De ce NU SE GĂSEȘTE DE MUNCĂ în județul Constanța

2380
13
De ce NU SE GĂSEȘTE DE MUNCĂ în județul Constanța - bursa1-1384359634.jpg

Articole de la același autor

Săptămânal, la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă din Constanța sunt anunțate, ca fiind disponibile, câteva zeci de locuri de muncă. Diferența, până la cele aproximativ 200 afișate sunt posturi neocupate de mai mult timp și vacante în continuare. Cu toate acestea, oferta este foarte mică dacă o comparăm cu alte județe ale țării. În timp ce în Constanța, zilnic, sunt disponibile în jur de 220 - 230 de posturi, în București sunt peste 2.300, în județul Cluj peste 1.200, în Iași peste 600, în Brașov peste 500, în Argeș peste 480, în Timiș peste 450 și lista poate continua. 


Exceptând Bucureștiul care, în calitate de capitală, are parte și de un interes mai mare din partea agenților economici, 15 județe i-au luat fața Constanței în ceea ce privește numărul de locuri de muncă. Dacă ar fi să ne luăm după mărimea și importanța zonei ar trebui să ne îngrijorăm, dar dacă ne gândim că o mare parte a activității este sezonieră ne mai liniștim. 


Totuși, reprezentanții Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă spun că unul din motivele pentru care avem atât de puține posturi este și acela că patronii nu fac publice toate posturile pe care le au libere. "Unii agenți economici mai «uită» să anunțe locuri de muncă, însă ei trebuie să știe că riscă să fie amendați pentru acest lucru", a declarat, pentru "Cuget Liber", directorul adjunct al AJOGM Constanța, Gheorghe Bușu. 


Amenzi pentru agenții economici care țin posturile "la blat"


Conform legislației în vigoare, angajatorii au obligația să comunice agențiilor județene pentru ocuparea forței de muncă toate locurile de muncă vacante, în termen de cinci zile de la vacantarea acestora sau posturile nou-create. Comunicarea locurilor de muncă vacante se face prin transmiterea formularului prevăzut în Anexa nr. 1 la Normele de Aplicare a Legii nr. 76/2002, aprobate prin HG nr. 174/2002. Formularul poate fi descărcat de pe site-ul www. constanta.anofm.ro. Începând cu 22 octombrie, 2013, au fost introduse și sancțiuni pentru cei care omit să anunțe locurile de muncă disponibile.


"Necomunicarea ocupării locu-rilor de muncă vacante constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 3.000 de lei la 5.000 de lei", explică șeful AJOFM. 


AJOFM verifică în baza de date a ITM-ului


Potrivit acestuia, controalele au fost deja demarate și au fost și aplicate primele avertismente. "Noi facem o intersecție de baze de date cu Inspectoratul teritorial de Muncă și acolo se vede clar când se fac angajări. Apoi luăm legătura cu firmele respective și îi invităm pe reprezentanții acestora la sediul AJOFM. Au constituit deja două echipe cu câte doi inspectori și aceștia vor efectua controalele. Nu vom da sute de amenzi, vom merge mai mult pe consiliere, dar măcar să se ducă vorba în oraș și agenții economici să devină mai res-ponsabili", a mai adăugat Gheorghe Bușu.


Lipsă de investitori și investiții


Este puțin probabil însă ca, după această campanie de informare a reprezentanților angajatorilor, numărul de locuri de muncă să crească spectaculos. Adevărata problemă constă însă în numărul mic al investițiilor la nivelul județului și municipiului Constanța. În ciuda vecinătății cu portul, a situării în mijlocul unui nod de legături internaționale, agenții economici nu se înghesuie să aducă proiecte în zonă și să creeze locuri de muncă. 


Cea mai sumbră perspectivă este pentru absolvenții de studii superioare, pentru care oferta este aproape inexistentă. "Nu sunt investiții deloc la Constanța, față de Cluj. La noi, rata șomajului raportată este destul de mică, însă, în realitate, sunt mult mai mulți cei care nu au locuri de muncă. Ei nu sunt înregistrați nicăieri. Însă chiar și acest lucru alungă investitorii pentru că acolo unde șomajul raportat este mic nu există competitivitate", a completat directorul adjunct al AJOFM Constanța.


