Concurs Farmaciștii nu vor să lucreze în spații de cel puțin 70 de metri pătrați

338

Articole recomandate

Farmaciștii sunt nemulțumiți de cerința Agenției Naționale a Medicamentului (ANM) de a mări spațiul farmaciilor urbane la cel puțin 70 de metri pătrați, față de cei 50 de metri pătrați reglementați în prezent.

Farmaciștii au propus ANM reducerea spațiului reglementat în noile norme propuse spre dezba-tere (70 metri pătrați), considerând că această normă va fi greu de aplicat la farmaciile deja existente. Farmaciile care au fost deja autorizate după normele vechi au cel puțin 50 de metri pătrați și ar fi o adevărată problemă pentru acestea să își mărească spațiul până la 70 de metri pătrați, potrivit reprezentanților Colegiului Farmaciștilor din București.

Noile norme să fie valabile la reautorizare
ANM vrea ca farmaciile să fie reautorizate în termen de trei ani și, la reautorizare, să fie folosite noile norme propuse de agenție, urmând ca, ulterior, activitatea unităților să fie urmărită prin inspecții periodice. Procesul de reautorizare ar duce, astfel, la desființarea multor farmacii care nu îndeplinesc standardul de 70 de metri pătrați.
Vicepreședintele Colegiulului Farmaciștilor din București, Ioan Uivaroși, a propus ca farmaciile care au sub 70 de metri pătrați să nu fie desființate, iar cele care vor fi înființate după reglementarea noilor norme să se supună criteriului de 70 de metri. Argumentul farmaciștilor este acela că unitățile deja înființate, care au sub 70 de metri pătrați, sunt conforme cu reglementările de la momentul înființării lor, iar noile reguli nu vor putea acționa retroactiv.

Reintroducerea criteriului demografic
De asemenea, în normele propuse de ANM este reintrodus criteriul demografic, pentru a realiza o dispersare teritorială a farmaciilor. Concret, pentru autorizarea unei farmacii, ar urma să fie necesară o adeverință de la biroul de evidență a populației. Acest lucru ar duce la evitarea aglomerării de farmacii în anumite zone, în condițiile în care în cartierele mărginașe din București și în mediul rural nu există suficiente unități de profil.
Farmaciștii au participat recent la dezbaterea publică organizată de Agenția Națională a Medicamentului (ANM) și Ministerul Sănătății, cu privire la legiferarea unor noi norme privind înființarea, organizarea și funcționarea unităților de distribuție de medicamente de uz uman.
Până de curând, Ministerul Sănătății era cel care autoriza înființarea unităților farmaceutice, însă, prin Ordonanța de Urgență a Guvernului 93/2008, această activitate a fost transferată în competența Agenției Naționale a Medicamentului. Astfel, ANM  a lucrat la un proiect de act normativ pentru noi norme privind înființarea, organizarea si funcționarea unităților de distribuție de medicamente de uz uman. Acest proiect a fost publicat, pentru dezbatere publică, pe site-ul Ministerului Sănătății. Dezbaterea publică se va încheia pe 30 august.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5925 secunde