Festivalul de Artă Culinară Turcească organizat de UDTR și-a desemnat câștigătorii
Articole de la același autor
Festivalul a fost deschis de președintele UDTR, ing. Fedbi Osman, împreună cu președinta comisiei de femei Melek Amet care a dat start concursului de artă culinară turcească. Juriul a fost format din: dr. Adriana Sohodoleanu, prof. Laura Cehan-Liceul „Emil Racoviță” din Techirghiol, Ayça Doluküp, consul al Republicii Turcia la Constanţa, Emel Azisoğlu, coordonator adj. la Biroul Agenţiei de Cooperare şi Coordonare Turcă (TIKA) Bucureşti şi Dincer Geafer, subsecretar de stat cu atribuţii de secretar de stat la Departamentul pentru Relaţii Interetnice și a avut o misiune extrem de dificilă în acordarea premiilor. În urma jurizării, cea mai gustoasă mâncare tradițională turcească, care i-a cucerit pe membrii juriului prin gust și prezentare a fost „Mutancana”. Aceasta conține ca ingrediente de bază carne de miel și fructe confiate și a fost pregătită de președinta Sucursalei UDTR Măcin, Leman Talib, care a obținut premiul I la secțiunea „Mâncare tradițională”. Premiile II și III au fost acordate Sucursalelor UDTR Cobadin și Cumpăna. O menținune la această secțiune a primit Sucursala București pentru „Hünkar”.
Regina categoriei „Dulciuri” a fost „Pepeçura” un desert turcesc ce are ca ingrediente de bază în preparare struguri și must. Desertul a fost pregătit de Cader Abdula de la Sucursala UDTR Constanța care a obținut premiul I. Premiul II a fost obținut de Sucursala UDTR Fântâna Mare și premiul III de Sucursala UDTR Mangalia, iar mențiunea a fost acordată Sucursalei UDTR Techirghiol. La secțiunea „Patiserie” juriul a acordat premiul I Sucursalei UDTR Tulcea, premiul II Sucursalei UDTR Măcin, premiul III Sucursalei UDTR Babadag și mențiune Sucursalei UDTR Techirghiol. Premii și diplome de participare au fost oferite de organizatori tuturor sucursalelor UDTR care au intrat în concurs, dar și membrilor juriului . Premiile au fost înmânate câştigătoarelor de către secretarul general al UDTR, prof. Ervin Ibraim.
Carte de bucate tradiționale turcești, reeditată de UDTR
În cadrul celei de a XVI- a ediţii a Festivalului de Artă Culinară Turcească a fost prezentată şi oferită participanţilor cartea de bucate tradiționale turcești „Iz oriental”, autori Nilgün Panaitescu și Nurgean Ibraim, reeditată de UDTR în anul 2021 . Atât Gülten Abdula, cât şi dr. Adriana Sohodoleanu au subliniat în alocuţiunile lor valoarea cărţii „Iz oriental” pentru comunitatea turcă, dar şi pentru toți iubitorii gastronomiei turceşti.
„Felicit autoarele nu numai pentru munca depusă în realizarea cărții, ci mai ales pentru ideea lor de a promova arta culinară, o valoare identitară care este dificil să o conservăm și să o promovăm în condiițiile unei societăți globalizate”, a afirmat dr. Adriana Sohodoleanu.
Programul artistic al Festivalului de Artă Culinară Turcească a fost susținut de ansamblurile folclorice „Șirinler” (coordonator prof. Melek Osman, coregraf prof. Selin Yasmin Pomîrleanu) și „Fidanlar” (coordonator Harun Osman, coregraf Claudiu Popa). Un recital de muzică ușoară turcească au susținut și tinerii Melisa Koșkan și Ali Barıș Yıldırım, dar şi soprana Daiana Melek Gavrilescu. Muzica populară turcească şi cea românească au răsunat în Piaţeta din Techirghiol în interpretarea lui Magbule Ismail şi a lui Mihai Călin care i-au invitat pe cei prezenţi la dans.
Printre invitaţii prezenţi la festival s-au aflat deputatul Iusein Ibram, iniţiatorul evenimentului, dr. Iusein Gemal, prim-vicepreşedinte UDTR, Şenol Ali, subprefect al judeţului Constanţa, Florin Zisu, viceprimar al oraşului Techirghiol, președinta Comisiei de femei a UDTTMR, Ela Ziadin și Salih Yurç, coordonatorul Biroului TIKA Bucureşti.
Cea de a XVI-a ediţie a Festivalului de Artă Culinară Turcească a fost organizată şi coordonată de preşedinta comisiei de femei a UDTR, Melek Amet, împreună cu vicepreşedinta comisiei Nurgean Ibraim precum şi cu prof. Vildan Üstündağ care a şi prezentat evenimentul.