Constanța, județul fără porci de Crăciun! 39 de localități afectate de pesta porcină

2030
Constanța, județul fără porci de Crăciun! 39 de localități afectate de pesta porcină - fotofondconstantajudetulfara-1538756035.jpg

Articole de la același autor

Crăciunul constănțenilor va fi mai sărac anul acesta. Porcul crescut în ogradă va lipsi de pe masa lor. De Ignat nu vor avea ce să taie, vor lipsi șoriciul, jumerile și untura, va lipsi spiritul sărbătorilor de iarnă. 79 de focare de pestă porcină africană la porcii domestici au fost declarate, în județul Constanța, până la sfârșitul acestei săptămâni.

Conform conducerii Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Constanța, pesta porcină africană a fost confirmată în gospodării aflate în 39 de localități: Istria, Vadu, Dulcești, Cheia, Vadu Oii, Ciobanu, Gârliciu, Hârșova, Seimenii Mici, Seimeni, Tichilești, Băltăgești, Lazu, Tuzla, Topalu, Traian, Sat Mircea Vodă, Ion Corvin, Viile, Sinoe, Zorile, Piatra, Palazu Mic, Agigea, Peștera, Capidava, Tudor Vladimirescu, Cernavodă, Oltina, Saraiu, Siliștea, Rasova, Miorița, Ostrov, Cochirleni, Vlahi, Horia, Faclia și Vulturu.

"Potrivit procedurilor, DSVSA Constanța a luat măsuri de punere sub supraveghere sanitară veterinară oficială a exploatației, au fost impuse restricții de mișcare, s-a efectuat dezinfecția exploatației afectate, a spațiilor de cazare ale porcilor, a perimetrelor, a ustensilelor și a obiectelor potențial contaminate", explică directorul executiv al DSVSA Constanța, dr. Diana Cristescu.

Despăgubiri pentru proprietarii de porci

În cadrul măsurilor zoo-sanitare de prevenire și combatere dispuse de către Centrul Local de Combatere a Bolilor Constanța, pentru controlul și stingerea focarelor de pestă porcină africană, prin Ordin al Prefectului Județului Constanța s-a dispus, începând cu data de 21 iulie, aplicarea măsurilor de ucidere preventivă a tuturor efectivelor de porcine din gospodăriile individuale din localitățile afectate. Până la data prezentei au fost sacrificați 6.054 de porci.

"În urma uciderii preventive a porcinelor din localitățile afectate de pestă porcină din județul Constanța, au fost întocmite 849 de dosare, din care sunt finalizate 799 de dosare de evaluare aferente despăgubirilor proprietarilor de porci afectați de pestă porcină africană, în conformitate cu prevederile legislative în vigoare, respective HG 1214 din 2009, cu modificările și completările ulterioare. Până în prezent, au fost plătite 747 de dosare cu o valoare de 3.099.090 lei. Această plată a fost efectuată de către DSVSA Constanța prin virament bancar în contul fiecărui proprietar, restul dosarelor urmând a fi plătite începând cu săptămâna viitoare a anului curent", mai precizează șeful instituției.

"Nu cumpărați purcei din locuri necunoscute!"

Reprezentanții DSVSA Constanța solicită sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii și consecințele economice grave generate de apariția ei.

"Pentru a proteja porcii de această boală, recomandăm crescătorilor de porcine să nu intre în adăposturile unde cresc porcii cu încălțămintea și hainele cu care au umblat pe stradă; este recomandat chiar ca, pentru dezinfecția la intrarea în adăpost, să pună o tăviță cu paie îmbibate cu o soluție slabă de sodă caustică. Creșteți porcii doar în spații îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea dumneavoastră, cu porci mistreți sau cu proprietari străini care dețin porci domestici. Nu hrăniți animalele cu resturi alimentare; dacă există vânători în familie care aduc carne de mistreț, sub nicio formă nu dați porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne", ne sfătuiesc cei de la DSV Constanța.

Aceștia ne mai spun să nu cumpărăm purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificați (cu crotalie) și fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit. Orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar de liberă practică concesionar, alte autorități sau DSVSA județeană. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație.

"Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic", mai adaugă dr. Diana Cristescu.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4962 secunde