Cum vă puteți reabilita termic apartamentul pe bani europeni

1237
4
Cum vă puteți reabilita termic apartamentul pe bani europeni - alpinistiizolatieexterioarablocu-1371481942.jpg

Articole de la același autor

Pe principiul că "Omul gospodar își face vara sanie și iarna car", constănțenii își fac deja calculele pentru a-și pregăti apartamentele pentru la iarnă. Variante prea multe nu au și toate implică mulți bani.

Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului întinde totuși o mână de ajutor asociațiilor de proprietari care intenționează să facă lucrări de reabilitare de anvergură, oferindu-le șansa de a obține fonduri de la Uniunea Europeană. Prin acest program de finanțare, 60 la sută din costurile izolării termice sunt acoperite din fonduri europene și de la bugetul de stat. Restul de 40 la sută este suportat de la bugetul local și de asociațiile de proprietari. Contribuția asociației merge de la 10 la sută, în cazul în care peste jumătate dintre locatari au venituri mai mici de 150 de euro pe membru de familie (venit net lunar), la 30 la sută, dacă veniturile a cel puțin 50 la sută dintre cei ce locuiesc acolo ajung până la 500 de euro.

Cum se împarte "nota de plată"

Practic, schema de finanțare, care se referă atât la lucrările de intervenție, cât și la realizarea auditului energetic și a expertizei tehnice, este următoarea: 60% din finanțare este asigurată din fonduri structurale și de coeziune ale Uniunii Europene și din alocații de la bugetul de stat; 40% reprezintă contribuția însumată a consiliilor locale și a asociațiilor de proprietari, astfel: contribuția proprie a autorităților administrației publice locale se stabilește pe baza unor criterii socio-economice, în limita a maximum 30% din valoarea activităților sau lucrărilor, care se aprobă prin hotărâre a consiliilor locale și, în completare, din fondul de reparații al asociației de proprietari constituit în acest sens. Cota de contribuție a proprietarilor nu poate fi mai mică de 10% din valoarea activităților sau lucrărilor.

Noul act normativ prevede și posibilitatea primăriilor de a prelua și sarcina financiară a asociațiilor de proprietari, dar cu recuperarea ulterioară a sumelor, în termen de maximum zece ani.

Sunt incluse și casele

De asemenea, Ordonanța stabilește ca blocurile ce urmează a fi supuse reabilitării termice să fie prioritizate, în funcție de nivelul de performanță energetică (începând cu blocurile de locuințe cele mai ineficiente din punct de vedere energetic), număr de apartamente (începând cu blocurile de locuințe cu cel mai mare număr de apartamente) și anul construirii (începând cu blocurile de locuințe cu vechimea cea mai mare).

În plus, pe lista imobilelor ce pot fi astfel reabilitate au fost introduse și locuințele unifamiliale, casele, dar și locuințele sociale și celelalte unități locative, aflate în proprie-tatea sau administrarea consiliului local.

Amenzi pentru nerespectarea calității

Noua lege cuprinde și un capitol de sancțiuni și amenzi, aplicabile atât executanților care nu respectă anumite standarde ale lucrărilor și materialelor, dar și autorităților locale (coordonatori locali) care nu respectă anumite obligații prevăzute de actul normativ. Amenzile pot varia de la 5.000 la 50.000 de lei.

Monumentele istorice, protejate

O altă prevedere importantă se referă la faptul că, pentru protejarea valorii arhitecturale a clădirilor declarate monument istoric sau a celor amplasate în centrele istorice, în zonele de protecție a monu-mentelor istorice și/sau în zonele construite protejate ale localităților, acestea nu vor mai putea intra în program.

Comentează știrea

Onest
18 iunie 2013
Gargara!

