Cum să hrănești un copil cu 8,3 lei pe zi

935
6
Cum să hrănești un copil cu 8,3 lei pe zi - cumsahranesti1-1390495428.jpg

Articole de la același autor

Nu este vorba despre o provocare, ci despre o luptă zilnică pe care o duce DGASPC Constanța pentru a-i crește pe copiii din centrele de plasament. 8,3 lei! 


Atât plătește statul pentru a hrăni copiii care se află în îngrijirea lui. Micuții crescuți în centrele de plasament din județul Constanța mănâncă de doar 8,3 lei pe zi. Pare aproape inacceptabil dacă stai să te gândești că în această sumă trebuie să se încadreze trei mese principale și două gustări zilnice. În ciuda tuturor eforturilor conducerii Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța de a găsi furnizori cu prețuri foarte mici, asigurarea hranei pentru copiii, dar și adulții instituționalizați este o luptă continuă. Cea mai mare parte a anului nu pot oferi cele două gustări pe zi, de dimineață și după-amiază; doar în preajma sărbă-torilor este mai bine, atunci când vin mai mulți sponsori. 


"Ne descurcăm foarte greu. Avem contracte încheiate, cu prețul cel mai mic obținut la licitație, unele cu prețuri negociate, dar tot este dificil. În general, zicem că ne descurcăm, dar la minim. În perioada sărbătorilor este mai ușor, pentru că vin sponsori și ne mai aduc produse; în rest, ne zbatem la limita standardelor. Noi ne străduim să asigurăm un aspect, un gust și o calitate nutrițională hranei. Nu avem nici condiții de depozitare, pentru a putea achi-ziționa alimente în cantități mari, la prețuri mai mici", a declarat, pentru "Cuget Liber", directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copiilor Constanța, Petre Dinică. Potrivit acestuia, mai primesc sprijin periodic de la un supermarket care le donează diferite alimente, ca și de la Consiliul Județean Constanța, care le dă legume, dar numai în sezonul legumelor. Valoarea este însă mult sub necesarul nutrițional pentru un copil, mai ales dacă este și bol- nav. De exemplu, în creșele con-stănțene, alocația de hrană pe care trebuie să o plătească părinții pentru cele două mese și gustarea de după-amiază este de șase lei. Însă, copilul mănâncă cina acasă și mai primește și ceva dulciuri de la părinți sau de la bunici. În grădinițe, alocația de hrană este chiar de 9 - 10 lei, pentru micul dejun, prânz și gustare. 


"Doar supraviețuim!" 


"Putem să spunem doar că supraviețuim. Bugetul este foarte mic și s-au acumulat datorii către furnizori de aproape trei milioane de lei. Și la salarii este o problemă, pentru că, la un moment dat, se vor termina banii. Vom vedea cum ne vom descurca", a mai spus directorul Petre Dinică. 


Pe lângă problema hranei, o situație gravă este și în ce privește personalul. Din cele aproximativ 1.400 de posturi câte sunt prevăzute în diagrama instituției, sunt acoperite în jur de 1.200. Salariații au plecat din cauza salariilor foarte mici, iar alții ca să vină să muncească mult, cu res-ponsabilități enorme și pe bani puțini nu se prea găsesc. "Am încercat să facem câteva angajări la sfârșitul anului 2013. A trebuit să dăm anunț de trei ori, pentru că nu se înghesuia nimeni să vină să se angajeze, din cauza salariilor foarte mici", a adăugat șeful DGASPC.


Comentează știrea

Raspuns
24 ianuarie 2014
Stiu eu,doamna invatatoare,stiu eu.

La intrebarea asta,stiu eu sa raspund. RASPUNSUL nr.1-"Pentru violeții de la malul mării, primul test important al anului îl reprezintă alegerile europarlamentare, cursă în care, mai mult ca sigur, va intra și președintele Slabu.....Noi facem un alt fel de politică, pentru popor..." Sursa:Cuget Liber/Politica/Joi.16.Ianuarie 2014. RASPUNSUL nr.2-"Măsurile guvernului USL își dovedesc eficiența"-Sursa:PNL Constanța/Miercuri/15.ianuarie 2014. RASPUNSUL nr.3-Obiectivele PSD pe 2014."Ne propunem să dărâmăm cărămidă cu cărămidă ce a rămas din regimul politic Traian Băsescu.." Sursa:Victor Ponta/Declaratie politica/06.Ianuarie 2014. RASPUNSUL nr.4-La Bistrita intretinerea unui caine comunitar costa 14.50lei/zi,la Radauti 24.20lei/zi,la Iasi 3.40lei/zi,la Botosani 6.45lei/zi,la Focsani 12.90lei/zi,la Bucuresti 19.35lei/zi.Castigator la puncteee... muncipiul fruntas Constanta cu 32.14 lei/zi.Mai aveti intrebari,doamna invatatoare ?

noni
24 ianuarie 2014
trist dar adevarat

Pentru caini, puscariasi se cheltuie mai mult decat cu acesti copii. Se gasesc bani, dar cine sa ii caute ? Sa mai subtieze mocangelile, la pensionari, la tigani, sa eutanasieze maidanezii, sa puna sa-si achite amenzile pe curve si bisnitari, etc... Am sponsorizat inainte de sarbatori un asemenea centru, ramai uimit cu ce lipsuri se confrunta acei copii. Toata consideratia pentru cei care se zbat zilnic pentru acesti copii. Exista bani pentru 600 de putori parazite in parlament si senat, de masini si secretare desi pe ei nu ii vrea nimeni acolo.

ct
24 ianuarie 2014
si...

... nici macar astia 8,3 lei nu raman la ei.... ganditi-va cat fura personalul ce are grije de ei, de la bucatarase la directoare ! de , bugetari, la ei servici = fura cat poti de la stat !

marea problema
24 ianuarie 2014
Dati drumul la adoptii-implicati-va domnule director!

Dati drumul la adoptii ,dati o sansa copiilor astia nevinovati caci veti da socoteala la un moment dat. Domnilor ziaristi de ce nu faceti o ancheta sa vedeti ca adoptiile sunt blocate .E prea greu nu ...?

Angela
24 ianuarie 2014
asta e viata

Sa stii ca adoptile nu sunt blocate, dar producerile care trebuie urmate (cautarea rudelor pana a gradul 4) si numarul redus al personalului care face aceste anchete duce la timpul indelungat de asteptare. Per ansamblu, adoptia dureaza aprox. 2 ani. In jud. Constanta se fac cele mai multe adoptii. Au sanse mai mari cei care doresc sa adopte fratiori (exista multe situatii de acest fel, nu se recomanda separarea fratilor). Este foarte trist atunci cand sunt despartiti fratii ...

Răspuns la: Dati drumul la adoptii-implicati-va domnule director!
Adăugat de : marea problema, 24 ianuarie 2014
Dati drumul la adoptii ,dati o sansa copiilor astia nevinovati caci veti da socoteala la un moment dat. Domnilor ziaristi de ce nu faceti o ancheta...
angela
24 ianuarie 2014
erata la comentariul anterior

... procedurile , scuze

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 15 Ianuarie 2014
Stire din Social : Copilărie cu dor de părinți
Sâmbătă, 14 Decembrie 2013
Stire din Cetățenești : "Cum se dă ajutorul pentru mame singure?"
Luni, 04 Noiembrie 2013
Stire din Cetățenești : Întrebări de la cititori
Pagina a fost generata in 0.3364 secunde