Cum îți încălzești locuința cel mai ieftin: cu lemne, gaz sau RADET?

4929
16

Articole de la același autor

Deși suntem abia în luna septembrie, constănțenii își încep aprovizionarea cu combustibil sau lemne de foc, în funcție de sistemul de încălzire pe care îl folosesc. Piața abundă în oferte dintre cele mai diverse, având în vedere că oamenii au început să renunțe la sobele pe lemne și să se îndrepte către opțiuni mult mai confortabile, precum centrale pe gaze sau combustibili ecologici.


De la an la an, constănțenii își schimbă opțiunile în ceea ce privește sistemul de încălzire a locuințelor. Astfel, dacă în alți ani piața lemnelor de foc era o afacere profitabilă, comercianții de lemne susțin că "pierd teren" în fața centralelor pe gaze sau combustibililor ecologici.


Pentru a se menține pe linia de plutire, aceștia includ în preț tăierea și transportul la domiciliu al lemnelor. "Prețul de anul acesta este de 280 de lei pe metrul cub de lemn, cu transportul inclus. Lemnele sunt aduse din Moldova și sunt numai esențe tari. Din păcate pentru noi, afacerea merge din ce în ce mai prost, având în vedere că se cumpără doar 3 luni pe an, adică din august până în octombrie. În restul timpului batem pasul pe loc și uneori ieșim în pierdere. Oamenii caută confortul, nu le mai convine să stea cu sobe pe lemne și să curețe cenușa, să care lemnele. Preferă să apese pe un buton la centrală și să aibă căldură la ce oră doresc", ne-a declarat George Cumitu, un comer-ciant de lemne. Un altul susține că sunt nevoiți să crească prețurile din cauza faptului că suportă toate cheltuielile, de la transportul lemnului din pădure și până acasă la cumpărător. "Diferența de prețuri dintre noi și Direcția Silvică este dată de toate cheltuielile pe care le suportăm. Avem transportul, pentru că noi aducem lemnele din Moldova, oameni care le taie și le încarcă în mașinile de transport, iar apoi transportul la client. De aceea ajungem la 260 de lei pe metrul cub de lemn și nu ne permitem să lăsăm la 150 de lei, cum face Direcția", explică vânzătorul. 


Ofertele Direcției Silvice, cele mai mici de pe piață
Cât privește ofertele puse la bătaie de Direcția Silvică Constanța, acestea variază de la 40 la 180 de lei pe metrul cub de lemn.  "Avem la dispoziție 60.000 de metri cubi de lemne disponibili pentru acest an. Doar 30.000 de metri de masă lemnoasă, însă, vor fi valorificați pentru vânzarea către populație. Esențele disponibile sunt salcâm, frasin, cărpeniță, mojdrean, salcie. Prețurile pentru salcie și plop sunt de 50 de lei pe metru, pentru salcâm între 140 și 160, iar pentru speciile valoroase 180 de lei", a declarat, pentru "Cuget Liber", directorul Direcției Silvice Constanța, ing. Ion Bogdan. 


Alternative la încălzirea locuințelor
"Trendul" la încălzirea locuințelor este dat, în ultimii ani, și de apariția pe piață a combus-tibililor ecologici și a centralelor pe gaze, din ce în ce mai utilizate și de constănțeni. Un exemplu pentru cei care renunță la încălzirea în sistem centralizat a RADET este centrala care utilizează combustibili solizi mărunțiți proveniți din surse de energie regenerabile, precum peleții.  "Acest tip de centrală asigură economisiri considerabile ce pot atinge 80% față de combustibilii clasici. Poate fi utilizat în toate sectoarele: agricol, industrial, civil. Se pot utiliza și combustibili precum gazul metan, motorina, GPL, după instalarea unui arzător adecvat", ne-a explicat un producător. Costul unui sac de 15 kg de peleți este de 18 lei, iar unii producători oferă clienților chiar câțiva saci pentru probă.


