Cutremur în turism! "Ce se va întâmpla cu salariații, din ce vor trăi?"

2635
Cutremur în turism!

Articole de la același autor

Dacă statul nu vine în sprijinul turismului, peste un milion de români își vor pierde în următoarele luni locul de muncă sau li se vor diminua drastic veniturile. Acesta este avertismentul care vine din partea patronatelor de pe litoral.

Hotelierii estimează că un colaps al sectorului turistic va atrage după sine o prăbușire în lanț a agenților economici furnizori de marfă, materiale și servicii pentru această industrie și, deci, concedieri în masă și în alte domenii, precum și o colectare mult diminuată la bugetul de stat.

Patronatele au înaintat Guvernului o serie de soluții pentru atenuarea daunelor generate de pandemia de coronavirus, printre care transformarea avansurilor primite de la turiști în vouchere valabile doi ani, amânarea plății taxelor și impozitelor operatorilor de pe litoral pentru șase luni, oferirea imediată a voucherelor de vacanță pentru acest an și linii de credit pentru companii pe termen scurt.

"Dacă statul nu vine în sprijinul turismului românesc, în general, și al celui de litoral, în special, estimăm că mai mult de un milion de români vor fi afectați financiar de efectele crizei generate de epidemia de coronavirus și mulți dintre ei își vor pierde locurile de muncă. Nu vorbim doar de cei 150.000 de angajați din HoReCa de pe litoral și de toți ceilalți care lucrează în turism în toată țara, ci și de angajați din comerț, agricultură, aprovizionare, transport și alte domenii din producție și servicii care lucrează cu turismul", a explicat Anca Nedea, directorul executiv al Organizației Patronale Mamaia Constanța.



Nici șomaj, nici șomaj tehnic


Potrivit acesteia, pandemia de coronavirus și restricțiile impuse au un impact major asupra sectorului turistic de pe litoralul românesc. Litoralul se confruntă cu blocajul activității din cauza diminuării rezervărilor, închiderea restaurantelor, cafenelelor și barurilor, închiderea cluburilor și centrelor de agrement, închiderea spa-urilor și a centrelor de recreere etc. Această situație determină inerent inexistența încasărilor pentru următoarele trimestre, cel puțin, sau pentru întreaga perioadă a anului 2020.

De altfel, patronatele din turism din județul Constanța consideră că litoralul este cea mai afectată destinație turistică din cauza sezonalității (sezonul durează doar trei luni), are un model de business specific destinațiilor de vară, dar cu restricții financiare mult mai grele, având în vedere sezonul foarte scurt.

Cea mai mare problemă îi vizează pe angajați, care, de regulă, își începeau activitatea pe 1 aprilie, după șase luni de pauză. În acest an, însă, începând cu data de 1 aprilie, angajații sezonieri nu mai pot beneficia nici măcar de șomaj, având în vedere că au avut un stagiu de cotizare de doar 6 luni. 


"Ce se va întâmpla cu ei? Noi ne asumăm și demarăm angajarea acestora, dar cât timp vom putea susține cash-flow-ul fără a face încasări? Chiar dacă îi angajăm, acești oameni nu pot beneficia nici de prevederea cu îngrijirea copiilor pe perioada închiderii școlilor, pentru că nu erau angajați în momentul emiterii ordonanței și nu beneficiază nici de șomaj tehnic. Din ce vor trăi? În cazul hotelurilor de pe litoral, având în vedere că, din luna octombrie a anului trecut, nu am realizat venituri, nu ne încadrăm nici la șomajul tehnic cu personalul de bază pe care îl păstrăm permanent (contabili, electricieni, instalatori, agenți de vânzări și rezervări, inspectori resurse umane etc.)", a mai spus Anca Nedea.

Colaps al turismului la Marea Neagră

Hotelierii și proprietarii de cluburi și restaurante se tem că, în lipsa unui sprijin concret și coerent din partea statului, întregul litoral ar putea intra în colaps.

Pentru a diminua efectele crizei și a salva cea mai căutată destinație turistică de către români (litoralul are 40% din capacitatea de cazare a României), toate patronatele de la Marea Neagră au cerut deja Guvernului o serie de măsuri, printre care prevederea ca prestatorul să poată oferi clienților care au plătit avansuri vouchere pe care să le folosească oricând în următorii doi ani. Acestea mai cer și amânarea plății impozitelor și taxelor locale ale operatorilor din turism pe următoarele șase luni, fără penalizări și dobânzi, și nu doar până la 30 iunie 2020, așa cum se discută la nivel de Guvern.

Totodată, operatorii de la Marea Neagră mai solicită modificarea prevederilor legate de angajații părinți care stau acasă cu copiii, în sensul permiterii aplicării acestei dispoziții și pentru personalul angajat după data emiterii ordonanței, ca excepție pentru turismul de litoral sau sezonier. 


Alte solicitări sunt oferirea imediată a voucherelor de vacanță pentru anul 2020 și garanții de creditare temporară pentru necesitățile de lichiditate pe termen scurt. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3313 secunde