COȘMARUL FACTURILOR RADET / Cum pot rămâne fără case constănțenii cu datorii la încălzire

2297
11

Articole de la același autor

Regia are de recuperat peste 33 de milioane de lei de la asociațiile de proprietari, consumatorii casnici și firmele constănțene 


La Constanța, iarna a venit de-a binelea. Gerul s-a instalat de câteva zile și s-a arătat și prima zăpadă. Regia Autonomă de Distribuție a Energiei Termice furnizează căldură, în prezent, în regim normal, iar caloriferele din apartamentele constănțenilor ard. Unii fac economie și le dau drumul din când în când, gândindu-se la cât vor avea de plătit la întreținere, alții preferă să aibă confort și spun că se vor descurca ei până la urmă cu facturile. Cu toate acestea, mulți consumatori mai au încă de plătit facturile de anul trecut. RADET are de recuperat de la constănțeni peste 33 de milioane de lei! Este vorba despre sume adunate din facturi restante atât de la asociațiile de proprietari, cât și de la agenții economici și diverși abonați. 


15 agenți economici, 15 consumatori și 15 asociații de proprietari sunt pe lista neagră a celor care au debite restante mai vechi de un an. Sunt sume imense, de ordinul a milioane de lei, pe care RADET speră să le recupereze fie în instanță, fie prin plăți eșalonate. 


În rândul agenților economici cu datorii mari către RADET figurează instituții finanțate de la bugetul local sau de la cel de stat, cum ar fi Asociația Fair Play ONG, Spitalul Clinic CF Constanța, Serviciul Public de Administrare Creșe, Centrul Școlar pentru Educației Incluzivă "Delfinul". "În topul asociațiilor de proprietari cu sume restante către RADET figurează AP nr. 237, de pe strada Dumitru Marinescu, cu un total de plată de 299.891,33 de lei, AP nr. 749, de pe strada Suceava, cu un total de plată de 512.184,90 de lei și AP nr. 94, de pe aleea Murelor, cu o restanță de 383.020,47 de lei", a declarat, pentru "Cuget Liber", directorul economic al RADET Constanța, ec. Eugen Ionescu. Din păcate, la sumele care reprezintă consumul de energie termică se adaugă penalitățile, valoarea restanțelor cres-când în fiecare zi. Astfel, asociațiile de proprietari au de plătit penalizări de peste 4,5 milioane de lei, iar agenții economici - peste 950 de lei. În ultimul an, RADET a obținut prin sentințe judecătorești plata a unui sold de facturi de aproape 4,5 milioane de lei. 


Le-au vândut apartamentul ca să plătească încălzirea 
În cazul în care consumatorul nu reușește să-și plătească datoriile, chiar și eșalonat, RADET direct sau asociația de proprietari poate cere în instanță recuperarea sumei prin executare silită. Așa se face că sunt destul de nume-roase cazurile în care unii constănțeni fie și-au vândut singuri apartamentul, înainte de a fi executați, fie au ajuns să le fie vândută casa pentru cele câteva zeci de mii de lei datorate pentru căldură. 


"Am avut, de-a lungul anilor, destul de mulți datornici. Cazurile cele mai fericite erau ale tinerilor, în general, care adunau sume de mii de lei, când nu își plăteau întreținerea luni de zile la rând, după care veneau și aduceau toată suma sau mai mult de jumătate. Dar au fost și familii care nu plăteau deloc. Pentru unii am înaintat solicitare în instanță, ca să îi oblige să plătească. Un proprietar și-a scos la vânzare apartamentul și într-o lună de zile, când a primit avansul, a plătit 27.000 de lei, cât adunase restanțe la întreținere. Însă am auzit de la colegii mei și de cazuri în care au avut procese de doi - trei ani, după care datornicii au fost executați silit. Li s-a vândut apartamentul cu preț mult sub prețul pieței, eu știu, înțelegerile executorilor, i s-a oprit suma datorată și apoi aproape că nu i-a mai rămas nimic, ca să-și ia măcar o cameră să aibă unde să locuiască. Tocmai de aceea arătăm înțelegere și acceptăm eșalonări multe, numai să înceapă să plătească din urmă", a declarat, pentru "Cuget Liber", Ion Niță, administratorul unei asociații de proprietari din cartierul CET. 


Comentează știrea

11 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Pintea
2 decembrie 2014
Solutia -debransarea

Daca un proprietar nu mai are loc de munca sau este bolnav este greu sa mai poata castiga un ban mai ales atunci cand nu are pe nimeni. Cred ca ar fi normal ca in aceasta situatie sa se permita locatarului sa se debranseze da la RADET . Romanii devin din ce in ce mai saraci si imbatraniti,iar preturile serviciilor cresc continuu.

