X

Deficit de medici de familie în mediul rural. Unde sunt proaspeţii absolvenţi?

1654
4
Deficit de medici de familie în mediul rural. Unde sunt proaspeţii absolvenţi? - fond-medici-rural-1-1728581032.jpg

Articole de la același autor

Deşi trăim în secolul XXI, în întreaga ţară avem sute de localități din mediul rural în care sunt prea puțini sau nu există nici măcar un medic, și asta din cauza subfinanțării sistemului sanitar și a condițiilor pe care le impune statul. Ca dovadă, peste 4.000 de medici de familie au plecat, în ultimii ani, în alte ţări din Europa, unde profesează în alte condiţii. În judeţul Constanţa, avem, de asemenea, 36 de localităţi deficitare la acest capitol, oamenii fiind nevoiţi să se deplaseze în altă localitate, dacă au nevoie de un control medical.



Sănătatea este cea mai importantă şi, chiar dacă sunt puşi pe drumuri şi parcurg, poate, zeci de kilometri de la domiciliu până ajung în cabinetul unui medic de familie, bieţii oameni fac acest lucru. Mai greu este cu persoanele vârstnice. „Eu am 75 de ani şi dacă nu ar veni nepoata mea să mă ducă la doctor, nu știu ce m-aş face. La noi, în Costineşti, nu mai avem decât un singur doctor şi este mereu foarte aglomerat. Când erau doi, şi pacienţii erau împărţiţi. Acum este tare greu”, ni s-a plâns Tudora M. Iancu P. locuieşte la Topalu, unde, de asemenea, este nevoie de un medic. În prezent, a precizat purtătorul de cuvânt al Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Constanţa, Aura Drăgoi, instituţia are contracte încheiate pentru furnizarea asistenței medicale primare cu 339 de furnizori, la care activează 356 cu medici de familie. Pentru a fi acoperit necesarul, raportat la numărul populației, ar mai fi, însă, nevoie de 45 de medici de familie, din care nouă pentru localitățile urbane, restul fiind pentru localitățile din mediul rural. Drept urmare, potrivit statisticilor CJAS, avem zeci de localități cu probleme. Dintre acestea amintim doar câteva: 23 August, Agigea, Albești, Castelu, Costinești, Cumpăna, Cuza Vodă, Gârliciu, Grădina, Horia, Limanu, Mihail Kogălniceanu, Ostrov, Peștera, Poarta Albă, Rasova, Seimeni, Topalu, Vulturu, Techirghiol etc.



„Eu nu am avut sesizări de la cetăţeni”


Întrebat despre situaţia medicilor de familie, primarul din Poarta Albă, Vasile Delicoti ne-a declarat că la el în comună au ieşit la pensie doi medici, dar între timp, a venit, deja, un altul, în locul lor.

„Deficitul este de o persoană. În principiu, la noi, trei medici deservesc o populaţie de aproximativ 6.000 de locuitori”, a subliniat acesta.

La Mihail Kogălniceanu, primarul, Ancuţa Belu a declarat că în comuna pe care o reprezintă singura problemă este în satele Piatra şi Palazu Mic. „La Piatra merge o doamnă doctor de la noi, din Mihail Kogălniceanu şi, uneori, un medic din Lumina. Referitor la Palazu, unde avem un număr mai mic de cetăţeni, acolo ştiu că era un cadru medical, dar aceasta a fost aleasă consilier local şi nu ştiu dacă mai profesează sau nu. Eu nu am avut sesizări de la cetăţeni vizavi de medicina de familie, dar este posibil să fie deficit. Mai mult decât atât, deşi, în statistici, avem un număr mic de cetăţeni, în realitate suntem mai mulţi”, a spus primarul din Mihail Kogălniceanu.

La Costineşti, în schimb, primarul Dorin Dumitru Jeanu ne-a declarat că aşteaptă cu nerăbdare noi medici de familie.

