De ce își bat românii nevestele

1422
10
De ce își bat românii nevestele - violenta1-1353857493.jpg
Violența domestică este un fenomen social extins în România. 12.000 de cazuri de violență s-au înregistrat anual în ultimii trei ani, iar cazurile de viol au crescut de la an la an cu aproape 9 la sută. Acestea sunt doar cazurile raportate. Cifrele reale sunt mult mai mari, într-o cultură care tolerează violența împotriva femeilor și descurajează raportarea violenței și agresiunilor sexuale.

Statisticile sunt îngrijorătoare și mai grav de atât este faptul că multe victime ale violenței domestice, fie ele copii, femei sau chiar bărbați nu au informații, nu au curaj să recunoască faptul că sunt abuzate, într-o formă sau alta. 


"Cu toții știm că violența în familie este o problemă. Sunt victime care nu apelează la niciun serviciu, fie se complac, nu vor să se rupă de familie, fie le e rușine. Noi ne propunem să îi scoatem din această situație. Din păcate, numărul este mult mai mare decât cel înregistrat în evidențele Direcțiilor pentru Asistență Socială și Protecția Copilului. Tocmai de aceea, în momentul în care ob-servă astfel de cazuri, trebuie să intervină cu toții, atât profesioniștii, cât și societatea civilă", a declarat, recent, la Constanța, Elena Tudor, director în cadrul Direcției pentru Asistență Socială și Protecția Copilului din Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale.

De ce se ascund victimele

De altfel, a fost deja demarată o campanie de conștientizare, mai ales în mediul rural. Mai mult decât atât, Ministerul Muncii a elaborat o strategie privind combaterea violenței în familie. Aceasta urmează să fie aprobată de Guvern și vizează realizarea de centre de consiliere și mediere familială în fiecare județ, care vor fi deservite de specialiști.

"Cadrul legislativ general oferă o serie de prevederi clare cu privire la rolul și locul diverselor autorități ale administrației publice locale. Deși pârghii există, din punct de vedere legislativ, totul este clar, depinde de oameni. De exemplu, victimele nu știu încă faptul că pot apela la ordinul de protecție, măsură introdusă recent în legislație, în luna ianuarie a anului în curs. Agresorul nu are voie să se apropie de victimă la o distanță mai mică de 500 de metri. În plus, el este cel obligat să părăsească locuința și nu victima", a mai spus directorul Elena Tudor.

Potrivit statisticilor, județul Constanța se află, din păcate, pe locurile fruntașe în ce privește violența în familie și în mod special cea asupra copiilor.

"Avem, până în prezent, 22 de sesizări privind abuzuri asupra copiilor. Șapte din acestea au fost deja confirmate. De asemenea, 17 cazuri au fost semnalate la telefonul de urgență din cadrul serviciului DGASPC Constanța. Comparativ cu anul trecut, au fost înregistrate mai multe situații și care au intrat în atenția DGASPC, ceea ce este un lucru îngrijorător, însă este posibil ca această creștere să fie datorată și faptului că oamenii au început să conștientizeze și să se implice, raportând cazurile observate", a precizat Mihaela Ristea, directorul adjunct al DGASPC Constanța.

Ce spune legea

Potrivit literei legii, violența domestică poate fi verbală, psihică, fizică și sexuală.

Actele de "lovire, îmbrâncire, trântire, tragere de păr, înțepare, tăiere, ardere, strangulare, mușcare, în orice formă și de orice intensitate, inclusiv mascate ca fiind rezultatul unor accidente, prin otrăvire, intoxicare" constituie violență fizică. "Adresarea cu limbaj jignitor, brutal, precum utilizarea de insulte, amenințări, cuvinte și expresii degradante sau umilitoare reprezintă violență verbală. Iar impunerea violenței, sau a controlului personal, provocarea de stări de tensiune sau de suferință, precum și violența demonstrativă asupra obiectelor și animalelor", afișarea ostentativă a armelor, neglijarea și actele de gelozie intră în categoria violenței domestice. Agresiunea sexuală reprezintă impunerea de acte degradante, hărțuire, intimidare, manipulare, brutalitate în vederea unor relații sexuale forțate și violul conjugal.

Este de asemenea considerată formă de violență conjugală interzicerea activității profesionale sau privarea de mijloace economice, "inclusiv lipsire de mijloace de existență primară, cum ar fi hrană, medicamente, obiecte de primă necesitate". Legea incriminează și interzicerea dreptului de a poseda, folosi și dispune de bunurile comune, controlul inechitabil asupra bunurilor și resurselor comune sau refuzul de a susține familia. Este de asemenea interzisă impunerea de munci grele și nocive în detrimentul sănătății.