Sistemul centralizat "arde"  la buzunare
Deși costul branșamentului la gaze este unul foarte ridicat, acesta ajungând chiar și până la 10.000 lei pentru o singură centrală, sunt tot mai mulți constănțeni care renunță la sistemul centralizat de încălzire, din cauza costurilor ridicate. "Eu am stat cu chirie într-un apartament de 68 de metri pătrați și am plătit 750 de lei la căldură. M-am mutat într-un apartament de 70 de metri pătrați cu centrală pe gaze și plătesc 250 - 300 lei maxim la căldură. Chiar dacă e mai scump și faci un efort să își pui centrală, tot îți scoți investiția, în timp", ne-a spus o constănțeancă. 


Comentează știrea

16 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
ath
23 septembrie 2014
Cateva costuri in tara

NOTA:Primul numar reprezinta costul de facturare al Gcal in sistemul centralizat(RADET)/ Al doilea numar reprezinta reducerea costurilor(economia realizata) prin instalarea unei centrale termice pe gaz .CONSTANTA=358,5Lei/Gcal-51%;HARGHITA=304,5Lei/Gcal-42,5%;ARAD=290Lei/Gcal-39,7%;PRAHOVA=231,8Lei/Gcal-24,5%;Etc. OBSERVATII:1-Constanta are cel mai mare cost de facturare la energia termica centralizata,2-Costul actual al energiei termice centralizate este mai mult decat dublul costului la centralele termice individuale(175 Lei/Gcal),3-Chiar daca va creste pretul gazelor in urmatorii ani va trebui mai intai sa se dubleze ca sa ajunga la pretul incalzirii centralizate de azi.Dar atunci,costul incalzirii centralizate va fi si el mai mare si 4-In Constanta se justifica cu adevarat instalarea unei centrale termice individuale(economii 51%).Costul incalzirii centralizate trebuia sa fie mai mic decat costul incalzirii individuale pe gaz daca:1=se modernizau la timp sistemele centralizate invechite si cu pierderi de pana la 40% si 2-exista un program unitar de reabilitare termica a blocurilor de locuinte,program finantat/dirijat de PRIMARIE si numai de PRIMARIE.Mazare(Proverbul) a preferat sa arunce banii pe care alegorice si pe subventii electorale.BREAKING NEWS:1-Pentru ca La Timișoara si la Târgu Mureș,autoritatile locale au impiedicat debransarile,asociațiile de proprietari i-au dat în judecată și au câștigat în instanță.2- La Bacău, primăria a plătit pentru instalarea unor centrale termice deoarece nu mai aveau posibilitatea să furnizeze căldură pentru o serie de consumatori care au rămas izolați după ce vecinii s-au debranșat.(Mazare,ai auzit ce te asteapta ?).Domnul Mazare a pierdut razboiul asta.Acum este tarziu,nu poate sa mai faca nimic.Tavalugul debransarilor a inceput.Nu poate sa-l opreasca nimeni.Ultimul abonat RADET va sufla in lumanare iar vecinul lui va fi obligat sa croseteze sau sa vanda mileuri daca nu-i ajung banii pentru RADET .

sever
23 septembrie 2014
epoca de aur nu dispare....

nu este vorba doar de triplul imbecil din capul constantei, situatia este nationala chiar daca in unele judete costul incalzirii este mai mic.guvernul este primul responsabil pentru inconfortul creeat romanilor in timpul iernii. in tari ca germania, franta care se aprovizioneaza cu combustibil din alte tari problema caldurii in locuinte nu a fost si nu este o problema. suntem un popor de fraieri care inghit fara comentarii totul. romania produce mai multa energie electrica decat consuma, are gaze si petrol iar poporul sufera ca pe vremea nebunului. solutii exista o gramada, dar nimeni dintre idiotii granitici care ne guverneaza nu are interes sa rezolve acest lucru elementar. pt moment se impart bani din buget pt a inchide gurile prostimii, iar dupa alegeri vor incepe lamentarile ca visteria este goala din cauza fostilor guvernanti si trebuie sa facem sacrificii.....mazare nu este decat motul de la cacatul general.

Papu makidonu
23 septembrie 2014
Vine iarna.........

