De ce NU SE GĂSEȘTE DE MUNCĂ în județul Constanța

2382
13
De ce NU SE GĂSEȘTE DE MUNCĂ în județul Constanța - bursa1-1384359634.jpg

Articole de la același autor

Săptămânal, la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă din Constanța sunt anunțate, ca fiind disponibile, câteva zeci de locuri de muncă. Diferența, până la cele aproximativ 200 afișate sunt posturi neocupate de mai mult timp și vacante în continuare. Cu toate acestea, oferta este foarte mică dacă o comparăm cu alte județe ale țării. În timp ce în Constanța, zilnic, sunt disponibile în jur de 220 - 230 de posturi, în București sunt peste 2.300, în județul Cluj peste 1.200, în Iași peste 600, în Brașov peste 500, în Argeș peste 480, în Timiș peste 450 și lista poate continua. 


Exceptând Bucureștiul care, în calitate de capitală, are parte și de un interes mai mare din partea agenților economici, 15 județe i-au luat fața Constanței în ceea ce privește numărul de locuri de muncă. Dacă ar fi să ne luăm după mărimea și importanța zonei ar trebui să ne îngrijorăm, dar dacă ne gândim că o mare parte a activității este sezonieră ne mai liniștim. 


Totuși, reprezentanții Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă spun că unul din motivele pentru care avem atât de puține posturi este și acela că patronii nu fac publice toate posturile pe care le au libere. "Unii agenți economici mai «uită» să anunțe locuri de muncă, însă ei trebuie să știe că riscă să fie amendați pentru acest lucru", a declarat, pentru "Cuget Liber", directorul adjunct al AJOGM Constanța, Gheorghe Bușu. 


Amenzi pentru agenții economici care țin posturile "la blat"


Conform legislației în vigoare, angajatorii au obligația să comunice agențiilor județene pentru ocuparea forței de muncă toate locurile de muncă vacante, în termen de cinci zile de la vacantarea acestora sau posturile nou-create. Comunicarea locurilor de muncă vacante se face prin transmiterea formularului prevăzut în Anexa nr. 1 la Normele de Aplicare a Legii nr. 76/2002, aprobate prin HG nr. 174/2002. Formularul poate fi descărcat de pe site-ul www. constanta.anofm.ro. Începând cu 22 octombrie, 2013, au fost introduse și sancțiuni pentru cei care omit să anunțe locurile de muncă disponibile.


"Necomunicarea ocupării locu-rilor de muncă vacante constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 3.000 de lei la 5.000 de lei", explică șeful AJOFM. 


AJOFM verifică în baza de date a ITM-ului


Potrivit acestuia, controalele au fost deja demarate și au fost și aplicate primele avertismente. "Noi facem o intersecție de baze de date cu Inspectoratul teritorial de Muncă și acolo se vede clar când se fac angajări. Apoi luăm legătura cu firmele respective și îi invităm pe reprezentanții acestora la sediul AJOFM. Au constituit deja două echipe cu câte doi inspectori și aceștia vor efectua controalele. Nu vom da sute de amenzi, vom merge mai mult pe consiliere, dar măcar să se ducă vorba în oraș și agenții economici să devină mai res-ponsabili", a mai adăugat Gheorghe Bușu.


Lipsă de investitori și investiții


Este puțin probabil însă ca, după această campanie de informare a reprezentanților angajatorilor, numărul de locuri de muncă să crească spectaculos. Adevărata problemă constă însă în numărul mic al investițiilor la nivelul județului și municipiului Constanța. În ciuda vecinătății cu portul, a situării în mijlocul unui nod de legături internaționale, agenții economici nu se înghesuie să aducă proiecte în zonă și să creeze locuri de muncă. 


Cea mai sumbră perspectivă este pentru absolvenții de studii superioare, pentru care oferta este aproape inexistentă. "Nu sunt investiții deloc la Constanța, față de Cluj. La noi, rata șomajului raportată este destul de mică, însă, în realitate, sunt mult mai mulți cei care nu au locuri de muncă. Ei nu sunt înregistrați nicăieri. Însă chiar și acest lucru alungă investitorii pentru că acolo unde șomajul raportat este mic nu există competitivitate", a completat directorul adjunct al AJOFM Constanța.


Comentează știrea

13 comentarii. Pagina 2 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
sindbad
14 noiembrie 2013
La stat...

La angajarile de la stat, primarii, consilii, regii autonome, etc, nu o sa auzi pe nimeni ca s-a angajat pe bune prin concurs. Intotdeauna, "a bagat-o pe nevasta-sa, nepoata, a aranjat, s-a descurcat, a dat, nasu', finu', cumatru, o cunostinta, un examen care deja a avut loc". Toate functiile sunt legate intre ele, o mare famiglie, care de care mai 'competenti", dar cu 'daru" pregatit Cupolei...

cetatean
14 noiembrie 2013
Pai, du-te la Cluuuj, la Boc.

Clujul nu difera de Constanta la numarul de salariati, la PIB per capita, la salariul mediu, la numarul de firme. Ar fi totusi o diferenta, la Cluj se fabrica pateu cu fainosag, la Constanta se fac vapoare, macarale, de mare tonaj.

Răspuns la: De ce Cta nu e Clujul?
Adăugat de : sindbad, 14 noiembrie 2013
cine vrea sa vina sa investeasca, musai sa se asocieze cu una, doua firme agreate de gasca mazare-porcusor...ptr a cotiza pe cai ocolite. Nu vrea, il...
constantean
14 noiembrie 2013
top judete

Vezi top 10 al celor mai valoroase județe in 2012: 1. București - 131,8 miliarde 2. Timiș - 29,3 miliarde 3. Prahova - 25 miliarde 4. Constanța - 23,9 miliarde 5. Cluj - 23,2 miliarde 6. Argeș - 22,8 miliarde 7. Brașov - 21,3 miliarde 8. Iași - 18,3 miliarde 9. Ilfov - 16,4 miliarde 10. Dolj - 15,4 miliarde

13 comentarii. Pagina 2 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5028 secunde