Polițiștii trebuie să meargă imediat la fața locului

În toate cazurile, organul de cercetare penală, sesizat în orice mod despre săvârșirea uneia dintre infracțiunile prevăzute în prezenta lege, este obligat să se deplaseze de îndată la fața locului. Victimele violențelor beneficiază de asistență juridică gratuită.

Psihologii consideră ca principale cauze ale violenței în familie consumul de alcool, sărăcia și stresul vieții cotidiene. Oboseala, nesiguranța zilei de mâine, lipsa banilor și alte presiuni de diferite feluri amplifică grijile și stresul, conducând la reacții violente.


Comentează știrea

horia
26 noiembrie 2012
!

...de idioti ce sunt.

VASILE
26 noiembrie 2012
femeile

Romanii isi bat nevestele pentru ca sunt curve !

adrian
26 noiembrie 2012
curva e mata

venind din partea unui taran ca tine deduc ca mam ata a fost o curva, nu esti mandru de ea si probabil ca nu trebuia sa te pastreze, poate avortul tau era o solutie mai buna...curva sau nu te-a facut si macar pt atat sa-ti tii gura...Asta ti-o spune un barbat...dar nu o sa afdli niciodata ce inseamna sa fii barbat...sper doar sa nu faci copii, ca risca sa-ti semene...

Răspuns la: femeile
Adăugat de : VASILE, 26 noiembrie 2012
Romanii isi bat nevestele pentru ca sunt curve !
adamirator
26 noiembrie 2012
hmmm

12000 de cazuri in trei ani, inseamna cam 4000 de cazuri pe an. Raportat la 18 milioane de votanti (adulti) cit la suta inseamna? Faceti dvs. calculele, sa nu gresesc. Si atunci, cum de a devenit problema asta grava? Somajul e mult mai grav. (Si potenteaza violenta in familie...) Emigrarea fortei de munca -si femei, si intelectuali- e mult mai grava. Abandonul familial sau scolar sunt mault mai grave. Dar nu e frumos sa vorbim de somaj si nerealizarile guvernului acum, in campanie electorala... Pierde electorat USL-ul care se lauda cu 60-70% din voturile viitoare... Si atunci, trageti pe violenta conjugala, ca sa aduceti femeile la urne sa voteze cu PZD! Cite femei au fost muscate de maidanezi in ultimii 4 ani? Nu vi se pare ridicol sa luati masuri dure impotriva barbatilor si sa va bagati cu sila in familiile oamenilor, dar sa nu rezolvati problema maidanezilor care agreseaza NUMAI femei, copii si batrini? (Ai naibii maidanezi, sunt sexisti pe fata dar asta nu deranjeaza pe nimeni. Ia sa faca un barbat asa... sau o haita de barbati... oliolio!) Voi sunteti chiar asa de..............? Va lasati manipulate pe fata? Nu aveti nitica minte, nu analizati si voi stirile? Asa e ordinul? Poate ca veti mai medita la stfel de stiri. Dar unde sunt solutiile? Vad ca va propuneti doar sa le puneti pe femei sa-si toarne barbatii. Altceva? Ia luati dvs. arhivele justitiei la puricat si vedeti cate violente conjugale existau in Romania in anii '40, cate in anii '50 etc. Faceti statistica si pe urma veniti cu interpretarea fenomenului. Si nu va mai raportati al violul conjugal inainte de noul Cod penal. Mentalitatea comuna nu-l considera viol, pe atunci. In rest, mai ganditi si voi, mai fetelor, doar munca, doar munca? Ati ajuns -fara sa stiti- agente PZD? Rushinik!

admirator
26 noiembrie 2012
o vorba din batrini spune

"Poale lungi... e minte scurta! Poale scurte... minte yok!" Eram impotriva acestui dicton, dar articolul de fata m-a facut sa ma razgandesc.

admirator
26 noiembrie 2012
domnul adrian

care se da mare emancipat si evoluat, raspunde prin insulte personale. In plus, o face curva si pe mama preopinentului sau. Pai cum apara cauza femeilor? Deveniti dubhioase cu astfel de partizani si manifestari. Cred ca trebuie sa suspendati raspunsul domniei sale. Va faceti de ras. Domnului horia i-am dat un punct la simpatii, dar nici astfel de manifestari nu cred ca trebuie sa fie tolerate de jurnalul dvs. Mea culpa!

zambareata
26 noiembrie 2012
si pina la urma,

de ce isi bat romanii nevestele? nu rezulta din articolul asta... Precizati cauzele, pe procente: gelozie reala, gelozie imaginara, alcool, furt de bani, limba soacrei, bolnavi psihic... nu strica o statistica pe domeniu. Ati gasi si remedii mai repede.

admirator
26 noiembrie 2012
am calculat

4000 de cazuri la 18.000.000 de adulti, inseamna 0,022%. QED! Sigur, si o singura femeie agresata si e grav. Dar...

