Constănțenii, datori vânduți la bugetul local

826
4
Constănțenii, datori vânduți la bugetul local - miideconstanteni1-1402584936.jpg

Articole de la același autor

r Aproximativ 10.000 de popriri au fost instituite numai în anul 2013, pentru datorii la impozite și taxe

Mii de constănțeni iau salariul cu o treime mai puțin în fiecare lună, din cauza datoriilor pe care le au către impozitele și taxele locale. Acestora le-au fost instituite popriri, după încercări nenumărate de recuperare a sumelor datorate.

"În cursul anului 2013, au fost emise și comunicate adrese de înființare a popririi pentru un număr de aproximativ 10.000 de debitori. De la începutul anului 2014, până în prezent, numărul acestor adrese este de 3.240", precizează directorul executiv al SPIT, Virginia Uzun.

Potrivit legislației în vigoare, înființarea popririi asupra veniturilor și disponibilităților bănești ale debitorilor este o măsură de executare silită. Dispozițiile legale nu impun un prag minim al cuantumului debitului, peste care să poată fi aplicată această măsură. În cazul în care contribuabilul nu are un venit pe care să se poată pună poprire, se va aplica măsura de instituire a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile ce aparțin debitorului, dacă sunt identificate astfel de bunuri, în vederea valorificării acestora prin vânzare la licitație. În cazul debitorilor solvabili, pentru debitele acestora ce constau în amenzi contravenționale neachitate, se solicită instanțelor de judecată înlocuirea sancțiunii amenzii cu obligarea acestor debitori la prestarea unei activități în folosul comunității.

Procedura de instituire a popririi este destul de simplă.

"Poprirea se consideră înfiin-țată odată cu comunicarea adresei către terțul poprit, în această situație, către angajator. Din acest moment, acestuia îi revine obligația de a reține și vira o treime din venitul net lunar pe care îl acordă angajatorul său, până la achitarea integrală a sumei înscrise în respectiva adresă. Dacă există mai multe popriri, ce vizează același debitor, suma maximă care poate fi reținută și virată din salariul acestuia nu poate depăși jumătate din venitul net al acestuia", a explicat Virginia Uzun.

Controale la angajatorii care rețin sumele poprite

În perioada următoare, reprezentanții SPIT vor verifica modul în care angajatorii rețin și virează către bugetul local o treime din salariul net lunar realizat de către angajații care figurează cu debite la bugetul local.

"După comunicarea adresei de înființare a popririi către angajator, acestuia îi revine obligația de a reține și vira sume de bani în conturile indicate, începând cu primul salariu acordat debitorului și până la achitarea integrală a creanței. Aceste măsuri de executare silită au fost aplicate în conformitate cu prevederile O.G. nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și vizează contribuabilii care nu au achitat până la termenul scadent impozitele, taxele și celelalte venituri datorate bugetului local", mai adaugă directorul SPIT.

Nerespectarea obligațiilor legale ce revin angajatorilor atrage răspunderea solidară a acestora pentru debitele angajaților. De asemenea, fapta constituie contravenție și se sancționează cu amendă cuprinsă între 1.000 și 5.000 de lei. 

Comentează știrea

admirator
13 iunie 2014
iar vin

cu facturi roz, pe datorii de care nimeni nu stie cum au aparut, dupa ce le-ai platit TOATE datoriile la ghiseu? Astia merita o Sfinta de... puscarie, pentru ca se joaca asa cu nervii oamenilor! Pe linga faptul ca te duci sa platesti asa zisele datorii si nu figurezi ca debitor in computer...

Aberatii.Capitolul 1
13 iunie 2014
D-ale pesedeului

1)-Taxa de habitat este mai mare decat impozitul pe cladire/apartament.La un apartament cu trei camere(65mp),locuit de 4 ciocoi/milionari,taxa de habitat este de 480 lei si impozitul pe cladire ajunge la 220 lei(total 700lei/an).Mi se pare normal.Taxa este taxa si impozitul nu este taxa.Nu poti sa compari mere cu pere,taxa cu impozitul, asa cum nu poti sa compari un pesedeu cu un pepededeu.Cand stai inghesuit si castigi mai mult,taxa pe habitat este mai mare.Mai multi ciocoi intr-un apartament inseamna o taxa pe oxigen mai mare.2)-Pe vremea lui Boc,plateam la SPIT,300 lei/an(impozit +habitat).Azi platesc 700 lei/an(impozit +habitat). Huoo... Bok ! Huoo...Basescu ! 3)-Un primar sarman care locuieste singur intr-o vila de 700mp/teren 8500mp,plateste 120lei/an pentru taxa de habitat.Un confort mai mare inseamna o taxa pe oxigen mai mica.4-Un primar cu conturi in strainatate,cu vile,cu terenuri in Madagascar si vacante de lux,nu este intrebat de unde are bani,daca a depus declaratia pe venituri si daca a platit impozitul pe luxul care se vede cu ochiul liber.In schimb pentru omul de rand,"se va aplica măsura de instituire a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile ce aparțin debitorului..." România are nevoie de Victor Ponta în funcția de președinte ! 4)-Ieri am facut un dus.Cand am termiat dusul a venit si apa calda. "România are nevoie pentru a depăși o etapă istorică plină de încercări pentru români....." (Gabriel Oprea-Oda Carmaciului iubit).

admirator
13 iunie 2014
pe de alta parte, bine le face!

sa-i invete minte sa mai stea acasa, in loc sa vina la vot! iar cand vin si voteaza, sa vada cine e demagog si i-a mintit si cine nu!asa ca votati prostanacilor, pina va ies ochii ca la melci! voi ii vreti pe astia in fruntea orasului si a tarii!

Dorel
13 iunie 2014
Impozite

Ce, n-aveti bani sa va platiti darile la stat ??. Ciuma Rosie va marit salariile si pensiile parca cu 7-8 lei , de ce nu platiti ? Plang bosorogii analfabeti care l-au votat pe drogatul de Mazare pentru 1 kil de ulei ?. Sa plangeti pana cand vi s-o usca limba .

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4037 secunde