Comisarul Aurelian Pavel:

"Drogurile ușoare sunt mai periculoase decât cocaina!"

957
Nu există cartier din municipiul Constanța în care să nu fie deschise cel puțin 10-15 magazine unde se vând droguri ușoare. Aproape la fiecare colț de stradă, în spatele ferestrelor pictate colorat, se vând "vise". Rafturi întregi de pachețele cu substanțe "naturale" care promit tinerilor că îi duc în al nouălea cer.
Câteva luni de zile, atât le-a trebuit afaceriștilor cu vise să își adapteze oferta după noua listă de substanțe legale. Au tras o scurtă perioadă obloanele spice shop-urilor, apoi au revenit în forță. Fumurile halucinogene sunt pretutindeni. Buticurile cu ierburi sunt din ce în ce mai multe, iar consumul este din ce în ce mai mare. Mai mult decât atât, drogurile ușoare sunt la dispoziția oricui. Chiar și a tinerilor sub 18 ani.
"Magazinele de vise sunt în atenția unităților noastre și a întregului ansamblu de instituții care se ocupă de fenomen. Facem controale periodic, săptămânal, chiar și zilnic. Chiar în cursul serii de marți, 2 noiembrie, au fost închise două magazine de Garda Financiară, pentru evaziune fiscală, neavând case de marcat, și s-au confiscat câteva plicuri cu substanțe", a declarat, pentru "Cuget Liber", comisarul Aurelian Pavel, șeful Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate Constanța. Atâta vreme cât în spice-shop-uri se comercializează substanțe care nu se află pe lista celor interzise, activitatea este legală. "Problema se pune la nivelul societății, dacă este oportună existența acestor magazine. Pentru că, din păcate, aceste substanțe legale pot fi extrem de periculoase, iar consu-mul lor poate avea consecințe foarte grave asupra sănătății și chiar a vieții celor care le folosesc. Multe dintre substanțele comercializate în magazinele de vise sunt chiar mai periculoase decât cocaina", a mai precizat comisarul Aurelian Pavel.
***
Deputatul independent dr. Tudor Ciuhodaru, inițiatorului legii care a interzis mai multe substanțe etnobotanice, fapt ce a atras după sine închiderea a sute de magazine de vise, mai vrea o lege împotriva acestui tip de comerț. El a depus la Parlament un nou proiect legislativ ce prevede ca importul și comercializarea produselor etnobotanice să fie avizate de Ministerul Agriculturii și de Ministerul de Interne în conformitate cu recomandările Agenției Naționale Antidrog și Comisiei Europene pentru Droguri și Adicție de Droguri.
***
Potrivit dr. Diana Cârjaliu, medic în cadrul Secției de Psihiatrie Palazu Mare, în ultima perioadă, s-au înregistrat foarte multe cazuri de adolescenți, inclusiv copii cu vârste cuprinse între 10 și 13 ani, care consumă astfel de droguri ușoare la diferite petreceri, după care s-au simțit rău și au necesitat îngrijire medicală.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Joi, 08 Iulie 2010
Stire din Social : Vara se numără drogații
Pagina a fost generata in 0.5954 secunde