Descoperire importantă! Ce metodă folosesc cimpanzeii pentru a-şi trata rănile

142
Descoperire importantă! Ce metodă folosesc cimpanzeii pentru a-şi trata rănile - ndqwjmhhc2g9mzg1zwzkzmy4zjg5yzc5-1644319068.jpg

Articole recomandate

La oameni, primul instinct este să dezinfecteze rana și să o acopere cu un bandaj. Însă cimpanzeii au inventat o metodă mai creativă: prind insecte și le pun direct pe rana deschisă.



Oamenii de știință au observat acest comportament la cimpanzeii din vestul Africii, în Gabon, și au mai observat că primatele folosesc insectele nu numai pentru a-și trata propriile răni, ci și pe ale semenilor, scrie digi24.ro

Studiul, publicat luni în revista Current Biology, marchează o contribuție importantă la dezbaterea științifică în derulare privind abilitatea cimpanzeilor - și a altor animale, în general - de a-i ajuta dezinteresat pe alții.

Proiectul a început în 2019, când o femelă adult de cimpanzeu, Suzee, a fost văzută inspectând o rană la piciorul puiului ei adolescent.

Suzee a prins o insectă din zbor, a băgat-o în gură, aparent strivind-o, după care a pus-o pe rana puiului ei. Apoi a luat insecta de pe rană și a repetat mișcarea de încă două ori.

Scena s-a petrecut în parcul național Loango de pe coasta atlantică a Gabonului, unde cercetătorii studiază un grup de 45 de cimpanzei centrali, o subspecie aflată în pericol de dispariție. Oamenii de știință au observat de cel puțin 19 ori cimpanzei administrându-și acest tratament într-o perioadă de 15 luni.

Iar în alte două ocazii au văzut cimpanzei răniți primind acest tratament de la alți membri ai grupului.

Rănile, uneori cu dimensiuni de câțiva centrimetri, provin de la conflicte între membrii grupului sau cu membrii unui grup rival.

Departe de a protesta împotriva tratamentului, cimpanzeii răniți erau fericiți că sunt îngrijiți. „E nevoie de multă încredere să pui o insectă pe o rană deschisă. Par să înțeleagă că, dacă îmi faci asta cu această insectă, atunci rana mea se va vindeca. E uimitor”, a declarat Simone Pika, biolog la Universitatea Osnabruck din Germany, coautor al studului.

Cercetătorii nu au putut identifica ce insectă a fost folosită pentru tratarea rănilor, dar cred că este o insectă zburătoare, dat fiind mișcarea rapidă a cimpanzeilor de a o prinde.

Simone Pika afirmă că insecta ar putea conține substanțe antiinflamatorii care au un efect de calmare. Insectele sunt cunoscute pentru diferitele lor proprietăți medicinale, iar cercetătorii trebuie să facă mai multe studii pentru a identifica insecta folosită de cimpanzei, mai scrie dig

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2961 secunde