Primul târg pentru artizanat și meșteșuguri, organizat la Constanța / Galerie Foto

730

Articole de la același autor

În perioada 12-16 aprilie, constănțenii sunt așteptați la primul târg pentru artizanat și meșteșuguri, organizat la Pavilionul Expozițional Constanța de Oficiul teritorial pentru întreprinderi mici și mijlocii și cooperație. Meșteri populari din șase județe ale țării își expun lucrările tradiționale la vânzare. 


Timp de câteva zile, Constanța va fi gazda primului târg regional de promovare a tradiției românești. Organizatorii evenimentului susțin că scopul acestui târg este reîntoarcerea la tradiție și la valorile autohtone. 


"Este pentru prima dată când acest târg se desfășoară la Constanța și este organizat de noi, de oficiu. Scopul este de a susține micii meșteșugari pentru conservarea tradițiilor ro-mânești și a produselor lucrate manual. De altfel, acest târg face parte din seria programelor care se adresează nu doar meșteșugarilor, ci și tinerilor care intenționează să intre în mediul de afaceri", a declarat șeful Oficiului teritorial pentru întreprinderi mici și mijlocii și cooperație, George Fulina. 


Prezenți la eveniment au fost și reprezentantul secretarului de stat în IMM-uri, Ana Loredana Predescu, dar și senatorul Mircea Banias. 


"Mediul în care lucrez se pliază perfect pe latura mea personală, eu provenind din zona Horezu, zonă unde tradițiile sunt încă menținute și protejate, iar asta face să fiu cu atât mai încântată când văd că se creează oportunități meșteșugarilor pentru a promova tradiția. Mă bucur că am dezvoltat acest program pentru susținerea meșteșugarilor și artizanilor și că a creat oportunitatea  micilor întreprinzători de a se reprezenta la nivel local", a declarat Ana Loredana Predescu, reprezentant al departamentului pentru întreprinderi mici și mijlocii, mediu de afaceri și turism. 


Senatorul Mircea Banias a ținut să precizeze că încurajează micii întreprinzători și produsele specific românești. 
"Cu toții avem amintiri legate de zonele în care ne-am petrecut copilăria, zone încărcate de tradiție. În această epocă, în care industria suvenirurilor poartă o etichetă pe care este scris «made in China», este foarte important să sprijinim și să încurajăm artiștii populari care au perpetuat tradiții care ne definesc ca popor", a declarat senatorul. 


"Tradiția înseamnă reîntoarcerea la rădăcini"
Printre standurile învelite cu covoare țesute manual, dantelărie sau icoane pictate pe lemn, se regăsesc și ouă încondeiate după o tehnică veche de sute de ani, folosită în zona Brăilei. Împodobite cu motive tradiționale și "îmbrăcate" în foi de pănuș, ouăle pictate de doamna Elena arată că, deși suntem înconjurați de lucruri inventate și artificiale, simplitatea produselor tradiționale e departe de a-și fi pierdut farmecul. 


"Moștenesc acest talent de la părinții mei și, deși pregătirea mea e alta, viața m-a adus tot către lucrurile cu care m-am pomenit pe lume. De aceea, cred cu tărie că generațiile actuale, prinse în vâltoarea lucrurilor gata făcute, își pot regăsi liniștea și rădăcinile prin reîntoarcerea la tradiție, la familie", ne-a împărtășit expozantul Elena Georgescu, un expozant al târgului.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 24 Decembrie 2013
Stire din Cultură-Educație : Primiți cu colindul?
Pagina a fost generata in 0.4919 secunde