Frizerul care i-a tuns pe Traian Băsescu și Radu Mazăre

1024
Frizerul care i-a tuns pe Traian Băsescu și Radu Mazăre - 1a46364c130bd808f7f08a20f87a714b.jpg
Doi pensionari din Constanța demonstrează că, într-adevăr, munca înnobilează omul.
Au deprins meserie pe când erau niște copii, iar viața și-au petrecut-o îmbrăcând artiști sau aranjând podoaba capilară a militarilor și viitorilor politicieni. Nici acum, ajunși la vârsta când ar trebui să se odihnească,
nu lasă meseria deoparte, ci își ajută semenii, așa cum știu ei.

Pensiile sunt mici, cheltuielile mari, astfel că puțini sunt bătrânii care pot spune că se ajung cu banii de la o lună la alta. La Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Constanța găsesc un sprijin: pot împrumuta bani pentru medicamente sau pentru întreținere și găsesc o croitorie, o cizmărie și o frizerie cu prețuri mult reduse, ca pentru buzunarele lor.
Meseriașii care își oferă serviciile sunt, la rândul lor, pensionari. Patru ore pe zi și le petrec la sediul CARP pentru a face un ban în plus, dar și pentru că, spun ei, le-a plăcut meseria pe care au învățat-o.

"Să merg la președinte, să spun că eu l-am tuns?"
La 69 de ani, Ion Lichici spune că nu simte oboseala. Este frizer și întreaga viață și-a petrecut-o în picioare, aranjând podoabe capilare. Lucrează de la 14 ani, dar nici la bătrânețe nu lasă foarfecele din mână. "Sunt frizer din 1956, de la 14 ani. Mi-a plăcut meseria, am obosit, dar ce pot să fac, cu 700 de lei pe lună poți să trăiești în ziua de astăzi?", își începe povestea nea Nelu.
Se mândrește cu faptul că prin mâinile lui au trecut generații de învățăcei ai Academiei Navale "Mircea cel Bătrân", inclusiv cei pe care astăzi îi regăsim pe scena politică a țării.
"Eu am lucrat 36 de ani în armată, la Academia Navală. Aranjam toți elevii, ba chiar mergeam cu ei în voiaje. Am fost pe bric, pe navele 281, 283, am ocolit globul acesta de două ori. Mâinile astea i-au tuns pe Traian Băsescu, pe Radu Mazăre, cel de face parada modei, că nu pot să spun că este primar. Și pe Laurențiu Mironescu tot eu l-am tuns și, uite, a ajuns secretar la Ministerul de Interne. Despre ce se spune acum despre el, nu știu ce să zic. Dar asta este, ce să facem?", a con-tinuat pensionarul.
Este dezamăgit de situația prin care trece țara, dar nu și-a pierdut simțul umorului.
"Pe Băsescu, între 1973 și 1976 eu l-am tuns. Și să mă duc acum la el să-i spun «Domnule președinte, uite, eu te-am tuns»? O să-mi spună fugi de aici! M-am mai întâlnit eu cu altul, ajuns director acum, care nu recunoaște că am fost colegi", a adăugat frizerul.
De patru ani îi tunde pe pensionari, la etajul doi al casei de ajutorare. Percepe prețuri mici - 4 lei pentru un tuns la bărbați și 5 lei pentru femei. Iar oamenii vin, stau la coadă, pentru că tunde bine, pentru că are mână ușoară și pentru că prețul nu-i de lepădat.

Croitorul care a îmbrăcat artiștii, timp de 14 ani
În încăperea alăturată a fost amenajată o croitorie micuță. Pe Petre Oncel îl găsim în fața unei mașini de cusut îmbătrânite, reparând o pereche de pantaloni. La 68 de ani, continuă să muncească pentru că, spune el, îi place ceea ce face.
"De la 12 ani am învățat meserie și numai croitorie am făcut toată viața. Mi-a plăcut, iar acum o fac din plăcere, nu neapărat pentru că nu sunt bani. E drept, pensia este așa cum este, iar eu mă simt încă în putere. De ce să stau acasă?", spune bătrânul, zâmbind cald.
Timp de 14 ani a realizat costumele artiștilor care au urcat pe scena Operei Constanța. Atunci cosea rochii fastuoase și tunici mândre. Acum scurtează pantaloni pentru 5 lei sau schimbă un fermoar pentru 2 sau 3 lei.
"Vin oamenii, pentru că sunt necăjiți. Dacă merg la particular le cere 15 lei numai pentru un scurtat de pantaloni și nu au de unde să dea. Aici vin mai ales pentru reparații, că nu au bani pentru lucruri noi. Celor pe care îi vedem mai amărâți, care nu au pe nimeni, nici nu le mai cerem bani", a continuat croitorul.
v v v
Serviciile acordate la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor, deși mai ieftine, nu pot fi accesate decât de bătrânii care sunt membri ai asociației. Dar cum filiala din Constanța are peste 13.200 de membri, cei doi pensionari au destul de lucru.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4308 secunde