Fostul primar Marian Iordache a trecut în eternitate! Cum putea fi salvat

1728
Fostul primar Marian Iordache a trecut în eternitate! Cum putea fi salvat - fondiordachemetodaheimlichsursan-1600109963.jpg

Articole de la același autor

Moartea subită a fostului primar de la Medgidia, Marian Iordache, a șocat comunitatea. În vârstă de 58 de ani, bărbatul s-a stins din viață în mod fulgerător, după ce s-a înecat cu o bucată de pepene. Ghidați de cadrele medicale din dispeceratul Ambulanței, apropiații au folosit metoda Heimlich, în încercarea de a-i salva viața, dar a fost prea târziu.

Un om jovial, mereu cu zâmbetul pe buze, care avea mereu o vorbă bună pentru toată lumea și care știa să soluționeze problemele cu diplomație. Astfel îl descriu cei care l-au cunoscut pe liberalul Marian Iordache. Duminică seara, acesta s-a stins din viață în mod fulgerător, după ce s-a înecat în timpul mesei. „În jurul orei 19.40, polițiștii din Medgidia au fost sesizați de către un echipaj al Serviciului de Ambulanță despre faptul că un bărbat de 58 de ani a decedat, ca urmare a înecării cu alimente, în timpul mesei”, au arătat polițiștii. Din informațiile noastre, liberalul s-ar fi înecat cu o bucată de pepene.

În jur de ora 19.00, apropiații bărbatului – din informațiile noastre, soția și câțiva vecini au intervenit prompt - au apelat la numărul unic de urgență 112 pentru a cere ajutorul, căci Marian Iordache nu mai putea să respire și se învinețea. Sub îndrumarea specialiștilor din dispecerat, până la sosirea ambulanței, familia a aplicat manevra Heimlich, dar se pare că evoluția nefavorabilă a fost rapidă.

„În momentul primirii apelului, operatoarea a sfătuit familia să efectueze manevra Heimlich și a alocat apelul către un echipaj de ambulanță din Medgidia. Când a ajuns echipajul, a găsit un pacient în stop cardiorespirator; a fost efectuat protocolul de resuscitare, dar din păcate fără rezultat”, au arătat reprezentanți ai Serviciului de Ambulanță Constanța.

În ce constă manevra Heimlich, pentru copii și adulți

Metoda Heimlich este procedura de prim ajutor, utilizată pentru a debloca căile respiratorii superioare, obstrucționate cu obiecte străine sau alimente. Această metodă, a arătat dr. Claudia Tătărici, din cadrul SAJ Constanța, este realizată când victima este conștientă. Drept pentru care, este indicat ca intervenția celor din jur să fie cât mai rapidă.

La rândul lor, specialiștii de la Crucea Roșie atrag atenția că în cele mai multe cazuri sufocarea apare în timp ce mâncăm, iar evoluția poate fi rapidă, de aceea și ajutorul trebuie acordat în scurt timp. Iar metoda Heimlich este prima la care se apelează în astfel de cazuri. În situațiile în care victima poate să vorbească și confirmă că s-a înecat, este încurajată să tușească până când își revine. În cazurile în care nu mai poate vorbi, respira sau tuși, este evident că viața îi este pusă în pericol.

„Victima trebuie bătută pe spate de 5 ori. După fiecare lovitură, trebuie verificat dacă situația a revenit la normal. Dacă bătăile pe spate nu ajută, se efectuează 5 apăsări abdominale. Dacă nici acest mod nu ajută, se alternează cinci bătăi pe spate cu cinci apăsări abdominale”, au explicat voluntarii de la Crucea Roșie.

Tehnica pentru realizarea bătăilor pe spate este următoarea: vă poziționați în spatele victimei, un pic lateral, sprijiniți capul victimei cu o mână și o aplecați mult în față, iar apoi loviți, cu putere, de cinci ori, spatele victimei, între omoplați. Trebuie folosit podul palmei. După fiecare lovitură, trebuie verificat dacă victima și-a revenit, dacă obiectul străin a ieșit.

Apăsările abdominale se realizează astfel: „Așază-te în spatele victimei și apuc-o cu ambele brațe, în poziție îmbrățișată, în zona părții superioare a abdomenului, înclină victima în față, strânge un pumn și poziționează-l între buric și vârful interior al sternului. Ține bine pumnul cu mâna cealaltă și trage pumnul cu putere către tine și în sus. Procedura trebuie repetată de maximum cinci ori”, au mai arătat specialiștii de la Crucea Roșie.

Se impune precizat că, în acest mod, metoda Heimlich poate fi folosită în cazul copiilor cu vârste mai mari de un an și adulților, cu mențiunea că apăsările abdominale pot produce leziuni interne grave, motiv pentru care, chiar dacă bolul alimentar a fost eliminat, este nevoie de examinare medicală.

Procedură diferită la bebeluși

În cazul bebelușilor, apăsările abdominale trebuie înlocuite cu apăsări toracice. Bebelușii care se îneacă nu mai plâng, nu mai respiră. Aceștia trebuie așezați cu fața în jos, pe coapse, cu capul mai jos decât fundulețul și se aplică cinci lovituri pe spate. Loviturile trebuie destul de puternice și rare. Dacă nu au eliminat obiectul, bebeluși sunt întorși cu fața în sus, se plasează două degete în mijlocul pieptului, între sfârcuri și se apasă se cinci ori, într-o mișcare în sus, spre cap. se alternează ciclurile de lovituri interscapulare și apăsările pe piept până când blocajul este eliminat.

În toate cazurile, trebuie sunat, încă de la bun început, din momentul în care se începe manevra Heimlich, la 112. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6538 secunde