Deficit de medici de familie în mediul rural. Unde sunt proaspeţii absolvenţi?
Articole de la același autor
Sănătatea este cea mai importantă şi, chiar dacă sunt puşi pe drumuri şi parcurg, poate, zeci de kilometri de la domiciliu până ajung în cabinetul unui medic de familie, bieţii oameni fac acest lucru. Mai greu este cu persoanele vârstnice. „Eu am 75 de ani şi dacă nu ar veni nepoata mea să mă ducă la doctor, nu știu ce m-aş face. La noi, în Costineşti, nu mai avem decât un singur doctor şi este mereu foarte aglomerat. Când erau doi, şi pacienţii erau împărţiţi. Acum este tare greu”, ni s-a plâns Tudora M. Iancu P. locuieşte la Topalu, unde, de asemenea, este nevoie de un medic. În prezent, a precizat purtătorul de cuvânt al Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Constanţa, Aura Drăgoi, instituţia are contracte încheiate pentru furnizarea asistenței medicale primare cu 339 de furnizori, la care activează 356 cu medici de familie. Pentru a fi acoperit necesarul, raportat la numărul populației, ar mai fi, însă, nevoie de 45 de medici de familie, din care nouă pentru localitățile urbane, restul fiind pentru localitățile din mediul rural. Drept urmare, potrivit statisticilor CJAS, avem zeci de localități cu probleme. Dintre acestea amintim doar câteva: 23 August, Agigea, Albești, Castelu, Costinești, Cumpăna, Cuza Vodă, Gârliciu, Grădina, Horia, Limanu, Mihail Kogălniceanu, Ostrov, Peștera, Poarta Albă, Rasova, Seimeni, Topalu, Vulturu, Techirghiol etc.
„Eu nu am avut sesizări de la cetăţeni”
Întrebat despre situaţia medicilor de familie, primarul din Poarta Albă, Vasile Delicoti ne-a declarat că la el în comună au ieşit la pensie doi medici, dar între timp, a venit, deja, un altul, în locul lor.
Comentează știrea
". Aceasta este de părere că, de cele mai multe ori, birocrația și controlul îi îndepărtează pe tineri de această specialitate. " Nu este adevarat, motivele principale sunt asa: 1) Salarizare proasta, trebuie sa castigam peste 15.000 lei net pentru munca noastra. 2) Nu vrem sa ne alaturam intr-un colectiv de corupti (primarii corupti + anturajul lor), needucati si manelisti, nu pentru asta ne-am pierdut ani buni din viata invatand. 3) Nu vrea NIMENI sa isi distruga viitorul intr-o comuna/sat uitat de lume indepartati de civilizatie, cu conditii de munca inapoiate. 4) Multi dintre noi am prins contracte si plecam in Franta, Uk, sau tarile nordice. Eu si o mare parte din grupa mea plecam anul asta in Vest sa lucram in SATE/COMUNE cu oameni cinstiti, educati si cu conditii moderne ca in orasele noastre pe salarii nete incepand de la: 3500-4000 EURO!!! Asa ca sfatuiesc generatiile mai tinere sa faca la fel, sa abandoneze tara asta corupta, putrezita si infectata de infractionalitate si manelizare continua.
Am plecat cu familia in Marea Britanie, lucram in domeniul medical. Salariul triplu, conditii de munca/viata civilizate cu preturi la mancare/utilitati identice sau putin mai mari, cea mai buna alegere facuta in viata mea. Dragilor va recomand sa plecati si sa nu va uitati inapoi, e plina tara asta de nenorociti care si-au batut joc de noi iar acum ne dau declaratii din functii numite politic.
Majoritatea absolventilor de medicina sunt incompetenti chiar si dupa rezidentiat! A fi medic de familie inseamna sa stii medicina generala bine sau foarte bine, unii pacienti stiu sa spna ce ii doare, altii nu. In mediul rural si orase mici putini doctori tineri vor sa profeseze, in oras mare e distractie, la sat nimic!
De multi ani la noi nu mai exista mandria de a fi un bun elev, student, profesionist: profesor (primit cu aplauze la careul de prezentare a olimpicilor) de care peste ani sa-ti amintesti cu nostalgie ca ti-a indrumat primii pasi , de a fi un doctor bun si amabil de care pacientii sa vorbeasca cu drag si alti specialisti.