Comentează știrea

13 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Liviu Chilian
14 noiembrie 2013
Kustendge este abuzata de mafia sifilitica jigano-pesedist-mazarena

Imi amintesc cum chitaia sifiliticul Mazare, ca un sobolan incoltit, cand cativa constanteni s’au opus nebuniei lui de a da Cazinoul in concesiune pe 49 de ani, in gherele a doi Zsidani-satanici, tata si fiu, "investitori" ce urmau sa reabiliteze fosta perla arhitectonica: "Nu vreau sa aud de niciun protest, opozitie impotriva…investitiilor – avem nevoie de investitori". Dupa cateva luni, merdia au informat ca Zsidanii-nebuni erau arestati in IsraHell, pentru fraude financiare si coruptie. In acest timp, un alt "investitor" adus de Sifilitic sa "investeasca" in Republika Mazare, un alt Zsidan-criminal financiar international pe nume Schwartzenebunu este cautat prin Interpol , pentru crime neverosimile comise in Tampitopole. Sa va aminiti si cum v’a pacalit Mafia Mazare-Strutzinsky, cand la’ti "votat" prima data pe…sultan, sa devina primarabiat – v’a promis ca va aduce "investitori", tot Zsidani-satanici, ce vor "investi" 600 miliarde lei vechi in reabilitarea pseudospitalului judetean; Zsidani ce, de necrezut, l’au impins pe nebun sa ceara 300 milioane dolari(sau euro?) de la stat, sa le dea banii lor, alesilor, ca sa…reabiliteze megamaghernita de "sanatate" . Ulitele si potecile pestilentei orientale, sunt "asfaltate" tot de un "investitor" Zsidan; acelasi care inhata banii jewropeni alokati pentru "reabilitarea" cartierului genovez(il umplu cu dale de beton, felinare cu…gaze de sist si pomi de plastic. Aa!, sa nu uitam – mafia rapace pesedist-mazarena a adus si un "investitor" Jewropean, Enelul, Italienii ce va JUPOAIE in domeniul electric. De ce nu vin investitori in Kustendge? Din cauza Mafiei Mazare! Ar pierde MONOPOLUL asupra voastra, sulimea, daca vor veni mai multi…eneli.

Liviu Chilian
14 noiembrie 2013
Oportunistii merdialqaedani-mazareni, dusmani de moarte ai tinerilor din Kustendge

Dictatura atemporala a ceauslui asupra fostilor Romani, n’ar fi fost posibila daca OPORTUNISTII-coprofagi nu i’ar fi gadilat si cultivat PARANOIA! Fenomenul Mafia Mazare din Kustendge, este mega-copie a sociopatiei ceausiste – oportunistii mazareni, politicastri si merdialqaedani, progenituri ale burgheziei rosii-satanice, sunt cu mult mai nebuni decat ceausistii. Iata cum trateaza ei opozitia la crima mazarena: "Accesul de la acest IP a fost restrictionat din cauza abuzurilor repetate. Pentru mai multe detalii contactati-ne(mesaj de la schizofrenicii R. Nenciu si C.Marin, demoni ce gadila si excita PARANOIA Ferentaranului-fiu-de-securist-ceausist)" --- I’a innebunit un comentariu pertinent despre nebun: "Acest madagasCarici-sifilitic – moartea in vacanta… --- Motto 1: "Cu Romanii nu poti face nimic!"(Adolf Hitler, Fuhrerul zsidanoid al celui de’al III-lea Reich) --- Motto 2: "Cand al III-lea Reich, de o mie de ani, va fi stabilit, primii suboameni din Europa pe care’i vom extermina, vor fi Romanii – in Rusia sovietica sunt 14 milioane de sate, cate unul pentru fiecare Roman. Ii vom separa, sa nu mai fie doi Romani la un loc, si’i vom munci pana la moarte!"(Adolf Hitler) --- Cand il vezi pe acest alcoolico-narcomaniac(si sifilitic – sifilis netratat la timp, cum a patit si Ciocanitoarea Woodry), tipul gainarului-nebun Bshitler; tipul reprezentativ al Rromarlanilor-caini rabiati ai anului 2013, si stii cine ii da puterea politicastra, te intrebi de ce a vrut Hitler sa’si manjeasca "constiinta" cu…sangele-stricat al acestor gnomi-blestemati ce’mput pamantul cu prezenta lor ATEMPORALA!; starpituri satanizate ce se autoeutanasiaza – Rromarlanii(fosti Romani).

Liviu Chilian
14 noiembrie 2013
Tinerii constanteni si kustendilii trebuie sa zdrobeasca Mafia Mazare!

