De ce a rămas Constanța fără căldură în toiul iernii. Primăria, acuzații dure la adresa CET-ului

961
3
De ce a rămas Constanța fără căldură în toiul iernii. Primăria, acuzații dure la adresa CET-ului - cet9-1451830426.jpg

Articole de la același autor

Chiar înainte de Anul Nou, constănțenii au stat mai bine de 18 de ore cu caloriferele reci și fără apă caldă. Avaria anunțată de cei de la CET a coincis cu instalarea gerului în zonă așa că foarte mulți dintre consumatorii afectați de situație au fost extrem de revoltați, acuzând de neputință și chiar indiferență și indolență ba pe reprezentanții RADET, ba pe cei ai CET și chiar pe mai marii orașului. Rețelele de socializare s-au umplut de mesaje pline de furie ale celor care spun că au înghețat în propriile case tocmai când afară erau -6, -7 grade.

Conducerea RADET a aruncat repede vina în curtea Electrocentrale Constanța, care nu a reușit să finalizeze la timp lucrările de remediere a avariei. Mai mult decât atât, șefii RADET au anunțat că "îi vor ține răspunzători pe cei de la CET Constanța pentru prejudiciul creat constănțenilor". Ulterior, viceprimarul cu atribuții de primar, Decebal Făgădău, s-a declarat nemulțumit de modul cum a gestionat situația conducerea CET și a cerut conducerii societății să prezinte scuze constănțenilor. "Ținând cont că municipalitatea și constănțenii au făcut eforturi fără precedent pentru a plăti în avans sume substanțiale tocmai pentru buna funcționare a sistemului de alimentare cu energie termică, consider că întreaga responsabilitate pentru situația creată aparține Electrocentrale Constanța S.A. Este inacceptabil ca întreg orașul să stea în frig pentru că cineva nu și-a făcut treaba! Totodată, este insultătoare pentru constănțeni lipsa totală de comunicare din partea CET Palas", a declarat Decebal Făgădău, anunțând că, la un moment dat, conducerea Electrocentrale S.A. nu a mai răspuns apelurilor locale. De altfel, viceprimarul a mai precizat că a solicitat "Ministerului Energiei să facă o analiză rapidă și serioasă a activității Electrocentrale Constanța S.A.".

CET le-a cerut scuze constănțenilor

Arătați cu degetul din toate părțile, reprezentanții CET spun că și-au făcut datoria ca la carte, în condiții deosebit de grele și au transmis scuze constănțenilor care au suferit de frig. Iată ce a declarat Dumitru Tamaș, directorul adjunct al Electrocentrale Constanța: "Determinat de activitatea permanentă de monitorizare a instalațiilor proprii, în vederea preîntâmpinării de disfuncționalități în furnizarea agentului termic, am constatat apariția unor defecțiuni pe instalațiile de termofi-care din incinta CET Palas. Ținând cont de faptul că prognozele meteo indicau o perioadă cu temperaturi din ce în ce mai scăzute, s-a luat decizia remedierii de urgență. În data de 28 decembrie, s-a comunicat către RADET Constanța, Primărie și mass-media intenția de oprire în vederea executării lucrărilor necesare. Începând cu partea a doua a zilei de 28 decembrie și până la oprire, Electrocentrale Constanța a livrat agent termic cu temperatură mai ridicată, pentru a reduce disconfortul creat prin această întrerupere. În data de 29 decembrie, lucrările s-au finalizat, în jurul orei 16,30, iar la ora 17,00, a început umplerea instalației, care a durat până în jurul orei 21,30. La ora 22,00, a început circulația apei în rețeaua de termoficare - agent termic primar, tempe-ratura ridicându-se treptat de la aproximativ 50 de grade Celsius, la parametrii cores-punzători până la ora 23". Potrivit acestuia, s-au luat măsuri pentru ca disconfortul să fie cât mai mic. "Facem mențiunea că cele două magistrale de termoficare au rămas pline cu apă caldă, peste 50 de grade Celsius, pe toată perioada intervenției. Lucrările s-au efectuat în condiții deosebit de grele, cu efort susținut din partea echipelor de intervenție ale Electrocentrale Constanța. Menționăm că, pe toată durata desfășurării lucrărilor și manevrelor, dispecerul șef tură de la CET Palas a ținut permanent legătura cu dispeceratul RADET. Cu speranța că vom fi corect înțeleși, ne exprimăm regretul față de situația apărută și ne cerem încă o dată scuze față de constănțenii care au fost afectați", a anunțat reprezentantul CET Constanța.

Rețele vechi de 50 de ani

Este bine știut faptul că rețelele de termoficare ale municipiului Constanța sunt foarte vechi și că sunt depășite din toate punctele de vedere. Tocmai de aceea apar astfel de avarii grave, mai ales atunci când este frig și se pompează continuu agent termic cu temperaturi ridicate. Astfel de avarii violente, în cascadă au apărut și în 2014, atunci când a fost cod roșu de viscol și rețeaua de termoficare a fost solicitată la maximum. Singura soluție pentru ca aceste avarii să nu mai apară este înlocuirea rețelei vechi. Însă acest lucru presupune investiții imense, fonduri de care Electrocentrale Constanța S.A. nu dispune. În urma divizării Electrocentrale București, prilej cu care CET Palas a devenit societate de sine stătătoare, administrată de Ministerul Energiei, conturile acesteia au fost golite, astfel încât în prezent CET face eforturi chiar și pentru asigurarea combustibilului necesar producerii de agent termic suficient pentru a încălzi constănțenii.

Comentează știrea

europeanu
4 ianuarie 2016
Justitia corupta

asta e rezultatul furaciunilor la nivel national.Sunt convins ca buba e la justitia super corupta.Apropo,vad ca hotul de mazare incepe incet,incet sa scoata capul din bojdeuca de pe malul lacului.Iar porcul betiv nu baga capul in nisip ca strutul.

ath
4 ianuarie 2016
Ora de stiinta,mumia de la CET

CET si RADET s-au specializat in arheologie.De plictiseala,baietii s-au apucat de sapat.De la ei am aflat ca in Constanta,undeva prin zona CET,au descoperit niste retele de termoficare cu o vechime de peste 50 de ani.Am ramas socati cand am aflat de Fantoma de la CET. Nu stia niciun savant din Pesede ce comori se ascund in subsolul orasului.Noi,constantenii aveam o vaga banuiala ca prin anii '60 Ceausescu si clica lui au ingropat o retea de termoficare dimensionata pentru consumul de la vremea aia.Doar banuiam ca reteaua are pierderi mari si este ineficienta pentru orasul de azi.Intr-o zi l-am auzit si pe Mazare vorbind despre "faraoanii" ingropati in zidurile Constantei.Doar basme.Interesant este ca nici Fagadau,printul mostenitor si fiul lui Mazare, nu stia nimic de mumia de la CET.Baiatul asta a ramas socat cand a aflat de marea descoperire.Fagadau a pierdut pariul cu turismul istoric si de data asta.Ce-ți doresc eu ție, draga Primarie/La trecutu-ți mare, mare viitor !

pe naiba...
4 ianuarie 2016
CET

primaria trebuia DEMULT sa desfiinteze acest mamut .... centrale pe gaz in toate pctle termice si scapam de CET si puhoil de angajati !!!! Ce mai asteapata , ALESII nostri locali ? De ce nu i-au aceasta masura , cea mai benefica constantenilor ???

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6734 secunde