Grădina de vară "Arenele Tomis", groapa de gunoi, dintr-un parc reabilitat cu milioane de euro

1556

Articole de la același autor

Cu obloanele trase, plină de buruieni și mizerie, grădina de vară din parcul proaspăt reabilitat al Constanței zace în întuneric. Nu mai are nici scaune, nici ecran, nici proiector. Doar zidurile murdare au mai rămas. Și o parte din numele pe care l-a purtat odinioară.


Numită pompos "Arenele Tomis", grădina nu este decât o biată groapă de gunoi, o proprietate privată în mijlocul unui parc public. Proprietarului nu pare să-i pese deloc. A lăsat-o să se distrugă, să fie năpădită de buruieni, să devină cuib pentru boschetari și șobolani. Autoritățile locale nu l-au deranjat nici ele prea tare. Iar acum nu au decât să stea să se uite cum mai cade o bucată de tencuială, mai dispare o bucată de zid, într-un parc unde au băgat milioane de euro.
În tot acest timp, pe faleza de la Cazinou sau în Piața Ovidiu, mii de oameni se strâng seară de seară să vadă diferite spectacole sau proiecții de filme renumite. Sunt evenimente care, cu siguranță, și-ar găsi mult mai bine locul în cinematograful abandonat din Parcul Arheologic, mai ales că zona a fost recent reabilitată și este un loc de plimbare frecventat atât de turiști, cât și de constănțeni.


Supraimpozitată și… atât
Grădina de vară, cumpărată pe un preț de nimic de la Regia Autonomă a Distribuției și Exploatării Filmelor România, a fost, pe rând, teatru, cinematograf în aer liber, patinoar. În prezent, se pare că imobilul este ipotecat la o bancă pentru o sumă mult mai mică decât ar valora pe piața imobiliară. Singurul instrument pe care Primăria Constanța îl are la dispoziție pentru a-l determina pe proprietar să curețe zona este de a-l supraimpozita pe motiv că este neîngrijită și lăsată în paragină. Dar, chiar și așa, pierde mult mai mult decât ar câștiga dacă ar folosi-o la adevărata ei valoare.


"Imobilul al cărui proprietar este SC Alt Trend M.G. SRL a fost încadrat în categoria imobilelor neîngrijite, conform prevederilor H.C.L. nr. 27/2016 privind aprobarea criteriilor de încadrare a imobilelor situate în municipiul Constanța în categoria clădirilor și terenurilor neîngrijite drept pentru care a fost întocmită o fișă de evaluare, imobilul fiind încadrat conform punctajului obținut în categoria trei de supraimpozitare cu 300%. Totodată, SC Alt Trend M.G. SRL a fost somată ca în termen de șase luni de la comunicare să ia măsurile de întreținere necesare și să mențină imobilul în stare îngrijită, cu respectarea elementelor de arhitectură existente și a culorii în condițiile legii nr. 50/1991 republicată. În caz contrar se vor aplica prevederile H.C.L. nr 27/2016", au anunțat reprezentanții Primăriei Constanța în iarna lui 2018.


Însă aproape nimic nu s-a schimbat până în prezent. Doar că buruienile dinăuntru au crescut mai mari. Niciun gând să renoveze grădina și să o redeschidă. Dar poate vrea să o vândă și poate Primăria Constanța ar trebui chiar să facă o ofertă și să o cumpere, evident, la prețul corect, ca să reîntregească parcul…


Ce vremuri, ce teatre de vară…
Pe vremuri, Constanța avea cele mai frumoase grădini de vară. Acum nu mai are niciuna. Nici măcar una, în care spectatorii să intre nerăbdători să-și aplaude artiștii preferați, nerăbdători să vadă un film bun, sub lumina caldă a lunii și briza sărată ce bate dinspre mare.
Teatrul de Vară Soveja, din spatele City Mall, e ferecat de ani buni; Teatrul de Vară din Mamaia stă să cadă; cinematograful "Albatros" din Mamaia nu mai este nici măcar club, ci doar un morman de gunoaie lăsate în curtea din care au smuls scaunele și au distrus ecranul.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.327 secunde