admirator
2 decembrie 2014
aceasta situatie

se datoreaza refuzului categoric al RADET de a debransa pe cel cu o datorie semnificativa. Pentru cateva mii de euro datorii (plus dobanzile alea banditesti) ti se fura un apartament de zeci de mii de euro. Pe urma vine Ilici si spune ca sistemul capitalist e dur si ii loveste pe oameni, sa voteze cu el si stinga lui, originala.... Cine nu poate plati, sa fie debransat obligatoriu de la retea! Cine nu vrea sa plateasca, sa fie debransat obligatoriu! Inainte ca datoriile sa-l manince de viu. Dar mai interesante sunt datoriile la institutiile statului. De ce Primaria nu platesate, aruncand RADET in probleme financiare? Pe urma maresc pretul gigacaloriei la populatie, ca nu maia re bani RADET si merge in pierdere... Merge pentru ca Primaria il tine falit. Sa-l ruineze. Acum intelegeti? Si la Primaria Constanta, din 2001, primare este....... Ati priceput? Schema clasica: il ruinam si apoi il cumparam noi sau amicii nostri, care ne "imprumuta"bani prin conturile din Cipru... Inca nu au priceput ca au trecut vremurile alea! (Dar eu stiu cazuri care se declara falit in instanta si i se recupereaza datoria din pensie... Nu se executa silit apartamentul... Bine, datoria e de aprox. 1000E. Sa intelegem ca si aici e un sistem selectiv care actioneaza arbirtar/? Adica abuziv...)

LOL
2 decembrie 2014
LOL

Un fel de camatarie legala. Gigacalorie supraevaluata din cauza sistemului deficitar ,ramai dator si te executala pret de nimic

jjjj
2 decembrie 2014
.......

numai mazare este de vina si ziarul asta ii tine partea, nu vezi o critica la adresa primarului, da ca a taiat toti pomii spre poarta 1 n-ati vazut ?

ca la camatar
2 decembrie 2014
e mai rau

la ala te duci tu de bunavoie, nu vine el la tine in casa sa-ti bage pe gat un serviciu.

Adrian Razvan
2 decembrie 2014
Munca la domiciliu

Cautam Operatori calculator pentru publicare anunturi. (Afacere proprie) Cerinte: - cunostinte minime PC. - necesar calculator. - conexiune internet. - varsta minima 18 ani. - rabdare - seriozitate Nu este necesara experienta. Instruire gratuita oferita sub forma unor lectii prin mail. Veti trece mai intai prin instruire unde veti afla toate detalile si apoi care doriti o sa incepeti sa lucrati. Program part-time/full-time , acasa. Se va lucra pe 2 planuri, iar in al doilea plan, cu 2-3 ore pe zi se poate ajunge usor la 300$ lunar! Pentru detalii trimite "Info" la e-mail: [email protected] Oferim si solicitam seriozitate!

ECOR
2 decembrie 2014
Lamentari inutile

Degeaba se scriu articole, sau lumea protesteaza, acest monopol are toti asii in maneca si nu va dori sa schimbe regulele jocului, atata timp cat toti cei ce protesteaza nu se vor uni intr-o entitate care sa-l inainteze in judecata atat instantele nationale, cat si la CEDO. Acest monopol condus de directori inregimentati politic, care chiar daca sunt incompatibili, ei schimba doar functia administrativa, dar arman in consiliul de conducere fara a le fi lezate drepturile salarieale, ii umileste pe proprietarii de apartamente prin regulamente si legi care contravin dreptului la proprietate garanta de constitutie. Desi au trecut 25 de ani nu s-a reformat nimik in sistemul de incalzire centralizat, doar au crescut preturile la gigacalorie, si implict salriile directorilor. In materie de investitii s-a renovat complet si modernizat sediul regiei de pe Badea Cartan, dar investitii reale care sa imbunatateasca confortul termic al consumatorilor nu s-a miscat nimik. Ba e chiar mai rau in unele zone nu se recircula apa calda menajera, iar consumatorul care doreste sa utilizeze apa calda e nevoit sa laseapaa sa curga pana cand aceasta ajunge la o temperatura confortabila .... Atata timp cat politicul nu va stopa aceste abuzuri prin niste legi care sa reglementezeclar drepturile RADET in apartamentele proprietate personala si sa fie obligat sa incheie contracte individule cu locoatari si nu cuasociatiile, vor exista abuzuri unilaterale impuse politic de catre directorii RADET care nu au nici un interes sa piarda consumatori din sistem.....

taby
2 decembrie 2014
ofer loc de munca legal

Oferta lucru la domiciliu in toata tara! Oamenii s-au convins de seriozitatea noastra, pentru ca le-am oferit pe loc dovada platii si contract legal! Primele castiguri au fost deja expediate! Oferta NU e MLM si NU e joc piramidal! Castigati lunar 300 dolari, lucrand simplu, 3 ore pe zi, ca operator online! Va trimitem detalii mai multe, dupa ce trimiteti textul "Info" la adresa de email: [email protected]

eva
5 decembrie 2014
munca la domiciliu

Cea mai noua oferta de lucru! Foarte multi oameni s-au convins de seriozitatea noastra! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul "Info" la adresa de email: [email protected]

constantean
10 martie 2015
inca o hotie

Intretinerea neplatita duce la vinderea apartamentului. Vinderea multor apartamente inseamna preturi mici pentru cei ce vor cumpara. Clanul Mazare nu subventioneaza caldura pentru a cumpara apartamentele ce se vor efteni. O lovitura a mafiei din primarie.

11 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7721 secunde