Primăria Constanța vrea vedere spre mare și la vestigiile istorice

Fără blocuri turn pe falezele din Peninsulă!

3326
8

Articole de la același autor

De mai bine de șase ani, una dintre cele mai frumoase zone ale Constanței se dezvoltă haotic. În lipsa unui Plan Urbanistic Zonal, Peninsula s-a umplut de tot felul de clădiri kitschoase, blocuri de sticlă sau turnuri imense de betoane care pun în umbră imobilele istorice, multe dintre ele lăsate în paragină. Singurele reglementări urbanistice se fac, în prezent, prin autorizațiile de construcție, pentru investitori, sau prin cele de funcționare, pentru operatorii economici. 


Pe masa Biroului de Strategii Urbane din cadrul Primăriei Constanța a ajuns, în sfârșit, o variantă a unui Plan Urba-nistic Zonal realizat încă din anul 2012 de arhitecta Mirela Băncescu, de la SC Expaco SRL, în cadrul unui contract de prestări servicii pentru Primăria muni-cipiului Constanța. PUZ-ul respectiv nu a primit niciodată avizul Consiliului Local, deși în 2013 a fost emis un certificat de urbanism în vederea aprobării. În 2015, certificatul a expirat fără să fie votat. Abia acum i-a venit rândul și se pare că va dura până când va primi avizul final. 


Comisia tehnică de urbanism și amenajarea teritoriului a anunțat, ieri, că a analizat documentația de urbanism PUZ - Zona Peninsulară și că, având în vedere complexitatea proiectului, acesta va fi discutat pe parcursul mai multor ședințe, în vederea evaluării și corectării proiectului. 


Proprietarii taluzurilor vor să ridice blocuri 


Deocamdată, în prima ședință, au fost luate în discuție doar propunerile de reglementare a terenurilor situate pe versanți. De altfel, aceasta a fost și cea mai disputată propunere din 2012 în-coace. Practic, arhitecții care au elaborat PUZ-ul vorbesc despre ridicarea de construcții noi pe taluzul de la plaja Modern. Acolo sunt propuse a se construi blocuri turn cu cel puțin zece etaje. 


"Acest lucru va altera specificul istoric al zonei și va bloca vizibilitatea anumitor obiective turistice și istorice", era de părere, la momentul respectiv, arhitectul Alexandru Bălan, președin-tele filialei Constanța a Ordinului Arhitecților din România. 


Mirela Băncescu, cea care a elaborat PUZ-ul, menționa, în 2012, că imobilele respective nu vor afecta aspectul zonei. 
"Zona de taluz din nord-estul Peninsulei, dinspre Portul Tomis, este pro-prietate privată și proprietarii doresc reglementare de PUZ, în vederea construirii. Blocurile vor avea trei registre. Vor fi păstrate culoare de vizibilitate cu ieșire spre mare. Însă, în afară de Hotelul Palas, în rest, în zonă sunt nu-mai dosuri de case", spunea repre-zentantul Expaco SRL. 


Interdicție temporară de construire pe versanți
 
Se pare însă că propunerea arhitectei Băncescu nu este însă nici pe placul urbaniștilor de la Primăria Constanța. 


Iată ce se precizează în rezoluția emisă după prima analiză: "Se recomandă instituirea unei interdicții temporare de construire pe terenurile de pe versanți, până la întocmirea, avizarea și aprobarea unor studii de fundamentare geotehnice și hidrogeo-logice care să aibă ca obiectiv găsirea de soluții de consolidare a malurilor printr-un proiect unitar. Reglementarea acestor zone se va face după implementarea proiectului menționat, prin actualizarea PUZ la nivelul întregii zone peninsulare, iar autorizarea ulterioară a construcțiilor se va face în baza unor documentații de urbanism faza PUD". 


Cu alte cuvinte, nimeni nu va putea să se apuce de ridicat turnuri pe spațiile verzi ale versanților dacă nu va avea studii clare și dacă nu va consolida malurile astfel încât să nu se întâmple ceea ce s-a întâmplat pe strada Traian, unde investitorul s-a apucat de treabă și tot malul, cu tot cu stradă și blocurile din zonă au luat-o la vale. 


Maximum două etaje 


În rezoluție mai sunt stabilite și alte reglementări care nu permit ridicarea de blocuri în anumite zone istorice și turistice. 
"Pe taluzul adiacent străzii Mircea cel Bătrân, între intersecția cu bulevardul Ferdinand și Biserica Greacă, unde nu mai există fond istoric în vecinătate, este permisă reglementarea unor construcții (după îndeplinirea cerințelor de stabilizare a malurilor), dar înălțimea acestora va fi limitată de nivelul de călcare al promenadei de la nivelul existent al versantului, pentru asigurarea vizibilității asupra mării. De asemenea, în zonele reglementate ca spații verzi vor fi admise construcții ușoare (cu structură metalică, închidere peri-metrală din sticlă și fundații izolate) pentru protejarea și punerea în valoare a vestigiilor istorice. Autorizarea acestora se va face în baza unor concursuri de soluție, urmate de documentații de urbanism faza PUD", se arată în rezoluția Serviciului de Urbanism. 


Zone pietonale și de promenadă 


De asemenea, autoritățile locale doresc să studieze posibilitatea asigurării accesului publicului în partea de sus a taluzului prin crearea de circulații pietonale și accese din circulațiile publice existente. În ce privește zona de platou istoric, se vor lăsa libere perspectivele spre mare, iar reglementările pentru parcelele monumentelor istorice vor ține seamă de necesitatea păstrării situației existente. Funcțiunile permise vor fi largi, din domeniul turistic, muzeal, completate cu alimentație publică, hoteluri de mici dimensiuni, artizanat etc. Regimul de înălțime maxim permis este parter, două etaje și mansardă sau aliniat la cornișa insulei. 


