Parlamentarii constănțeni, prezenți la muncă doar 50% din timp

522
Parlamentarii constănțeni, prezenți la muncă doar 50% din timp - ea23054b4e220f8960ef8747ab303f5b.jpg
Activitatea aleșilor din Parlament este pusă iar sub lupă de către Institutul pentru Politici Publice. Aflați la jumătatea actualului mandat, deputații și senatorii români sunt analizați din perspectiva comportamentului politic, dar și al performanțelor individuale.

Raportul conține date despre toți parlamentarii din România, inclusiv cei constănțeni, iar informațiile oferite prezintă activitatea fiecărui individ, de la absenteism, până la luările de cuvânt în plen și inițiativele legislative.
Institutul a publicat un raport similar în luna februarie, raport în care a fost analizată activitatea parlamentarilor pe perioada septembrie-decembrie. La momentul respectiv, deputații și senatorii constănțeni erau fruntași în topul marilor absenți din Parlament.

Lupu și Martin, rămași la coada listei
În raportul privind Camera Deputaților, din luna februarie, primii pe lista absenților figurau penelistul Mihai Lupu și social democratul Eduard Martin, ambii având o prezență de doar 34,57%. Dacă, la momentul respectiv, deputații constănțeni puteau găsi diverse scuze, motivând că pe perioada pe care s-a făcut raportul au fost prinși cu alte treburi, acum, la analiza activității pe doi ani de mandat, se poate observa că absența celor doi este o constantă.
Membru al Comisiei pentru politică economică, reformă și privatizare, Mihai Lupu atinge un procentaj de absență de 57,7%, clasându-se pe un binemeritat loc 24. Ultima sa propunere legislativă datează din aprilie 2009 și vizează Camerele pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală. În toată activitatea sa, liberalul a avut 19 luări de cuvânt în plen, doar șase propuneri legislative și 15 moțiuni.
În ceea ce-l privește pe Eduard Martin, acesta se află pe locul 35 pe lista celor mai absenți deputați. Prezența sa la ședințele Camerei este de 45,9%, iar ultima propunere legislativă în care pesedistul s-a implicat a fost tot în 2009. Fiind membru în două comisii importante, cea pentru buget, finanțe și bănci pentru industrii și servicii, despre Martin s-ar presupune că este intens implicat în activitatea parlamentară. Totuși, în doi ani, Martin și-a exprimat opinia în plen doar de trei ori și a inițiat 12 propuneri legislative.
Nici doamnele din PSD nu au strălucit în activitatea politică pe perioada 2008-2010. Deputatele Ileana Cristina Dumitrache și Antonella Marinescu au lipsit la aproape jumătate din ședințele de lucru. Dumitrache s-a clasat pe locul 47 la categoria absenți, cu un procent de 49,2%. Ea a avut doar două cuvântări în plen și 20 de inițiative legislative. Antonella Marinescu a fost un pic mai disciplinată decât colega sa. Deputatul PSD se află pe locul 70 la capitolul absențe, cu procentul de 42%. În 2010, a depus ultima sa propunere legislativă pe "Legea educației naționale".

Al. Mazăre, Banias și Hașotti, senatori doar pe jumătate
În ceea ce privește Senatul României, trimișii locali au o atitudine similară cu cea a constănțenilor din Camera Deputaților.
În raportul emis de către IPP în luna februarie, fruntași la absențe erau pesediștii Nicolae Moga și Alexandru Mazăre. La analiza activității pe jumătate de mandat, lucrurile stau un pic diferit. Fratele primarului Radu Mazăre a rămas primul în topul celor mai "chiulangii" parlamentari locali, el fiind pe locul 35, cu un absenteism de 57,3%. Mazăre este urmat de către PDL-istul Mircea Banias, care, în doi ani, a lipsit 46,3% din timp. Situat pe poziția 66 în clasamentul general este liberalul Puiu Hașotti, a cărui absență din ședințele Senatului se ridică la 44,3%. Două locuri mai jos apare și senatorul PSD Nicolae Moga, care, pe perioada trecută din acest mandat, a acumulat un procentaj de absență de 43,7%.

Lista celor disciplinați
Există totuși și parlamentari români care s-au ținut de treabă în acești doi ani și care au tratat cu seriozitate activitatea pe care o desfășoară.
Un exemplu în acest sens este liberalul Gheorghe Dragomir, care are o participare la ședințele Camerei Deputaților de 87,6%. Dragomir este urmat de către Constantin Chirilă, cu o prezență de 83,2%, Zanfir Iorguș, cu 75%, Matei Radu Brătianu, cu 73,3%, și Maria Stavrositu, cu 60,6%.
În ceea ce privește Senatul, niciunul dintre constănțeni nu a atins un procentaj de prezență mai mare de 60%.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4357 secunde