Deputa╚Ťii pun biciul pe constructorii iresponsabili. Garan╚Ťie de cinci ani pentru lucr─ârile publice

449
Deputa╚Ťii pun biciul pe constructorii iresponsabili. Garan╚Ťie de cinci ani pentru lucr─ârile publice - reabilitarepiataovidiu6-1472051853.jpg
Persoanele care ├«╚Öi fac o locuin╚Ť─â nou─â sau care ╚Öi-o modernizeaz─â pe cea veche f─âr─â a respecta normele legale de calitate risc─â, ├«ncep├ónd de ieri, amenzi de p├ón─â la 40.000 de lei, ├«n condi╚Ťiile ├«n care sanc╚Ťiunea maxim─â era p├ón─â acum de cel mult 20.000 de lei. Mai exact, au fost majorate semnificativ toate amenzile prev─âzute de Legea calit─â╚Ťii ├«n construc╚Ťii, plus c─â s-au introdus perioade de garan╚Ťie pentru cl─âdiri, ├«n func╚Ťie de importan╚Ťa acestora.

Totodat─â, dac─â ar fi s─â lu─âm ├«n calcul lucr─ârile publice precum ╚Öosele, poduri sau alte construc╚Ťii realizate la noi ├«n ╚Ťar─â, dar ale c─âror vicii au ap─ârut la scurt timp dup─â darea ├«n folosin╚Ť─â, ╚Öi constructorii care realizau lucr─âri de m├óntuial─â, dar se ├«mbulzeau la contracte pe bani publici vor trebui s─â se g├óndeasc─â de dou─â ori atunci c├ónd ├«╚Öi vor face planuri s─â c├ó╚Ötige bani u╚Öor.

Concret, ├«ncep├ónd de ieri, a intrat ├«n vigoare Legea nr. 163/2016 privind calitatea ├«n construc╚Ťii, lege ini╚Ťiat─â de deputatul const─ân╚Ťean Florin Gheorghe.

"Noile reglement─âri vor aduce schimb─âri calitative majore, ├«n special ├«n sectorul construc╚Ťiilor realizate din bani publici. A fost un drum legislativ lung, deloc u╚Öor, ├«ns─â prin dialog cu ministerele, mediul de afaceri, exper╚Ťi ├«n domeniu, am reu╚Öit s─â ├«i conving pe to╚Ťi, inclusiv pe colegii parlamentari, c─â este o lege de care Rom├ónia ╚Öi rom├ónii au nevoie, o lege care trebuie s─â pun─â cap─ât lucr─ârilor de proast─â calitate ╚Öi b─ât─âii de joc pe bani publici. ├Än iunie, legea a fost adoptat─â de Camera Deputa╚Ťilor, ├«n iulie a fost promulgat─â de pre╚Öedintele ╚Ť─ârii, iar de pe 24 august a intrat ├«n vigoare", a declarat, ieri, deputatul Florin Gheorghe.

A╚Öadar, construc╚Ťiile nu se vor mai realiza ca p├ón─â acum, ├«n special ├«n privin╚Ťa calit─â╚Ťii acestora. Practic, este pentru prima dat─â ├«n ultimii 26 de ani, c├ónd avem o lege care prevede garan╚Ťia expres─â pentru construc╚Ťii civile, care, pentru lucr─ârile de mare anvergur─â, cele cuprinse ├«n categoriile A ╚Öi B, nu poate fi mai mic─â de cinci ani de zile. ├Än aceste categorii intr─â toate construc╚Ťiile pl─âtite din taxele colectate de la cet─â╚Ťeanul rom├ón. O decizie foarte bun─â, ╚Ťin├ónd cont c─â, p├ón─â ieri, legea nu f─âcea referire la o perioad─â minim─â de garan╚Ťie.

Concret, cei care construiesc lucr─âri publice sunt obliga╚Ťi s─â garanteze lucr─ârile cel pu╚Ťin cinci ani, iar pentru a duce la bun sf├ór╚Öit acest lucru vor trebui s─â utilizeze materiale de calitate superioar─â. ├Än plus, ace╚Ötia vor trebui s─â remedieze eventualele defecte, ├«ns─â nu din buzunarul cet─â╚Ťenilor, ci din al lor. A╚Öadar, scopul legii a fost ╚Öi r─âm├óne cre╚Öterea calit─â╚Ťii construc╚Ťiilor. Legea aduce, de asemenea, ╚Öi alte nout─â╚Ťi ├«n materie de certificare tehnico-profesional─â a operatorilor economici, dar ╚Öi o actualizare a sanc╚Ťiunilor, fiind astfel prev─âzute amenzi care pot ajunge p├ón─â la 40.000 de lei.

Pe de alt─â parte, la fel de important este ca autorit─â╚Ťile responsabile ale statului rom├ón s─â asigure o bun─â implementare a acesteia ╚Öi o bun─â monitorizare a calit─â╚Ťii lucr─ârilor.

"╚śtim cu to╚Ťii c─â Rom├ónia nu duce lips─â de legi bune, unele chiar mai actualizate la realit─â╚Ťile social-economice dec├ót ├«n multe state UE. Ceea ce ne lipse╚Öte nou─â este o bun─â implementare a acestora, de c─âtre institu╚Ťiile ╚Öi func╚Ťionarii responsabili. Mi-a╚Ö dori, ca ├«n baza acestei legi bune, toate autorit─â╚Ťile publice din Rom├ónia, de la prim─ârii de comune ╚Öi p├ón─â la ministere, s─â ╚Ötie c─â au dreptul s─â sesizeze autorit─â╚Ťilor orice neconcordan╚Ť─â calitativ─â ├«ntre lucrarea pl─âtit─â ╚Öi cea realizat─â efectiv de constructor. Am toat─â ├«ncrederea c─â Inspectoratul de Stat ├«n Construc╚Ťii va ie╚Öi din somnul ad├ónc ├«n care st─â de ani de zile ╚Öi ├«╚Öi va reg─âsi menirea. C─â inspectorii acestei institu╚Ťii vor dep─â╚Öi faza ├«n care doar taie chitan╚Ťe pentru taxe mari, prev─âzute ├«n diverse legi, ╚Öi vor avea ca principal─â grij─â - calitatea construc╚Ťiilor. Sper c─â ╚Öi alte autorit─â╚Ťi centrale sau locale se vor bate pentru a stopa risipa de bani publici pe lucr─âri de m├óntuial─â. Vreau s─â cred c─â de ast─âzi ├«nainte nu vom mai vedea asfalt─âri pe timp de ploaie, tavane care cad ├«n ╚Öcoli la doar c├óteva luni dup─â renovare, s─âli de opera╚Ťii ├«n care plou─â, diguri luate de prima ploaie sau re╚Ťele publice de utilit─â╚Ťi care cedeaz─â la prima utilizare", a mai ad─âugat deputatul Florin Gheorghe.

Pagina a fost generata in 0.4728 secunde