Comentează știrea

Dragnea
28 decembrie 2016
Sunteți toți niște mincinoși !!!

Și poate continuați cu șoseaua de coastă , este un proiect major pentru constanta .

unu'
28 decembrie 2016
constructii fara cap...

degeaba avem inspectia de stat in constructii, degeaba sunt inspectori in cadrul primariei, primesc salar DEGEABA ! Cand se ridica o constructie fara autorizatie, vii, verifici si APLICI LEGEA ! vii zilnic, daca este cazul, iei si ITM cu tine, pt ca in general, se lucreaza si cu oameni fara contract.... pe strada Avram Iancu 57, de cateva luni a rasarit o hidosenie de constructie, cica bloc cu demisol si 4 etaje, plus mansarda... autorizatie nu au, dar deja etajul 2 este la nivelul etajului 4 al blocului de langa el, de f aproape de el... cine, de ce le dau voie sa construiasca asa de aproape? Sunt lipiti de casa vecinilor!

cetatean
28 decembrie 2016
ASTA-I ROMANIA

SOSEAUA DE COASTA ESTE UN PROIECT DIN PERIOADA INTERBELICA ASA CUM A FOST SI CANALUL DUNARE-MAREA NEAGRA. COMUNISTII, BOLSEVICII CRIMINALI SI-AU APROPRIAT ACESTE PROIECTE.. ACUM, NOUA GENERATIE DE CRETINI ,IN LOC SA SE GANDEASCA SA PROPUNA REABILITAREA CLADIRILOR ISTORICE SI REPREZANTIVE ALE ARHTECTURII CONSTANTENE, NE ABURESC CU IMOBILE PE FALEZA CONSTANTEI. ACESTI NEAVENITI NU AU FACUT ARHITECTURA CI ARHITENGURA. DV DOMNILOR CARE PROPUNETI ASTFEL DE INEPTII ATI INVATAT LA FACULTATE CA IN TARILE CIVILIZATE DIN EUROPA NICI UN PROIECT DE CONSTRUCTIE NU ESTE APROBAT FARA AVIZUL UNEI COMISII DE LA "BEAUX ARTS" ? NICI LA ORAS SI NICI LA SAT PT O CLADIRE CU 1(UNU) NIVEL. AM MAI SPUS, SUNTEM UNICII DIN LUME CARE SUNTEM CAPABILI SA ARATAM TURISTILOR RUINE MODERNE. CINE SUNTETI VOI AIA DIN CJ SI CE STUDII AVETI PT A APROBA UN PROIECT DE ARHITECTURA DE CACAT? VOI ASTIA CARE CREDETI CA BUNUL SIMT SI TALENTUL SE POATE CUMPARA IN SOLD LA CARREFOUR, CAND AVETI NEVOIE DE UN DOCTOR VA DUCETI LA APROZAR? BANUIESC CA DA.

Cetatean
28 decembrie 2016
European

Devenim cel mai dezolant oras din Romania. Arhitectul orasului e amanetat de hoti, chipurile investitori.Ordinul arhitectilor doarme; probabil mananca si ei niste faramituri. Se construieste fara cap, fara un plan urbanistic, fara perspectiva. Ne inghesuim pe mp. ca sa castige hotii cat mai mult, sa isi cumpere vile in Miami,etc. Luati la pas orasul si cascati putin ochii. Un kitsch de toate culorile, inaltimile si fara noima arhitecturala. Astia de stau prin birourile inspectoratului de stat in constructii traiesc pe alta lume?

Nazi
29 decembrie 2016
Opinie

Baieti nu va mai certati spaga e 50k € de nivel adica cam pretul unui apartament voi sa fiti in locul celor de la primarie nu ati pune botul ce plan de urbanism cand in locul tuturor spatiilor verzi vor fi blocuri . Problema este alta de construit se vor construi si daca vrem si daca nu vrem dar locuri de parcare se vor face si cine le vor cumpara ca industrie Constanta nu are si nu iti vei cumpara un apartament ca sa castigi minim pe economie.

Ares
29 decembrie 2016
Istoric

Este evident, din cele relatate in articol, ca acel PUZ este o facatura. Nu uitati, ca acele zone "revendicate" de proprietari, ascund zidurile cetatii Kustenge. Turcii nu au fost idioti cand au consolidat malurile ... Cum ar defini o zona istorica d-na arhitect, care a realizat acel PUZ?

Rapidul nu moare !!!
5 mai 2017
Hotel nou !

Pe fostul retaurant vraja mari se va ridica un hotel sa nu.mi spuneti ca o sa aibe 2 etaje ! Daca te cheama cușu in ct faci ce vrei ridici ce vrei cum vrei si cat vrei , iar voi ziaristilor scrieti pe prima pagina hotiile , bine asta dupa ce primiti ok de la bosanceanu !

Verificati
6 mai 2017
In faleza Nord la Blocurile de fier se construieste pe taluz

Pamantul adus pentru asa zisa "sosea de coasta" au nivelat cu el partea din fata blocurilor turn si acum incep constructia, probabil p+12. Bineinteles acest teren nu stie nimeni cum a a parut si cum a fost vandut sau concesionat, pentru ca el NU A EXISTAT a fost Creat artificial.

Articole pe aceeași temă

Vineri, 23 Decembrie 2016
Stire din Politică-Administrație : Constanța  scapă de grija încălzirii
Pagina a fost generata in 2.4054 secunde