Guvernul a alocat 5 milioane de lei pentru repatrierea c─âl─âtorilor abandona╚Ťi de Blue Air

169
Guvernul a alocat 5 milioane de lei pentru repatrierea c─âl─âtorilor abandona╚Ťi de Blue Air - guvernulaalocat5milioanedeleipen-1662559219.jpg
Ca urmare a situa╚Ťiei generate de suspendarea zborurilor de c─âtre compania aerian─â Blue Air, toate autorit─â╚Ťile, toate ministerele au fost mobilizate pentru a gestiona efectele generate de aceast─â decizie, care i-a afecta pe c─âl─âtorii care a╚Öteptau ├«n aeroporturile din ╚Ťar─â, dar mai ales ├«n afara grani╚Ťelor. ├Än aceste condi╚Ťii, prioritar─â a fost sprijinirea cet─â╚Ťenilor rom├óni care, afla╚Ťi ├«n afara ╚Ť─ârii, aveau nevoie de ajutor pentru a se putea repatria.

Drept urmare, premierul Nicolae Ciuc─â a convocat Comitetul Na╚Ťional pentru Situa╚Ťii de Urgen╚Ť─â, care a decis s─â acorde sprijin cet─â╚Ťenilor rom├óni afla╚Ťi ├«n afara ╚Ť─ârii ╚Öi afecta╚Ťi de decizia companiei Blue Air.

├Än cadrul ╚Öedin╚Ťei de guvern de ast─âzi, 7 septembrie 2022, primul ministru a dispus ca toate autorit─â╚Ťile ╚Öi ministerele competente s─â efectueze demersurile ╚Öi s─â ia toate m─âsurile legale pentru a recupera sumele datorate de aceast─â companie a statului rom├ón.
 

S-a decis ca Ministerului Transporturilor, printr-o suplimentare de buget, s─â realizeze, prin TAROM, activit─â╚Ťile de aducere ├«n ╚Ťar─â a rom├ónilor care sunt afecta╚Ťi de suspendarea zborurilor de c─âtre Blueair, cheltuielile urm├ónd a fi recuperate.

La nivelul Ministerului Afacerilor Externe exist─â un cell-center cu un num─âr de telefon unic, pus la dispozi╚Ťia rom├ónilor afla╚Ťi ├«n afara ╚Ť─ârii, pentru a-╚Öi semnala nevoie de sprijin. P├ón─â ├«n prezent, peste 2.000 dintre ei care au cerut un astfel de sprijin.

Ca atare, Guvernul Rom├óniei a aprobat ast─âzi hot─âr├órea prin care a alocat suma de cinci milioane de lei, din fondul de rezerv─â bugetar─â aflat la dispozi╚Ťia guvernului, a╚Öa cum este prev─âzut ├«n bugetul de stat ├«n anul 2022, pentru a suplimenta bugetul Ministerului Transporturilor ╚Öi Infrastructurii pentru a suporta costurile de repatriere pentru cet─â╚Ťenii rom├óni ╚Öi pentru acordarea unui ajutor financiar de urgen╚Ť─â. Pagina a fost generata in 0.2561 secunde