Cum renasc meșteșugurile românești, la Constanța

661
1

Articole de la același autor

Se spune că meseria este brățară de aur. Deși este foarte veche, această zicală este cum nu se poate mai actuală. Mai mult decât atât, se pare că meserii de mult uitate sunt din ce în ce mai căutate și surse sigure de venit.

28 de tineri din Constanța au avut șansa să învețe gratuit meseria de împletitor de nuiele și, în curând, vor fi angajați în două centre meșteșugărești care vor exporta produse din răchită. "Sunt persoane din grupuri defavorizate, copii care au împlinit 18 ani și au ieșit din sistemul de protecție sau persoane cu dizabilități. Au avut șansa să participe la cursul de împletitor de nuiele, care, spre surprinderea noastră, a avut un succes remarcabil. Avem deja cereri pentru a continua acest curs. Este o meserie care a fost uitată, dar poate genera locuri de muncă și poate aduce venituri mari. Mai mult decât atât, poate deveni o activitate economică de succes", a declarat, pentru "Cuget Liber", directorul general al Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța, Petre Dinică.

Potrivit acestuia, absolvenții cursului urmează să fie încadrați cât de curând. "Consiliul Județean Constanța are în plan deschiderea unui Centru de Resurse la Ovidiu, unde va funcționa o secție de răchitărie. Beneficiarii vor fi persoanele cu dizabilități. De asemenea, o altă secție se va deschide la Hârșova, unde va fi nevoie de cel puțin 30 de împletitori de nuiele. Toată producția va fi pentru export, mai ales că, în ultimii ani, a crescut foarte mult cererea de aceste produse, în străinătate", a mai spus Petre Dinică.

De altfel, Consiliul Județean Constanța, prin Regia Autonomă de Drumuri și Poduri, are în administrare mai multe terenuri unde se cultivă răchită.

Proiect pe bani europeni

Cursul de împletitor de nuiele a fost organizat, în cadrul unui proiect amplu, de incluziune socială a persoanelor defavorizate. Cu acest prilej, alte 140 de persoane au învățat meserii precum barman, masor sau au deprins cunoștințe de limba engleză, în vederea angajării. Deja cinci persoane au reușit să se încadreze în muncă.

Proiectul DGASPC, intitulat chiar "Incluziune socială pentru o viață mai bună", a fost derulat timp de 15 luni și a fost finanțat de Uniunea Europeană. După finalizarea cursurilor, toți absolvenții au primit certificate autentificate de Autoritatea Națională pentru Calificări și recunoscute de Ministerul Muncii și Ministerul Educației Naționale. 

Comentează știrea

Maria
27 ianuarie 2015
Noutate absoluta,doar acum

Noutate absoluta, doar acum! Oferta este acum un fenomen, pentru ca tot mai multi oameni s-au convins de seriozitatea noastra! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul "Info" la adresa de email: [email protected]

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2774 secunde