Vine iarna, RADET si CET cei mai mari hoti. De 25 de ani n-au modernizat nimic sa elimine pierderile. De fapt ce mai conteaza cat platesc caldura bosorogii analfabeti cand borfasul de Mazare l-e da lunar pachet. Una peste alta incalzirea cu centrala pe gaz e cea mai ieftina si rentabila chiar daca gazul se va scumpi. Nu uitati ca si CET tot cu gaz functioneaza. Daca locuinta e foarte bine izolata termic , asa cum am eu , factura la gaz pe timp de iarna nu depaseste in MEDIE pe luna 180 lei, pentru caldura, apa calda si aragaz cu conditia sa nu exagerati cu temperatura in interior. Am reglat centrala la o temperatura modesta , adica 23 gr.C ziua si 21 gr.C noaptea. Voi cei de la bloc racordati la RADET cat platiti pentru caldura, apa calda plus butelia pe luna luna ?????????

mmzi
23 septembrie 2014
vgz

"ionescule",tu vinzi panouri radiante? mars de aicea.

Lali
23 septembrie 2014
Subventie

Cel mai iefin e sa faci evaziune fiscala cu 2-3 magazine in galerii si sa te declari nesalariat.Primesti o subventie maxima desi stai la vila si conuci bmw, iar prosti care muncesc la o firma serioasa si incaseaza minimul salarial nu se incadreaza la sistemul de subventii. Lasand ironia la o parte, deocamdata sistemul centralizat pe gaze este cel mai ieftin( camdura, apa calda, aragaz). Si nu domnilor, nu se salveaza bani decat iarna, si tot timpul anului. Se vor scumpi gazele? Foarte bine, instalam triplu fazat si montam centrala electrica( fiind la aceleasi preturi). Pleci la munca? : opresti caldura. Aerisesti casa?opresti caldura. Ai mei in zilele calde de sf toamna inceput primavara stau cu geamurile deschise. Aruncand banii pe fereastra. Trageti voi concluziile

ionut
23 septembrie 2014
info

Cautam operatori online care vor sa castige cel putin 300 de dolari lunar, cu o munca usoara de 3 ore pe zi! Pentru a va oferi detalii, trimiteti textul "Info" la adresa de email: [email protected]

gratiela
25 septembrie 2014
locuri de munca

Munca de calitate (operator online) si bine platita: 300 de dolari lunar! Vedeti acest job si convingeti-va de seriozitatea noastra! Aici puteti avea viitorul asigurat! Garantat! Acum este cel mai potrivit moment sa incepeti! Cereti urgent detalii la email …[email protected]

giony
25 septembrie 2014
ANUNT IMPORTANT PENTRU TINE!

ANUNT IMPORTANT PENTRU TINE! Timpul este capital pretios, investeste-l cu folos! Consultant firma multinationala ofer activitate part-time (2-3 ore/zi), pentru obtinerea de venituri suplimentare in domeniul Network Marketing ; activitate inteligenta, necesitand studii medii sau superioare. Avantaje: venit imediat, venit permanent, venit rezidual, diferite bonusuri substantiale. INSTRUIRE GRATUITA! Pentru detalii trimite "vreau " la : e-mail : [email protected].

giony
25 septembrie 2014
Cursuri afaceri online GRATUIT

Cursuri afaceri online GRATUIT. Daca vrei sa inveti cum sa castigi cel putin 300 $ pe luna trimite mesajul "trimite curs" la mail : [email protected] si vei primi toate informatiile necesare.Rog seriozitate ,pentru ca voi lucra numai cu oameni corecti,seriosi ,harnici si perseverenti si care stiu sa astepte rasplata interziata.Drumul este lung si sigur,dar asigura stabilitatea financiara pe viata.

HUrbJWnZwDZZRjrwZ
29 septembrie 2014
JZEWzvFTk

hFMZJH iwptuoyhdpnv, [url=http://vpemuxdtxtef.com/]vpemuxdtxtef[/url], [link=http://qtmytwnafbej.com/]qtmytwnafbej[/link], http://ifmrgvjboizm.com/

16 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5679 secunde