"Investitiile" mafiotilor. Se pare ca au reusit sa’i PACALEASCA pe Jewropeni si vor primi euro pentru cateva "proiecte" prin care vor sa amageasca, din nou, babeto-mosnegetul, in "alegerile" fuhrerale din 2014. Tinerii au OBLIGATIA sa lupte impotriva pesedistilor-monopolisti-sifilitici! --- Urmatorul tziganoid pe care jigano-pesedistii il VOR "primar" dupa Sifilitic, este un Gabor-unguresc pe nume Fagadau; un tip atat de sters si incult, ca pana si barbatei sale ii e greata de el. Mazare vrea sa’l inlocuiasca pe Spondiliman, in 2016…--- http://www.telegrafonline.ro/1384207200/articol/251096/parcul_tabacarie_reabilitat_cu_fonduri_ue.html --- Fekete(Fagadau/Negru, sau Tziganu/Gaboru in rromarlana) --- Un bobor de'adunatura n'are viitor, nu traieste, ci vegeteaza - in istorie. Parcul Tabacarie va redeveni ce a fost, numai dupa ce va fi daramat si dus la gunoi, mastodontul-grotesc de fier si stikla ridikat cu bani de furat, de catre o mafie zsidaneasca ce s'a folosit, la inaintare, de un nebun pe nume...Schwartzenebunu(un fel de fagadau); mondopat FUGITIV din cauza "justitiei', acum, ascuns in Tara Sfanta. Din cate stiu, Zsidanii-criminali internationali ce au poluat parcul, vor sa vanda magaoaia cu 120 milioane euro - banii boborului Rromarlan, sterpeliti de...alesii lui YHWH; parai cu care, n'asa, s'ar putea amenaja 20 de parcuri.

noni
14 noiembrie 2013
mare inginerie

Vreau sa vad si eu unul amendat ca nu a anuntat ca face angajari. Cine face angajari spune ca recruteaza din personalul existent, din interior si daca anunta public, cine i-l impiedica sa stranga CV-uri si apoi sa nu cheme pe nimeni la interviu ?? Cine ii verifica pe angajatori ca procesul de selectie s-a si desfasurat ?? ASA FAC TOTI !! Daca ai sansa sa cunosti pe cineva din mediul in care se face angajarea, ca sa primesti o RECOMANDARE, ca inainte i se spunea PILA, poate mai speri sa te angajezi sau macar sa te cheme la interviu.

Fronea
14 noiembrie 2013
Ar veni ,dar le e frica

Exact cum zice ,,noni'',micii patroni au grija sa-si angajeze fix pe cine vor ei,oameni de altfel cunoscuti poate chiar inainte de a se crea un loc acolo fie prin extindere,fie prin concedierea altuia.Marile companii se cam pisa pe AJOFM si nici nu-i lasa sa intre pe poarta,daca nu au chef! De investitori,vor veni daca vor afla ca in sfarsit sunt in siguranta la propriu ca persoane fizice cat si ca mediu de afaceri ,fara silnicia spagii date pana la nivel de maidanezul de pe strada!Iar lidershipul din toate localitatile judetului sunt impanzite cu o puzderie de nemernici care nici macar nu trebuiesc dovediti,ei se dau de gol si prin comportament,prin felul cum abordeaza lucrurile si asta nu ajuta deloc eventualii investitori sa capete curaj.

sindbad
14 noiembrie 2013
De ce Cta nu e Clujul?

cine vrea sa vina sa investeasca, musai sa se asocieze cu una, doua firme agreate de gasca mazare-porcusor...ptr a cotiza pe cai ocolite. Nu vrea, il obligam, il controlam, pana isi ia catrafusele si pleaca. De unde crede prostimea ca vin banii care se duc pe tot felul de mocangeli?

ct
14 noiembrie 2013
real true

nimic fara mazare si camarila

SULTANUL NABUCODONOSOR REGELE SOARE
14 noiembrie 2013
Pt nimic nu tre' sa miste fara stirea mea,baronul sultanul rege soare,in feuda mea,judetul cta

si fara sa contribuie la mine si conturile clanului meu .

hahaha
14 noiembrie 2013
dar la stat,

ati verificat? ce amenzi dati acolo, cand toate posturile se ocupa pe sub mina? nimci public decat postum? oricum, mita pentru ocuparea postului e mai mare decat amenda voastra...

Aura
14 noiembrie 2013
ne mai si intrebam

Oare de ce n-or fi investitii in jud. C-ta? Nu cumva din cauza politicii (a se intelege conducerii) locale complet idioate?

13 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4943 secunde