Campania "Cuget Liber" - "Câinii vagabonzi, emblema Constanței?"

Din ce în ce mai mulți maidanezi, în zona CET. "Au început să reapară și vin în haite!"

3139

Articole de la același autor

Problema câinilor fără stăpân, care umblă nestingheriți prin oraș și s-au aciuat prin diferite cartiere ale Constanței, este veche și bineștiută de locuitori și de autorități. Sunt zone unde maidanezii sunt ca la ei acasă și nu sunt deranjați de oameni, care evită să le iasă în cale sau să le încalce teritoriul.

Continuăm, astăzi, campania "Câinii vagabonzi, emblema Constanței?", declanșată în urma numeroaselor sesizări sosite pe adresa redacției, cu privire la câinii fără stăpâni. Hăituite, deseori flămânde, hulite, animalele au ajuns să-i terorizeze pe oameni, care, deși nu le vor răul, se tem să nu le cadă victime.

În cartierul CET, locuitorii spun că, pentru o perioadă, părea că le-au venit de hac maidanezilor, însă, de câteva săptămâni sunt din ce în ce mai mulți.

"Nu știu de unde au venit. De vreo trei zile, am observat câțiva câini, în apropierea blocului. Unul este mare, ceilalți mai mici. Nu sunt de-ai locului, căci nu îi știe nimeni. Nici nu știm cum reacționează, căci nu îi cunoaștem. Se plimbă printre copiii care se joacă, ziua stau tolăniți pe sub mașini, însă noaptea fac o gălăgie enervantă. Latră foarte tare și, aici, între blocuri, răsună. Nu ne putem odihni. De la lătratul lor se întărâtă și alții, se zguduie tot cartierul", ne-a povestit un constănțean care locuiește la unul dintre blocurile turn de pe bulevardul Aurel Vlaicu.

În parcare, am dat nas în nas tocmai cu unul dintre animalele pomenite de om. Se odihnea într-un petic de umbră, dar păzea vigilent aleea și monitoriza fiecare mișcare. Doi copii care veniseră în fugă și-au încetinit pasul când s-au apropiat și au trecut prin dreptul câinelui precauți, cu ochii pe el, ca nu cumva să îl supere cu ceva și să se repeadă la ei.

Băieții ne-au spus că uriașul câine îi cam latră pe copii și părinții i-au învățat să nu treacă fugind pe lângă el, că îl sperie și riscă să îi muște.

"Mie nu îmi este frică de câini, m-au fugărit de mai multe ori, dar nu m-au prins. Mi-a spus tata că, atunci când văd că vin spre mine mai mulți câini, să mă aplec și să mă fac că iau o piatră de jos, chiar dacă nu e nicio piatră, și ei se vor mai potoli. Și chiar funcționează. Odată eram cu mamaia în parc, aici, vizavi, în Parcul Viitorului, și ne-au atacat vreo șase maidanezi. Eu m-am aplecat și chiar am luat o piatră. Și nu au mai înaintat. Au rămas pe loc și doar lătrau la noi, dar nu s-au repezit să ne muște", ne-a povestit Victor, curajosul de 9 ani.

"Sper că nu așteptăm o tragedie, ca să luăm măsuri!"

Câteva blocuri și câteva alei mai la vale, oamenii locului spun că se strâng seara mulți câini, în apropierea gunoaielor.

"Nu știu pe unde stau pitiți ziua, prin grădini, la umbră, pe sub mașini, seara și noaptea ies, mai pe răcoare. Vin la tomberoane, să servească cina. E drept, îi ajută și oamenii, care își aruncă sacii cu resturi pe jos. Sunt apoi înșirate pe aici, cu tot ce conțin. Câinii mănâncă, dar multe sunt împrăștiate prin toată parcarea", ne-a precizat nea Vasile, pe care l-am găsit la scara blocului.

Tot în zonă, dar mai spre perimetrul cu case, am stat de vorbă cu un posesor al unui câine de rasă, pe care îl scosese la plimbare. Omul ne-a povestit că este o adevărată aventură să ieși cu un cățel în lesă, pentru că imediat este atacat de maidanezi.

"Dacă pe oameni îi mai lasă în pace, când văd un câine în lesă, turbează. Se reped la el, îl ațâță, l-ar sfâșia dacă nu i-am goni noi. Sunt foarte periculoși! Sper că nu așteptăm să se întâmple o tragedie, ca să luăm măsuri", ne-a spus constănțeanul.

XXX

În episoadele următoare, vom reveni cu relatări din diverse puncte ale municipiului, domenii publice sau private, dar și cu poziția oficială a autorităților locale.

Dacă ați avut probleme cu maidanezii, vă așteptăm să ne împărtășiți experiențele dumneavoastră, pe adresa redacției.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.4939 secunde