Oraș în mizerie

Gunoaie și oameni ai străzii în mijlocul Constanței

923

Articole de la același autor

În timp ce Mamaia se modernizează la fiecare sezon, Primăria Constanței fiind deja pregătită să investească și pentru anul următor sute de milioane de lei, municipiul zace într-o mizerie și nepăsare de nedescris. Gunoaie, străzi distruse, copaci uscați, parcuri ciuntite, acesta este peisajul din Constanța, rămâne cartierul pricăjit de la periferia faimoasei stațiuni.


Constănțenii sunt scârbiți că sunt nevoiți să trăiască zi de zi printre gunoaie, în timp ce Mamaia înflorește. "Facem totul pentru confortul turiștilor, care vin și pleacă, dar noi trăim cu gunoaiele sub nas. Vrem ca Primăria să aibă grijă și de noi, nu doar de ei. Că noi plătim taxele din care se fac investițiile acolo", ne-a spus ieri un locatar al blocului S1, de pe Bd-ul Tomis, sub geamul căruia zace un morman cu gunoaie și moloz. 
Practic, în spatele blocurilor de la bulevard este o adevărată groapă de gunoi. Pe locul unei foste clădiri, acum dărâmată, au fost depozitate tone de gunoi. În imediata apropriere a locului, între bloc și gardul Poștei, chiar pe spațiul verde, au fost aruncate resturi de materiale de construcții de la un imobil ce se ridică pe o latură. "Este insuportabil. Se bate într-una, dar asta am suporta, pentru că la un moment dat se va termina, dar acum au pus și tot molozul pe iarbă. Ca și cum nu era de ajuns gunoiul de vizavi!", ne-a spus o femeie de la scara alăturată. 


Naște pe străzi
La doi pași de acest peisaj de coșmar, chiar vizavi de Sala Sporturilor, în parc, am găsit mai multe familii de oamenii ai străzii. Își întinseseră "rufele" la uscat, pe crengile copacilor. Unii stăteau în "pat", iar o femeie însărcinată pregătea laptele pentru un bebeluș. Nu s-au bucurat prea tare când ne-au văzut, dar până la urmă ne-a spus povestea lor. "Am locuit în Casa Italia, pe strada Mircea, dar au venit Poliția și mascații și ne-au dat afară. De o lună stăm aici. Sunt eu cu fata mea și mai am puțin și nasc al doilea copil. Sper ca până atunci să găsesc unde să mă duc", ne-a început mărturisirea Anca Ghiță. Am aflat că soțul ei umblă acum să-și facă actele căci până de curând nu avea nici măcar certificat de naștere. "Și-a scos certificatul, dar nu mai știe unde să se mai ducă. El vrea să muncească, că poate ne-or primi și pe noi în blocurile lui Mazăre, dar dacă nu are acte nu îl ia nimeni", a continuat Anca. Trăiesc din ce cerșește împreună cu fetița, prin intersecții. "Îi cumpăr mai întâi ei lapte, pamperși și ce-i mai trebuie și de-abia apoi iau pentru mine", ne explică femeia. Stau în parc noapte de noapte și se acoperă cu niște țoale vechi și folie, ca să nu li se ude de la umezeală. 


Superman de pe străzi
Lângă Anca mai trăiește un bătrân. El nu vrea să plece nicăieri, este doar supărat că Primăria i-a acoperit cu un pietroi imens groapa în care a locuit 21 de ani. Mai necăjit este "pentru tinerii ăștia care nu au unde să stea!" și ne arată către un băiat îmbrăcat curățel. Timid și temător, acesta ne-a spus că e de ceva timp pe străzi cu cele două surori ale lui. El este cel mai mare, are 23 de ani, iar ele au 20 și 19 ani. Acum și-a găsit și o fată, cu care are un copil și împreună locuiesc abuziv într-o baracă din apropierea Sălii Sporturilor. "Pe mine mă cheamă Superman Velcu. Eu și cu o soră de-a mea avem epilepsie. Tatăl nostru a murit de mult și mama este internată într-un azil în Mehedinți. Nu avem rude și nu avem casă", ne-a povestit Superman Velcu. 
Cu toții sunt resemnați cu soarta lor și tot ce își doresc este să aibă și ei o cămăruță mică, un acoperiș deasupra capului. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 04 Septembrie 2012
Stire din Politică-Administrație : Licitație la Primăria Constanța
Pagina a fost generata in 1.3545 secunde