Catalin
26 noiembrie 2012
bla

De ce e titlul "de ce isi bat romanii nevestele?". De ce e generalizat? Asta presupune ca TOTI barbatii romani suntem pur si simplu violenti, ca asa suntem. Nu mai e nici unul bun, nicio speranta, cum intri intr'o relatie, ca femeie, tb sa te astepti sa fii batuta la un moment dat. Practic, asta zici. De ce nu poti sa zici adevarul ? Adevarul nu vinde,? "De ce un mic procent dintre romani isi bat nevestele, ce fac nevestele sa provoace un astfel de comportament si de ce au ales sa se casatoreasca cu un ratat abuziv?" ASTA E TITLUL CORECT!! Sunt o gramada de femei si barbati care nu merita sa fie intr'o relatie, d-apai casatorie, deci... @ vasile si adrian : da, TOATE femeile sunt curve sub acoperire. Toate sunt. Si ele stiu asta deci... @ adamirator. Imi place opinia ta, si imi place observatia cu violenta conjugala in anii '40 - '50 care era extraordinar de mica.

un barbat!
3 decembrie 2012
...chiar asa, de ce?

....interesanta intrebare. Numai ca raspunsul lipseste cu desavarsire...ma asteptam, macar, partial la cateva cauze ale violentei domestice!...se vede lipsa de profesionalism a celui/celei care semneaza asta. Ca sa simplificam lucrurile, intre folosirea pastei de dinti, a sapunului, apei calde, consumul de alcool si subiectul nostru este o stransa legatura!...pentru ca violenta este preponderenta in familiile extrem de sarace, acolo unde gradul de cultura este cel mai scazut. Asta este cauza. Motivele pentru care un barbat isi bate nevasta sunt insa multe!...de cele mai multe ori este ....ultima solutie, inaintea despartirii definitive. Peste 20 de ani o sa constatam ca a sacut violenta in familie dar a crescut procentul destramarii acesteia. De regula problemele economice ar fi pe primul plan, lipsa banilor, nesiguranta locurilor de munca,-aici barbatului revenindu+i sarcina sa asigure familia cu cele necesare vietii de zi cu zi. Cheltuirea excesiva si fara discernamant, de catre femei, a banului castigat ar reprezenta alta cauza. Avem,-daca putem spune asa, cultura fleacurilor! Casele oamenilor, mai ales de prin sate sunt pline cu tot felul de lucruri care nu trebuiesc, ori sunt de calitate indoielnica, dar pe care femeile le cumpara mereu.....si atunci se incearca reglarea problemei prin violenta! Nu trebuie sa neglijam alt aspect: de regula violenta fizica la care recurge barbatul apare ca raspuns la violenta verbala a femeii. Vine omul acasa de la munca sau de oriunde si gaseste....potentiometrul la maxim! Se faseste motiv din orice: daca aduce bani, a adus prea putini, daca familia este indestulata se gaseste motiv de harță oricum chiar de la bani! Mai vrea ea ceva, undeva, ii mai trebuiesc cateva mii sau zeci de mii, si de aici focul se aprinde tare. ....In familiile sarace, bataia se ...cauta chiar cu lumanarea! Pentru ca dupa bataie, urmeaza....impacarea! ....si asta este dulce de tot!...asa ca in cautarea fericirii, de cele mai multe ori se cauta mai intai scandalul, bataia pentru ca aceasta sa poata veni...Si discutia se poate lungi....Din cele de mai sus nu rezulta musai ca la baza fenomenului sta neaparat femeia.Nu! categoric nu! In principal barbatul este vinovat. El trebuie sa dea dovada de maturitate, de intelegere, sa treaca cu vederea repede si aproape orice....sau daca nu-i convine ceva sceara desfacerea casatoriei...si femeia poate face asta, dar este mai greu, nu sta in firea lucrurilor...Asa ca, dupa mine, barbatul este vinovat pentru tot si pentru toate......

Articole pe aceeași temă

Joi, 28 Iulie 2011
Stire din Social : În pat cu dușmanul!
Pagina a fost generata in 0.4762 secunde