„Doamna care trebuia să vină, a rămas, între timp însărcinată şi acum se caută un alt medic disponibil. Acum, nu avem decât unul singur şi trebuie să facem rost, neapărat, de al doilea, pentru a crea un echilibru între Schitu şi Costineşti”, a declarat primarul.

Ce se poate face pentru a reduce deficitul de doctori de familie? De exemplu, Guvernul vrea să sprijine românii din comunitățile rurale și din orașele mici, unde există un deficit de medici de familie, prin organizarea unor centre de permanență cu minimum cinci posturi de medic în zonele izolate și greu accesibile. La rândul său, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Valeria Herdea a declarat că, la ora actuală, în România, avem sute de posturi neocupate și 190 de localități fără medic de familie. Aceasta este de părere că, de cele mai multe ori, birocrația și controlul îi îndepărtează pe tineri de această specialitate. „Avem la acest moment 10.070 de medici aflaţi în contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, în asistenţa medicală de ambulatoriu avem 3.473 de contracte, în asistenţă de paraclinic 1.059, spitale civile 372, spitale private 342. La capitolul în care lucrăm noi, cei mai mulţi, prezenţa medicului de familie, arată aşa: există 1.529 de locuri de medic de familie neocupate, 190 de localităţi fără puncte de lucru, fără medic de familie, deci total lipsit de asistenţă medicală - 1.043 de localităţi cu deficit din punct de vedere al prezenţei medicului de familie”, a precizat ea. Din păcate, a adăugat președintele CNAS, lipsa medicilor de familie este evidentă, iar situația va deveni critică, având în vedere că în următorii ani se vor pensiona 40% din doctorii de familie din sistem. 



Comentează știrea

Anca
11 octombrie

". Aceasta este de părere că, de cele mai multe ori, birocrația și controlul îi îndepărtează pe tineri de această specialitate. " Nu este adevarat, motivele principale sunt asa: 1) Salarizare proasta, trebuie sa castigam peste 15.000 lei net pentru munca noastra. 2) Nu vrem sa ne alaturam intr-un colectiv de corupti (primarii corupti + anturajul lor), needucati si manelisti, nu pentru asta ne-am pierdut ani buni din viata invatand. 3) Nu vrea NIMENI sa isi distruga viitorul intr-o comuna/sat uitat de lume indepartati de civilizatie, cu conditii de munca inapoiate. 4) Multi dintre noi am prins contracte si plecam in Franta, Uk, sau tarile nordice. Eu si o mare parte din grupa mea plecam anul asta in Vest sa lucram in SATE/COMUNE cu oameni cinstiti, educati si cu conditii moderne ca in orasele noastre pe salarii nete incepand de la: 3500-4000 EURO!!! Asa ca sfatuiesc generatiile mai tinere sa faca la fel, sa abandoneze tara asta corupta, putrezita si infectata de infractionalitate si manelizare continua.

Ileana
11 octombrie

Am plecat cu familia in Marea Britanie, lucram in domeniul medical. Salariul triplu, conditii de munca/viata civilizate cu preturi la mancare/utilitati identice sau putin mai mari, cea mai buna alegere facuta in viata mea. Dragilor va recomand sa plecati si sa nu va uitati inapoi, e plina tara asta de nenorociti care si-au batut joc de noi iar acum ne dau declaratii din functii numite politic.

Nutica
11 octombrie

Majoritatea absolventilor de medicina sunt incompetenti chiar si dupa rezidentiat! A fi medic de familie inseamna sa stii medicina generala bine sau foarte bine, unii pacienti stiu sa spna ce ii doare, altii nu. In mediul rural si orase mici putini doctori tineri vor sa profeseze, in oras mare e distractie, la sat nimic!

Amintiri
11 octombrie

De multi ani la noi nu mai exista mandria de a fi un bun elev, student, profesionist: profesor (primit cu aplauze la careul de prezentare a olimpicilor) de care peste ani sa-ti amintesti cu nostalgie ca ti-a indrumat primii pasi , de a fi un doctor bun si amabil de care pacientii sa vorbeasca cu drag si alti specialisti.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.332 secunde