Cum se construiește cu adevărat în Constanța. Instanța îți dă dreptate cu o mână, Primăria ți-o ia cu cealaltă

8928
16
Cum se construiește cu adevărat  în Constanța. Instanța îți dă dreptate  cu o mână, Primăria ți-o ia cu cealaltă - blocbajdechistradadispensarului1-1475510278.jpg

Articole de la același autor

Victoria constănțenilor de la Asociația de Proprietari nr. 64 din Constanța a fost de scurtă durată. Deși oamenii au reușit să obțină în instanță suspendarea autorizației de construcție pentru un bloc de șase etaje, în imediata apropiere a blocului lor, lucrările continuă și sunt aproape de finalizare. În timp de locatarii sunt exasperați și amenință cu alte plângeri, inclusiv la DNA,

proprietarul terenului și al imobilului în construcție, Gabriel Bajdechi, patronul restaurantului Integra, susține că are o autorizație nouă și că lucrările sunt legale.

Reprezentanții Asociației de Proprietari nr. 64 au solicitat suspendarea autorizației de construcție nr. 941, din 2 iunie 2015, pe motiv că imobilul este ridicat "fără respectarea dispozițiilor legale, nu este respectat spațiul verde ce trebuie acordat locatarilor și nici distanța legală, clădirea fiind foarte înaltă în raport cu clădirile din apropiere".

După mai multe înfățișări și expertize, instanța a decis să dea câștig de cauză reclamanților. Iată ce se precizează în comunicarea sentinței: "Instanța apreciază că împrejurările concrete de fapt și de drept în care actul contestat a fost emis creează o îndoială serioasă în privința legalității acestuia, susținerile reclamanților având caracterul unor indicii de natură aparentă care să răstoarne prezumția de legalitate a actului administrativ supus controlului judiciar. Se constată că autoritatea publică nu a solicitat prin certificatul de urbanism nr. 3.390/2014 sau ulterior emiterii acestuia și efectuarea unui studiu de însorire. Se are în considerare faptul că, prin proiectul depus de către pârâți, este stabilită o înălțime de 20,05 metri, imobilul reclaman-ților are o înălțime de 31,45 metri, iar distanța dintre cele două construcții este de 14,32 de metri, sens în care, în raport cu prevederile art.3 alin. 2 din anexa OMS nr. 114/2014, era imperativă efectuarea și a unui studiu de însorire al imobilului învecinat, măsură care în speță nu a fost realizată, aspect care este de natură aparentă să răstoarne prezumția de legalitate a actului administrativ supus controlului judiciar".

Probleme și la spațiul verde

Mai mult decât atât, instanța mai constată și o altă neregulă la construcția cu pricina: "În raport cu prevederile HCJ nr. 152/2013, adoptat de către Consiliul Județean Constanța, ce impun ca spațiile verzi și plantate să fie de minimum 30 la sută din suprafața terenului, se constată în mod aparent că emiterea autorizației supusă analizei s-a făcut fără respectarea cadrului legal, în condițiile în care documentația aferentă autorizației de construire nu cuprinde referințe în ce privește suprafața minimă de 90 de metri pătrați aferentă cu destinația specială de spațiu verde, în sensul impus de art. 2 din HCJ Constanța nr. 152/2013, precum și din Anexa 2 a acestui act normativ".

"Am obținut o nouă autorizație!"

Din păcate, timpul nu a curs deloc în favoarea locatarilor, care, deși aveau un proces pe rol, asistau la ridicarea etaj cu etaj a imobilului. Sentința a venit când acesta a fost aproape gata.

Mai mult decât atât, proprietarul a cerut și a obținut, între timp, o nouă autorizație.

"A fost un proces pe fond, noi nu am fost pregătiți și am pierdut. Ulterior, ne-am angajat avocat și recursul este programat la sfârșitul acestei luni. Deci nici acea hotărâre nu este definitivă. Dar noi lucrăm în virtutea celei de-a doua autorizații. Într-adevăr, la prima autorizare, primăria nu a cerut studiu de însorire. Eu am depus toate avizele care mi-au fost cerute. Abia pentru a doua autorizație am scos și studiu de însorire, pentru că se referea la etajul a șaselea. Noi am făcut cinci etaje și am oprit lucrările pentru că nu aveam autorizație pentru etajul a șaselea. Aceasta a ieșit în luna mai 2016", a declarat, pentru "Cuget Liber", Gabriel Bajdechi, proprietarul imobilului.

Pe site-ul Primăriei Constanța nu am putut identifica noua autorizație pentru imobilul respectiv, despre care proprietarul spune că ar fi fost emisă în luna mai.

Comentează știrea

16 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Kardan
4 octombrie 2016
Mafia din primarie

Acest fapt este rezultatul pomenilor electorale,indiferentei si opiiniilor diferite pe care locuitorii Constantei le genereaza si nu in ultimul rand edililor corupti, veniti din Ploiesti , Bucuresti , sau Tulcea care au reusit sa atraga de partea lor, cea mai pestrita si numeroasa parte alocuitorilor urbei

Codruta
4 octombrie 2016
Subiect de dna

De aceasta data Bajdechi de la Asociatia Elevilor nu iese sa injure primaria pt ca i-a dat autorizatie de constructie lu tasu? Acum e buna primaria Constanta! Oare Alexandru Bajdechi nu a facut tot scandalul si toate plangerile penale primarului si altor angajati din primarie ca sa obtina taticul lui autorizatia de constructie ilegala? Va verifica DNA!

Alex
4 octombrie 2016
Rusine!!!

Sa votati PSD si Fagadau (Mazare), au facut din Constanta un oras gri.

Palaz
4 octombrie 2016
La puscarie cu penalii astia !

La pușcărie cu penalii ăștia și să le dărâme ce au construit ilegal.

haj
4 octombrie 2016
protest

Cand mergeti sa mancati la integra sa cereti blocuri.Si restaurantul si blocul sunt construite ilegal. Dati dovada de civilizatie si nu mai mancati la integr@.

Constanteni
4 octombrie 2016
Prosti

Acei locatari merita pe deplin bataia de joc din partea Primariei, a carei echipa o voteaza cu sarg de ani si ani de zile...

europeanu
4 octombrie 2016
Hotii din primarie

Pai ce,hotul de fagadau sa dea spaga inapoi ? Nu,mai da o autorizatie !

udrea
4 octombrie 2016
votați mișcare poPULAra

Si veti avea viață dulce

@udrea
4 octombrie 2016
???!!!!???

Ai probleme.....ceva ? Ce treaba are Udrea cu golaneala lui Fagadau ?

Răspuns la: votați mișcare poPULAra
Adăugat de : udrea, 4 octombrie 2016
Si veti avea viață dulce
m
4 octombrie 2016
mm

Asta ca sa vedeti si voi cat ii doare pe alesi de cetatenii urbei.Nu dau 2 bani pe nimeni si nimic.Doar afacerile lor sa traiasca!Mai corupti si mai mafioti decat ai nostrii nu exista pe toata planeta.Ne meritam soarta cu varf si indesat.Si inca mai ducem,iar ei stiu asta!

16 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5115 secunde