Copiii statului

506
Copiii statului - 2b82d6707cfd47e7d5c9e5cfe52103da.jpg
Abandonați la naștere din cauza sărăciei din familia în care s-au născut, copiii statului par să fie condamnați pe viață să trăiască în sărăcie. La un moment dat, au avut șansa de a fi dați în plasament la asistenți maternali. Nu era chiar familia naturală, dar sigur era mult mai bine decât într-un centru. Acum sunt abandonați din nou.
Aproximativ 100 de asistenți maternali au ieșit din evidențele Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța în anul 2010. "Unii asistenți maternali cumulau pensia cu salariul, așa că am fost nevoiți să renunțăm la serviciile celor care aveau și venit din pensie. Alții, din cauza reducerii salariului cu 25%, au demisionat singuri sau au cerut să fie pensionați anticipat", a declarat, pentru "Cuget Liber", purtătorul de cuvânt al DGASPC Constanța, Roxana Onea.

18 asistenți nu au putut să renunțe la copii
O parte din ei, nemaiavând salariu, au renunțat la copiii pe care îi aveau în plasament. "S-au înregistrat 80 de renunțări. Dintre acestea, opt copii au fost dați spre adopție, 41 au fost plasați la alt asistent maternal, 19 au ajuns în centre de servicii comunitare, pentru copii cu dizabilități, unul a rămas tot în familia respectivă, deoarece asistentul maternal s-a angajat ca asistent personal, iar un copil a decedat. 18 asistenți au dorit să mențină în continuare în familie copiii, pe un plasament simplu, de tip familial, chiar dacă nu mai primesc salariu și nici alte beneficii", a mai precizat Roxana Onea.
Practic, acei oameni nu mai primesc nici salariu, nici alocația de hrană, nici bani pentru rechizite și hăinuțe, ci doar o alocație de plasament familial, de 100 de lei, și alocația de stat a copilului, de 42 de lei, și, respectiv, 84 de lei, în cazul celor cu grad de handicap. "A ține un copil cu banii aceștia este un gest foarte frumos din partea persoanelor respective. Este clar că acolo s-a creat o legătură mai profundă", a explicat reprezentantul DGASPC.

Pană de personal
Direcția are, în prezent, 288 de asistenți maternali, mult mai puțini decât este nevoie. În cazul în care ar fi acoperit necesarul, mulți copii cu diferite handicapuri ar putea fi scoși din centrele unde stau și plasați în familie. Chiar dacă ar fi doritori pentru a deveni asistent maternal, deocamdată, toate posturile sunt blocate. Cu toate acestea, DGASPC intenționează să ateste o nouă grupă de aproximativ 20 de asistenți maternali.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6382 secunde