Constanța, orașul în care nesimțirea ar trebui să coste mult

30658
13
Constanța, orașul în care nesimțirea ar trebui să coste mult - 1-1478082650.jpg

Articole de la același autor

Primele slove tipărite pe cartea de vizită a oricărui oraș ar trebui să fie curățenia. Un oraș curat este premiza de la care trebuie să plece orice primar în mandatul său, indiferent de coloratura politică sau problemele economice. Străzi asfaltate, trotuare salubrizate, parcuri și spații verzi animate de iarbă și copaci și nu de șanțuri, moloz, pet-uri și chiștoace de țigări.


Din păcate, Constanța are uriașe carențe la acest capitol. Și nu de ieri, de astăzi, ci de ani buni de zile. Am ajuns un oraș mizerabil, insalubru, în care orice plimbare pe jos prin centru îți întoarce stomacul pe dos: slalom printre rahați de câine și puradei, hoituri de animale, resturi alimentare, toate mizeriile de pe această lume. Domnilor primari și consilieri locali le sugerez să facă și ei câțiva pași pe jos, să ia pulsul străzii de zi cu zi și nu doar în campaniile electorale.

Bineînțeles, putem găsi vinovați peste tot, putem arunca în primar cu pietre, dar marea problemă este, în primul rând, în curtea constănțenilor: cum ne comportăm fiecare în societate, cum ne educăm copiii și cum tolerăm noi, ca societate, mizeria. Apoi, putem acuza Polarisul că nu strânge gunoiul mai des și nu mătură străzile, putem acuza Primăria Constanța că nu se preocupă în mod aparte de menținerea curățeniei în spațiul public prin aplicarea de amenzi consistente celor certați cu bunul simț. 


Semnalul acestei schimbări de atitudine trebuie să vină de sus în jos, iar re-educarea cetățenilor trebuie făcută cu forța și într-un mod consecvent. În loc să vâneze cai verzi pe pereți, Poliția locală ar trebui să-și concentreze toate eforturile pentru amendarea celor care aruncă mizerie pe stradă. Și după ce îi dai unuia astăzi o amendă de 1.000 lei pentru că și-a aruncat țigara pe jos, mâine încă 1.500 lei că a scuipat coji de semințe în parc, asigurându-te totodată să încasezi amenzile, vă spun eu că data viitoare își va îndesa chiștoacele în buzunar și își va înghiți semințele de bostan cu tot cu coajă. 


Dar cum să facă asta o Primărie care a avut, toată vara, sub propriile geamuri o junglă, la propriu, de mizerie? E greu ca atunci când nu îți poți face curățenie în propria curte să ai pretenție la alții și, ba mai mult, să îi și amendezi. Când a fost lansat anul trecut programul "Curățăm Constanța noastră", jumătate de oraș a sărit de fund în sus. "Este treaba Primăriei să ne facă ordine și curățenie în spatele blocului, în fața casei!" Noi putem arunca liniștiți mâncare de la etajul 3 câinilor și pisicilor, putem să ne lăsăm gunoaiele la colțul scării (că doar e prea departe tomberonul pentru unii), la fel cum de bine putem lăsa munții de chiștoace și coji de semințe și sticlele de bere și suc după nopțile petrecute cu gașca în spatele blocului. Primăria trebuie să curețe! Greșit.


 În mod normal, Primăria ar trebui să vă încarce cu amenzi și apoi să vă pună să curățați. Tot pe voi! Așa cum se întâmplă de altfel în toate statele civilizate. Iar cei care au fost prin Anglia, Germania sau Austria știu despre ce vorbesc. De aceea sunt orașele lor atât de curate. Nu pentru că au primăriile armate de măturători, ci pentru că nesimțirea se plătește scump de tot. 


Comentează știrea

13 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Sindbad
2 noiembrie 2016
Sunam la 22 22...22

Politia locala se subordoneaza cumva Primariei? Cate amenzi au dat ? Gradul de civilizatie nu e legat de gradul de educatie? Ori aici se merge pe principiul "sa nu deranjam bizonul votant, masa de manevra", deveniti majoritari intr-un oras parasit de inteligente.. Degeaba matura cei in drept, daca senilul lasa punga langa stalp, cocalarul in parcare si tiganetul peste tot. Si ca sa revenim, gardienii publici, greu pot fi numiti politisti, ce fac? Stau la panda? undercover? sau se identifica cu cei mentionati?

NELU
3 noiembrie 2016
la subiect

Facem o mica socoteala: 1. Cati debitori INSOLVABILI, pt amenzi contraventionale sunt ? Raspuns: o puzderie si insolvabili raman. Strada Caraiman este arhi plina de "fetite" toate insolvabile la amenzile date de politisti (le rand in nas). Si atunci ? munca in folosul comunitatii pt plata amenzilor contraventionale ce are ?!. 2. Altii, care au mintit la Primarie PE PROPRIE RASPUNDERE ca intrunesc conditiile pt ajutor la incalzire, (minciuna sfruntata) pt care a platit comunitatea si ei au beneficiat neindeplinid conditiile, au luat banii moca, gratis si pe degeaba. De ce nu raspund cu munca in folosul colectivitatii pe care au pagubit-o mintind? Se deturneaza cumva electoratul ? 3. Daca intrebi o persoana mai bronzata din Henri Coanda cati ani de munca are, zice ca o injuri de mama, tot asa sta, moca, gratis si pe degeaba. Domnule ziarist, chiar vroiam sa ne prezentati ce masuri a luat Primaria fata de cei ce au mintit pe proprie raspundere si au beneficiat prin furt de bani,de subventie la caldura , ce au spus aceste persoane in instanta (daca au fost date debitele in recuperare). Daca luam aceste masuri deranjam ?

