X
În zece luni

Constănțenii au reciclat peste 360.000 de tone de deșeuri electrice și electronice

2062
Constănțenii au reciclat peste 360.000 de tone de deșeuri electrice și electronice - 3a0826d5e5996730fa93b2c1484c0409.jpg

Articole de la același autor

Campania 2009 de colectare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice s-a încheiat săptămâna trecută. Pe parcursul celor zece luni, cât a durat campania, au fost colectate 364.790 de tone de deșeuri, din care numai în municipiul Constanța au fost strânse 154.860 de tone.

"Marea debarasare" a fost inițiată la nivel național de Ministerul Mediului și a început în luna martie a anului 2009. Cetățenii au avut posibilitatea să predea aparate de uz casnic de mari dimensiuni, echipamente informatice și de telecomunicații, echipamente de larg consum, unelte electrice și electronice și echipamente de iluminat.
Dacă la prima colectare, din martie, s-au strâns numai 22.500 de tone de deșeuri, din care 12.780 t în municipiul Constanța, 2.500 t la Hârșova, 1.300 t la Murfatlar și 1.050 t la Năvodari, luna de vârf a fost în octombrie, cu o dublare a cantității, ajungându-se la 50.700 de tone. Cea mai mare parte a deșeurilor provine din casele constănțenilor, cu 19.730 de tone de echipamente reciclate.
"Din punctul nostru de vedere, campania a fost binevenită pentru că în mod obișnuit cetățenii nu ar fi putut să se debaraseze în mod civilizat și conform de echipamentele electrice și electronice defecte, iar pe măsură ce au trecut lunile, aceasta a devenit chiar o obișnuință", a declarat, pentru "Cuget Liber", Simona Constantin, șef birou gestiune deșeuri din cadrul Agenției Județene de Protecția Mediului Constanța. Potrivit acesteia, campania a fost un adevărat succes, având în vedere că au fost cuprinse localități din întreg județul, nu numai orașele principale, iar cantitatea colectată a fost din ce în ce mai mare. "Un rol foarte important în această campanie l-a avut informarea cetățenilor, realizată atât de societatea care s-a ocupat de colectarea și depozitarea deșeurilor, cât și de către instituția noastră, prin intermediul materialelor puse la dispoziție de Ministerul Mediului", a precizat Simona Constantin.

Punctele permanente de la Billa și Piața Balada rămân pe loc
Deocamdată nu se știe dacă "Marea debarasare" va continua și anul următor, dar nu este exclus ca ministerul să decidă extinderea și pe alte tipuri de deșeuri. Deocamdată rămân cele două puncte permanente de colectare amplasate în zona Billa și Piața Balada, de unde colectează periodic S.C. Gremlin S.R.L. deșeurile electronice.
Cu toate acestea, mai avem mult până să ajungem la standardele europene. "Normele Uniunii Europene prevăd o cantitate de patru kilograme de deșeuri pe cap de locuitor pe an. Deocamdată nu putem să atingem aceste norme, suntem încă destul de departe. Dar este un pas înainte că oamenii au început să înțeleagă că e mult mai bine să reciclăm un produs decât să-l ținem în casă, ca piesă de muzeu", a mai explicat reprezentantul Agenției de Mediu Constanța.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3198 secunde