Cumpărături de sărbători. Ne aprovizionăm din marile magazine sau din piețe?

457
Cumpărături de sărbători. Ne aprovizionăm din marile magazine sau din piețe? - fotofondcumparaturi2-1576700962.jpg

Articole recomandate

În ciuda soarelui de afară, mai sunt doar câteva zile până la Crăciun. Constănțenii se pregătesc deja de sărbătoare, își împodobesc frumos casele și își umplu frigiderele. De la brad, globulețe, cadouri, până la carne de porc și cozonaci, se cumpără orice în această perioadă.


Este forfotă pe străzi și, în timp ce unii preferă să-și facă cumpărăturile în marile magazine, alții se duc în piețe, la particulari, în căutare mai ales de produse tradiționale. Supermarketurile se întrec în oferte, dar în piețele din oraș producătorii se mândresc cu carne de la porci crescuți în bătătură sau brânză adevărată, legume din bătătură, murături "ca la bunica".


Deși în fruntea listei de cumpărături stă porcul, din ce în ce mai puțini constănțeni mai cumpără unul întreg. Oamenii preferă să cumpere bucăți de porc gata tranșate, pentru cârnați, răcitură, friptură, sau câte o pulpă, două, să le pregătească singuri. "De vreo trei ani, nu mai luăm porc. Înainte ne duceam la țară, cumpăram un porc, îl tăiam acolo, apoi îl puneam în Dacie și veneam cu el acasă, unde îl tranșam. O săptămână munceam într-una la tobă, lebăr, caltaboși, cârnați. Ne ajungeau mult timp. Dar tot era risipă. Acum luăm cât ne trebuie pentru Crăciun și apoi, dacă avem poftă, găsim de toate tot timpul anului. Începem să ne mai civilizăm și noi, nu mai trebuie să ne facem provizii ca în vremurile de tristă amintire", ne-a mărturisit tanti Maria, o pensionară din Constanța, pe care am găsit-o la cumpărături în Piața Tomis III.


Controale în supermarketuri, în perioada următoare


Inspectorii Protecției Consumatorilor și cei ai Direcției Sanitar - Veterinare ne avertizează să fim foarte atenți de unde ne facem piața în această perioadă. În primul rând, toate produsele, inclusiv carnea de porc, trebuie cumpărate din surse autorizate și cu bon fiscal, pe baza căruia puteți face eventual o plângere în cazul în care sunt probleme cu calitatea lor. În această perioadă, Direcția Sanitar - Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Constanța a intensificat controalele tematice în piețe și magazine. Dacă totuși preferați să vă luați porc de la țară, nu uitați de examenul trichineloscopic, pe care trebuie să îl faceți înainte de a gusta din carne.


De asemenea, premergător campaniei de control ce urmează a fi efectuată de către comisarii ANPC în perioada următoare, reprezentanți ai marilor magazine, Metro, Selgros, Carrefour, Cora, Auchan, Lidl, Penny și Mega Image au participat, la sfârșitul săptămânii trecute, la o întâlnire cu conducerea Autorității Naționale Pentru Protecția Consumatorilor, cu președintele interimar Mihaela Irina Ionescu și cu Paul Silviu Anghel, director general Control Supraveghere Piață.


"Este pentru prima dată când ANPC organizează o întâlnire cu reprezentanții principalelor lanțuri comerciale înainte de acțiunile de control, în vederea discutării și analizării problemelor descoperite în controalele anterioare, a modului în care acestea au fost soluționate, pentru a preveni repetarea abaterilor, în special în perioadele în care afluența de produse și de consumatori în centrele comerciale este foarte mare. Aspectele discutate în cadrul întâlnirii s-au centrat pe: promoțiile și perioada de desfășurare a acestora; comercializarea produselor care conțin alergeni și informarea consumatorilor la raft, dar și pe eticheta de produs; comercializarea produselor neconforme, în afara datei limita de consum; care prezintă modificări de aspect, gust, miros, etc.; condițiile de depozitare a produselor, inclusiv din punctul de vedere al temperaturilor de depozitare impuse de către producători", explică președintele ANPC.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5832 secunde