Fix Pl
3 noiembrie 2016
Vorbiti sa nu adormiti!

Pana recent nu gaseai cos de gunoi pe Blvd.Tomis , tot vad comentand persoane care n-au nici o treaba cu orasul asta sau poate traiesc in alta parte. Cat despre Polaris, Patronul s-a dus in SUA sa negocieze un contract si a fost arestat pentru mita. Deci Sindbad, du-te linistit la somn, cocalarii sunt ultima noastra problema.

rex
3 noiembrie 2016
Se poate!

Sunt momente de sinceritate ale autorului, care, sper sa se inmulteasca!

Pastaie
3 noiembrie 2016
Tara lui Olae

Bravo!

Răspuns la: la subiect
Adăugat de : NELU, 3 noiembrie 2016
Facem o mica socoteala: 1. Cati debitori INSOLVABILI, pt amenzi contraventionale sunt ? Raspuns: o puzderie si insolvabili raman. Strada Caraiman...
Raluca
3 noiembrie 2016
Constanța, orașul în care nesimțirea ar trebui să coste mult

S-au pus cosuri de gunoi în fiecare statie de autobuz si la fiecare colt de strada, dar nesimtirea oamenilor este fără margini pentru ca isi arunca propriul gunoi la acel cos si nu si-l duc la tomberonul de gunoi apropiat caselor lor.

nicoleta
5 noiembrie 2016
oferta

Proiect B: recomandat pentru tine! Castigi bani cu un subiect de Hollywood! Un film original si bani online pentru tine! Trebuie doar sa incepi, apoi castigi! Lucrezi confortabil! Testat si de incredere! Cere acum detalii mai multe la adresa de email:[email protected]

ESM
6 noiembrie 2016
Curatenia

Bravo Cosmin. Articol demn de un jurnalist adevarat. Ma bucur ca ai sezizat aspectul complex al problemei curateniei. Curatenia/mizeria pleaca de la producatorul de deseuri, care este cetateanul. Nimeni nu o sa stea dupa cei care arunca mizeria, mancarea, hartia, sticla. Nimeni nu o sa umble cu un faras dupa cetatenii certati cu civismul. Am observat ca romanul este obisnuit sa se debaraseze imediat de gunoi, ca si cum nu ar fi produs de el. Se debaraseaza pe strada, in statie de autobuz, in sali de cinematograf etc. Stiu sigur ca sunt cartiere in Constanta in care sacosa de gunoi se arunca de la etaj, pe fereastra de la bucatarie. Bizar este ca nu am vazut ca romanii sa arunce mizeria afara din masina pe geam cand merg in alte tari europene. Am vazut insa cand un sofer, care cum a intrat in Romania prin granita cu Ungaria (Nadlac), a aruncat o sacosa mare cu deseuri pe strada. Probabil ca le-a adunat pe drum prin Europa si cand a intrat in tara lui le-a aruncat, parca in dusmanie, pe jos. Solutia cred ca o intuiesti: Amenzi!!!! Avem legislatie in acest sens. Avem amenzi pentru depozitarea neselecta pe fractii a deseurilor, avem amenzi pentru aruncat gumoaiele in locuri neautorizate. Problema e, cine le aplica? Ce Primar se risca sa amendeze locuitorii localitatii? Cu siguranta cel amendat nu va mai vota acel Primar. Si atunci ce facem? Aruncam gunoiul nesortat pe fractii (reciclabil si umed) si aruncam gunoiul pe unde apucam. Ca altfel nu mai votam cu cine ne amendeaza....:(

habibi
6 noiembrie 2016
Despre ce vorbim aici?

Pai va spun eu. TOTI PLATIM TAXE SI IMPOZITE + GUNOI si pe primar il doare la brisk, mai bine ramanea Mazare, Fagadau e un incompetent nu s-a facut nimic de un an de zile, nu uitati ca Fagadau e primar de cand a intrat Mazare la zdup adica cu aproape 1 an inainte de alegeri. S-a laudat ca schimba oamenii ...minciuni sunt aceiasi. Uitati-va la urbanism de 6 luni nu se dau certificate de urbanism. Dar taxe vor, pai pe ce ma nenica. Si nu sunt cosuri de gunoi pe bune cine zice ca sunt minte. Mai plimbati-va si voi prin tara sa vedeti orase adevarate Cluj,Timisoara,Iasi pai Constanta trebuia sa fie mult peste. Cum sa umblii cu hartia in buzunar sa cari gunoiu acasa, pe bune voi sunte-ti sanatosi? In alte orase s-au instalat cosuri de gunoi care anunta dispeceratul cand sunt pline.

tica
6 noiembrie 2016
In drum spre casa numarati cosurile de gunoi

O sa ramaneti surprinsi ..neplacut. Pai ei nu monteaza ca nu are cine sa le goleasca ce nu intelege-ti.

13 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4707 secunde