Campanie electorală

Cum schimbă Guvernul legile pentru ajutoarele sociale

549
1
Cum schimbă Guvernul legile pentru ajutoarele sociale - poartaalbaajutorsocialbani272-1350499075.jpg
Săptămâna trecută, Guvernul a modificat și completat mai multe acte normative care reglementează acordarea de beneficii de asistență socială. Astfel, alocația de susținere a familiei nu se ia în considerare la stabilirea venitului net lunar al familiei, beneficiarii de ajutoare sociale au o perioadă de grație de șase luni să își plătească taxele și impozitele locale, iar primarii pot dispune efectuarea de anchete sociale la interval de șase luni sau ori de câte ori este nevoie.


"În conformitate cu Legea nr. 166/9 octombrie 2012, privind aprobarea O.U.G. nr. 124/2011, s-a făcut o serie de modificări în ce privește dreptul la venitul minim garantat, alocația pentru susținerea familiei și indemnizația pentru creșterea copilului sau stimulentului privind susținerea familiei în vederea creșterii copilului", a declarat, pentru "Cuget Liber", Laura Constandin, directorul executiv al Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Constanța.

Conform noilor acte legislative, după stabilirea dreptului de ajutor social, titularul ajutorului social are obligația de a depune, din trei în trei luni, la primăria localității o declarație pe propria răspundere privind componența familiei și veniturile realizate de membrii acesteia. În vederea urmăririi respectării condițiilor de acordare a dreptului la ajutorul social, primarii dispun efectuarea de anchete sociale la interval de șase luni sau ori de câte ori este nevoie.

Ajutoarele, suspendate pentru cinci luni

Pentru menținerea dreptului la ajutorul social, familiile și persoanele singure beneficiare, cu drepturi stabilite de cel puțin șase luni, au obligația să își achite impozitele și taxele față de bugetul local pentru bunurile pe care le dețin în proprietate. "Verificarea îndeplinirii acestei obligației se realizează anual, până la data de 31 ianuarie a fiecărui an. În situația în care, până la data de 31 martie a fiecărui an, primarul constată că nu a fost îndeplinită această obligație, acesta suspendă, prin dispoziție, dreptul la ajutorul social pe o perioadă de cinci luni, începând cu drepturile aferente lunii aprilie. Pentru persoanele singure care se ocupă de creșterea și îngrijirea unuia sau mai multor copii, menținerea drepturilor reglementate de prezenta lege nu este condițio-nată de obligația achitării impozitelor și taxelor față de bugetul local", mai explică Laura Constandin.

În ce privește alocația pentru susținerea familiei, după stabilirea dreptului de ajutor social, titularul alocației de susținere are obligația de a depune, din trei în trei luni, la primăria localității o declarație pe propria răspundere privind componența familiei și veniturile realizate de membrii acesteia.

Persoanele singure, păsuite la taxe și impozite

La rândul lor, pentru menținerea dreptului la alocație pentru susținerea familiei, familiile și persoanele singure beneficiare, cu drepturi stabilite de cel puțin șase luni, trebuie să își achite impozitele și taxele față de bugetul local pentru bunurile pe care le dețin în proprietate. În caz contrar, plata le va fi și lor suspendată pe o perioadă de cinci luni. Singurele exceptate de la această obligație sunt persoanele singure care se ocupă de creșterea și îngrijirea unuia sau mai multor copii, în cazul cărora menținerea drepturilor reglementate de prezenta lege nu este condiționată de obligația achitării impozitelor și taxelor față de bugetul local.



Comentează știrea

1. Comentariu marcat ca fiind necorespunzător

Acest comentariu contravine regulilor și condițiilor de utilizare a site-ului CugetLiber.ro. Conținutul lui poate fi inadecvat sau chiar ofensator pentru vizitatori. Daca ai luat la cunoștință avertismentul și dorești să citești acest comentariu pe propria răspundere click aici.

Articole pe aceeași temă

Vineri, 21 Mai 2010
Stire din Social : "Trăiesc" cu 13 lei pe lună
Pagina a fost generata in 0.3601 secunde