Articolul asta e o gargara, asa s-a inceput reabilitarea termica si acum vreo cativa ani, adica inca de pe vremea Premierului NASTASE, iar rezultatul se poate vede prin pastelul de culori de pe bulevardele Constantei unde fiecare a folosit cate o culoare sau nuanta si in plu se vede sidiferenta de material, aici nu vorbesc numai de polistiren sau de tencuiala, sau vopseaua lavabila ci vorbesc de culoarea si modelul termopanelor. Asa ca acum chiar daca ar fi un proiect va fi greu pentru ca unii proprietari si-au realizat integral pe cheltuiala proprie, iar acum nu poate veni asociatia, sau primaria sa-i dea jos investitia omului. Singurele blocuri unde se poate vedea cu adevarat o reabilitare termica organizata sunt cele cateva din Bucuresti facute pe unele Bulevarde, in rest dezordine si haos!!!!!

Primarul Anvergura
18 iunie 2013
O plesneala pe bani europeni

Reabilitarea executata separat pe apartamente,nu se numeste reabilitare termica.Reabilitarea termica se face pe intreaga constructie,nu se face pe bucati sau parti dintr-o constructie.O constructie mai are un spatiu numit casa scarii,o terasa(sau acoperis),un subsol,instalatii de incalzire,sanitare,electrice, etc.Reabilitare nu inseamna o simpla anvelopare a doi trei pereti pe fatada unui bloc.Reabilitare nu inseamna polistiren pe fatada.In plus,o constructie reabilitata presupune ca are o incalzire centralizata(unica). Imaginati-va ca pe o scara de bloc doua apartamente sunt incalzite cu lemne,trei cu centrala termica pe gaz,trei cu centrala termica electrica,unul cu agent termic furnizat de RADET iar restul apartamentelor nu sunt incalzite sau sunt incalzite putin.Imaginati-va ca la o casa cu etaj,proprietarul "reabiliteaza" doua camere la mansarda o camera la etaj,si o camera la parter. Asta se numeste ca omul nostru a redus costurile cu incalzire ? La mintea unor primari de teapa lui Mazare nu se pune problema asa."Reabilitati" voi cum va taie capul ca va dam noi banii.Intregul proces de reabilitare termica a locuintelor trebuie sa se faca centralizat si urmarit de un "comando" al administratiei publice locale.Nu este cazul nostru.Radu Mazare Magnificul si-a facut un comando de fetite si grija lui este sa se dea cu flyboarding-ul.

e-panouri.eu
18 iunie 2013
Izolare termica si fonica

Articolul arata grija ziaristilor fata de semeni, dar Primaria are alte preocupari. Reabilitarea termica e un termen mult prea exagerat pentru constructii cu o vechime de 60 de ani, pereti exteriori sunt macinati, apa pluviala a patruns pe unde nu te astepti, igrasia este omniprezenta si trantesti brusc o placa de polistiren calitatea a-IV_a zicand ca-i rezolvat-o si p-asta?!? Fondurile europene au fost bine stoarse in Bucuresti, sect.1 a efectuat anvelopari gratuite si montat termopane indiferent de veniturile membrilor A.P., de la P la et.10. Eu recomand izolare interioara cu pluta naturala-Izolare termica si fonica care-i la acelasi pret cu polistirenul-material care nu lasa peretii sa "respire".

Gunoi
18 iunie 2013
Reabilitarea, Ineficientei RADET

In ptrimul rand artrebui sa-ncepem cu o reorganizare a monopolului ineficient RADET. In pretul gigacaloriei atarna toate ajutoarelor acordate de primarie asaziselor persoane defvorizate, care unii dintre ei n-au muncit niciodata si n-au contribuit in vreun fel la vreun fond de pensii sau somaj. Cat despre RADET dorim anchetarea directorilor din Constanta la fel ca in Bucuresti si in plus dorim liberalizarea deciziei consumatorului. Nu mai dorim un monopol impus prin constrangeri legislative, economice si tehnice. Legislative- impiedicarea prin legi, si decizii, economice impiedicarea prin impunerea de taxe si suprataxe tehnice-racordurile de gaze care intarzie sa se fac la blocuri pentru a nu oferi alternativa consumatorilor.

Articole pe aceeași temă

Vineri, 05 Aprilie 2013
Stire din Politică-Administrație : Se dă startul la fonduri europene
Pagina a fost generata in 0.4312 secunde