Cum vă pensionați la limită de vârstă

2074
Cum vă pensionați la limită de vârstă - casadepensii41-1340031368.jpg
Vă apropiați încet, dar sigur, de vârsta de pensionare. Este bine să vă informați cu atenție înainte de a vă pregăti dosarul și de a-l depune la Casa Județeană de Pensii.

Conform legislației în vigoare, pensia pentru limită de vârstă se acordă asiguraților care îndeplinesc, cumulativ, la data pensionării, condițiile privind vârsta standard de pensionare și stagiul minim de cotizare realizat în sistemul public. Acestea cresc periodic astfel încât, până în ianuarie 2030, să se ajungă la 63 de ani pentru femei, și până în martie 2015, să se ajungă la 65 de ani pentru bărbați.

Vârsta standard de pensionare a fiecărui asigurat în perioada eșalonării este determinată în funcție de data de naștere. Astfel, în iunie, iulie și august 2012, pot ieși la pensie pentru limită de vârstă femeile care au împlinit 59 de ani și patru luni, au stagiu complet de cotizare de 28 de ani și opt luni sau un stagiu minim de cotizare de 13 ani și opt luni. Iar din septembrie până în decembrie 2012, se pot pensiona femeile cu vârsta de 59 de ani și cinci luni, cu un stagiu complet de cotizare de 28 de ani și zece luni ori un stagiu minim de cotizare de 13 ani și zece luni.

Atenție la creșterea vârstei standard de pensionare

În cazul bărbaților, până în august 2012, inclusiv, pot ieși la pensie pentru limită de vârstă cei care au împlinit 64 de ani și patru luni, au stagiu complet de cotizare de 33 de ani și opt luni sau stagiu minim de cotizare de 13 ani și opt luni. Din septembrie și până în decembrie, inclusiv, crește vârsta cu încă o lună și stagiile cu câte două luni.

Însă, pentru toate categoriile de pensionari, vârsta standard de pensionare poate fi redusă pentru lucrul în condiții deosebite, lucrul în condiții speciale, lucrul în condiții de handicap preexistent calității de asigurat și persecutații politic, beneficiari ai Decretului-lege 118/1990.

Cererea se depune în ziua împlinirii vârstei

"Cererea de pensionare, împreu-nă cu actele prin care se dovedește îndeplinirea condițiilor prevăzute pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, se depune la Casa Județeană de Pensii, începând cu data îndeplinirii acestor condiții", ne atenționează Kristina Mutiș, pur-tătorul de cuvânt al Casei Județene de Pensii Publice Constanța.

Pensia se acordă la cererea persoanei îndreptățite. Cererea poate fi depusă personal ori prin mandatar desemnat prin procură specială.

Cererea de pensionare poate fi retrasă de persoana care a de-pus-o, până la emiterea deciziei de pensionare. Decizia de pensionare poate fi anulată, la cererea titularului, în termen de 30 de zile de la comunicare.

Pensiile se cuvin de la data îndeplinirii condițiilor și se acordă de la data înregistrării cererii. Plata pensiei se face, în funcție de opțiunea pensionarului, prin mandat poștal, în cont curent sau în cont de card, în condițiile stabilite prin convențiile dintre CNPP și Poșta Română, respectiv între CNPP și bănci. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.365 secunde