Drama bebelușilor abandonați în maternități

1253
3
Drama bebelușilor abandonați  în maternități - greutatebebelus-1353105484.jpg
Copii veniți pe lume din greșeală sau din neglijență ori lipsă de informație. Cu ei sunt pline maternitățile din România. Zac părăsiți de cele care i-au adus pe lume, pe niște pătuțuri reci, de spital. Nimeni nu îi ia în brațe să-i aline, nimeni nu le cântă și nu îi leagănă seara, la culcare. Sunt ai nimănui. Numărul lor crește de la an la an, iar autoritățile nu fac decât să-i numere din când în când. 


Recent, Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale, prin Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, și Ministerul Sănătății au inițiat o campanie comună de verificare a situației copiilor părăsiți în unitățile sanitare. Acțiunea a fost demarată pentru că a ajuns și la urechile mai marilor din ministere vestea că a crescut numărul copiilor părăsiți în maternități și că au condiții precare de îngrijire.

Campania se va derula la nivel național, cu echipe mixte de control formate din medici și inspectori sociali, în maternitățile și secțiile de pediatrie în care au fost identificați copii aflați în situații de risc și a căror situație medicală le permite externarea din unitățile sanitare și dispunerea unei măsuri de protecție specială.

Situație îngrijorătoare la Constanța

În județul Constanța, situația este de-a dreptul îngrijorătoare. "Cifrele au crescut comparativ cu anul trecut, la toate categoriile: copii părăsiți, abuzați sau neglijați. Dacă în semestrul întâi al anului în curs înregistram 51 de copii abandonați în unități sanitare, în trimestrul al doilea au fost 73", a explicat Mihaela Ristea, directorul adjunct al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța.

În vara lui 2012, în cadrul secției de Pediatrie din Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, erau internați 12 copii abandonați. Unii dintre ei au probleme grave de sănătate, iar cei sănătoși riscă să se îmbolnăvească foarte ușor, din cauză că stau în apropierea pacienților bolnavi.

În cele mai multe cazuri, părinții își lasă copiii la spital din cauza sărăciei, gândind că măcar acolo stau la căldură, primesc mâncare și îngrijire. Deși spitalul nu refuză tratarea copiilor abandonați și nu îi externează dacă nu au unde să locuiască, cadrele medicale spun că numărul tot mai mare al nou-născuților părăsiți în spital aglo-merează fără sens secția de pediatrie cu lunile și chiar cu anii în unele cazuri.

"Din cele 75 de paturi existente în secția de Pediatrie a Spitalului Județean, zece sunt ocupate de copii părăsiți de părinți, iar din totalul de 15 paturi disponibile în secția de terapie acută, două sunt ocupate de alți doi copii abandonați, care au probleme neurologice", a declarat dr. Cristina Mihai, șeful Secției de Pediatrie a SCJU Constanța. Mai mult, tratamentul micuților presupune costuri continue pentru spital, bani care ar putea fi folosiți pentru alți pacienți.

Bolnavi și uitați

Sunt copii care stau și de mai bine de un an în spital. Unii, deși au probleme de sănătate, ar putea fi operați, dar, din cauză că nu le sunt găsiți părinții, care să-și dea consimțământul, nu se poate face operația.

Conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța a tras un semnal de alarmă cu privire la situația copiilor care au probleme de sănătate și sunt abandonați în spital. Managerul unității sanitare susține că ar trebui modificată legea legată de copiii abandonați pentru a facilita procedurile și pentru micuții care au afecțiuni medicale. Dr. Dan Căpățână, directorul SCJU Constanța, a menționat că spitalul poate îngriji acești copii până la stabilizarea funcțiilor, dar în mod normal ei ar trebui să fie transferați către un centru social, unde să fie îngrijiți în continuare de personal medical specializat.

"Copiii care se nasc în spital cu diferite afecțiuni - motorii, neurologice sau altele - au nevoie de îngrijire medicală continuă. Direcția socială, în afară de bunăvoință, nu poate oferi asistență medicală specializată. Din acest motiv, vom discuta cu parlamentarii constăn-țeni în vederea modificării legii astfel încât aceste centre să aibă în structură personal medical pentru această categorie de copii", a precizat dr. Căpățână.

La ora actuală, centrele de servicii sociale din județul nostru nu dispun nici de personal specializat și nici de dotările necesare pentru a realiza acest lucru.

"Complexele de servicii sociale ale DGASPC sunt realizate pentru protecția cazurilor sociale. Avem două în Constanța și unul în Techirghiol. Aici, copiii cu dizabilități sunt protejați, dar nu avem personal medical specializat care să lucreze și noaptea și nici dotări medicale de specialitate", a declarat Roxana Onea, purtătorul de cuvânt al Direcției Generale de Asistență Socială pentru Protecția Copilului Constanța.  


Comentează știrea

o mama
17 noiembrie 2012
pacat de ei

nu pot pricepe si intelege,acum 23 de ani,nu prea se cunosteau masurile de precautie si nici avorturile nu se faceau;acum si la farmacie daca intrebi cum si cind sa te feresti de o sarcina nedorita,fetele iti spun,si totusi ce inima au cele care poarta in pintece 9 luni un suflet si dupa aceea il parasesti "din cauza saraciei"?

Codo
17 noiembrie 2012
Alt subiect

Din pacate planificarea familiala este la fel de la pamant. Dar problema e ca acesti copii exista si despre ei este vorba aici. Autoritatile nu sunt numai necompetente in anumite domenii din cauza legii deficitare, ci si incompetente in general. Daca ar face macar corect si cu daruire ce il se permite sa faca o mare parte a acestor copii ar duce o cu totul alta viata. Eventual in familii adoptive iubitoare

Răspuns la: pacat de ei
Adăugat de : o mama, 17 noiembrie 2012
nu pot pricepe si intelege,acum 23 de ani,nu prea se cunosteau masurile de precautie si nici avorturile nu se faceau;acum si la farmacie daca intrebi...
iuliana cristina niculaie
19 noiembrie 2012
Campania "DE LA INIMA LA INIMA"

Am inceput de curand campanie umanitara "DE LA INIMA LA INIMA" pentru a ajuta copiii defavorizati din jud. Prahova, cu ocazia sarbatorilor de iarna ce se apropie. Aici puteti afla mai multe detalii: http://asociatia-o-parte-din-rai.blogspot.ro/ Am strans deja un numar insemnat de persoane interesate de campania noastra. As dori sa colaborez cu dumneavoastra, pentru a-i implica pe copiii defavorizati in aceasta campanie si a le oferi ajutoarele umanitare care se vor strange. In cazul in care sunteti interesat/a, va rog sa-mi raspundeti la e-mail, oferindu-mi mai multe detalii prin care putem lua legătura. Vă multumesc anticipat!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.256 secunde