Imaginile groazei / Copii crescuți printre gunoaie și șobolani, în centrul Constanței

1262
8

Articole de la același autor

Noaptea mișună șobolanii pe stradă, iar ziua duhoarea de la gunoaie devine insuportabilă. Iar toate acestea se întâmplă în centrul Constanței, pe strada Olteniei. În vreme ce vecinii sunt disperați și au chemat autoritățile locale în ajutor, o familie își crește copiii într-o veritabilă groapă de gunoi. 


Locatarii imobilelor de pe strada Olteniei sunt indignați: mizeria se tot adună în două clădiri acum dă-răpănate, fiind un real focar de infecție pentru toți din zonă. Mirosul este insuportabil, ba mai mult, sunt invadați și de șobolani. "Eu stau la o casă distanță. Sunt șobolani cât pisicile, mișună noaptea pe străzi, i-au intrat vecinului, au ajuns și la noi în curte!", reclamă o locatară. Printre pereții dărăpănați își face apariția o fetiță brunetă. Nu are mai mult de patru anișori și ne privește curioasă din groapa de gunoi. Aici este acasă pentru ea, căci aici, într-o cămăruță fără uși, fără ferestre, locuiește împreună cu părinții și frățiorul ei de doar doi ani și jumătate. Până anul trecut, între pereții aceștia dărăpănați - cândva o frumoasă casă, naționalizată - locuiau peste 30 de romi. În urma sesizărilor de la vecini, autoritățile locale i-au evacuat. Unora le-au găsit loc în cartierul social "Henri Coandă" din Tomis Nord, alții au plecat pe unde au văzut cu ochii. 


Cu bățul în mână, apără copiii de șobolani
Doar Iașar Mustafa, de 55 de ani, și familia lui au mai rămas printre ruine și gunoaie. "Iarna trecută, când ne-au evacuat, am dormit vreo trei pa-tru zile pe stradă, cu copiii, dar ne-am întors. Nu am unde să merg. Ce să fac, să dorm pe stradă, să-mi dea unul în cap?!", s-a lamentat băr-batul. Nu are niciun venit și nici la mun-că nu poate să meargă, căci este bolnav. "A stat internat o săptămână, căci scuipa cheaguri de sânge", ne spune o vecină. În urmă cu o săptă-mână a fost externat de la Spitalul de Pneumoftiziologie Palazu Mare, unde a primit un diagnostic dramatic: astm și BPOC. Are nevoie de tratament zilnic, dar de unde bani? "Nici lumină nu are", îi sare în apărare aceeași vecină - deși nu de aceeași părere sunt și restul vecinilor, care l-ar fi văzut când se lega la stâlpul de iluminat. Singura care mai face un ban este concubina lui, care caută prin gunoaie și valorifică PET-urile. "Am depus actele să primesc ajutor social, acum aștept. Am depus actele și pentru cartierul social, dar nu m-au acceptat, deși am doi copii minori", a adăugat bărbatul. Recunoaște și el că este periculos pentru copii să-i crească printre gunoaie. Mai ales că nevastă-sa își petrece nopțile "cu bățul în mână, păzind copiii, să nu-i muște șobolanii". Dar aruncă vina pentru dezastru și împuțiciune pe cei care vin și aruncă gunoaie în locul respectiv. "Vin și aruncă aici, își fac nevoile aici, am tot încercat să le spun că nu este bine, dar ce pot să fac?", ne spune bărbatul. 


Vecinii au sesizat autoritățile locale 
Între timp, locatarii din zonă nu stau cu mâinile în sân. După ce, după cum menționam, anul trecut, la insis-tențele acestora Poliția Locală i-a evacuat pe cei care ocupau abuziv spațiul, au continuat să trimită adrese pentru a semnala că problema persistă. În consecință, autoritățile locale au dat asigurări că vor lua măsuri în perioada următoare. "Urmare adresei dvs. înregistrată la Regia Autonomă Exploatarea Do-meniului Public și Privat vă comunicăm: situația imobilului situat în Constanța, strada Olteniei, numărul 21 este cunoscută instituției noastre, dar la sesizarea dvs. ne-am deplasat la adresă și am constatat că cele sesizate de dvs. sunt reale. RAEDPP Constanța, în calitate de administrator al fondului locativ de stat a luat măsuri de conservare după eva-cuarea abuzivilor, fiind nevoită să formuleze plângere penală împotriva persoanelor necunoscute ce au degradat acest imobil, prin distru-gerea închiderilor efectuate de către reprezentanții RAEDPP", au transmis autoritățile locale. 


Comentează știrea

petrica
9 septembrie 2014
si!

si o sa-i aduca in minunatul cartier ferentari de Constanta unde au inceput sa colcaie sobolanii ca tiganul este tigan si in ziua de pasti si in ziua de craciun arunca mizeria langa tomberon sau in strada asa ca in curand se vor face reportaje cu acelasi subiect din renumitul cartier facut de mazare mincala-r viermii de viu si peel si pe stan care a avut ideia "la o cafea"

ioana
9 septembrie 2014
comentariu

Daca sunteti o publicație imparțială, veniti va rugam si in municipiul Mangalia, sa vedeti, nu o familie ca in acest articol, ci zecide familii de etnetnie rrromă, care locuiesc in conditii greu de imaginat, in rigoare de urina, fecale, gunoi, sunt plini de mizerie si de boli, iar noi vecinii lor, suntem disperati. Acesta zona, numită ,,Barăci", este un focar de infectie si infractionalitate, iar autoritatea locală nu face nimic pt a-i muta in conditii decente de trai si pt a igieniza zona.Vara este raiul comertului ilicit de tigari si al traficului de carne vie.Nimeni nu vrea sa faca absolut nimic.

Jimmy
9 septembrie 2014
si si

mai petrica eu cred ca tu stai in tomis 3 si cartierul ala ti-a stricat planurile e lasa ca o sa te obisnuiesti - si ei e romani ;) doar nu faci discriminare pe criteria rasiale !

Răspuns la: si!
Adăugat de : petrica, 9 septembrie 2014
si o sa-i aduca in minunatul cartier ferentari de Constanta unde au inceput sa colcaie sobolanii ca tiganul este tigan si in ziua de pasti si in ziua...
petrica
9 septembrie 2014
da

da acolo locuiesc,nu inteleg ce planuri mi-au strcat dar daca esti asa de tolerant te rog sa vii s-a locuiesti dumneata aici draga jimmy,sa nu te poti odihni de manele,urlete,injuraturi sa nu poti deschide fereastra de miros sa iti fie scirba sa iesi din bloc ca sunt numai CACATI,asa ca da-mi voie s-a fac discriminare pe criteriu de RASA

hans
9 septembrie 2014
ciorile

Ciorile astea poti sa le duci oriunde pe lumea asta, ei tot asa vor face ca altceva nu stiu, le este intiparit in gena lor viermanoasa ! Poti sa le dai cele mai civilizate conditii ei tot in jeg o sa traiasca si tot la furat si dat in cap o sa se duca. Sunt sute de programe care au dat gres nu numai in ro ci si in alte tari. In afara de exterminare sau relocare nu ai alte solutii. Ce poti sa faci cu un virus ? Daca nu poti sa-l elimini il tii in carantina ca sa poata fi tinut sub control. Cam urata asemanare de cuvinte - cioara si control - nu vi se pare ? Care era cealalta varianta ?

Jimmy
9 septembrie 2014
nu

cum nu stii ce planuri ti-au stricat? planui unei linisti fara toate alea ce le-ai mentionat mai sus De ce sa locuiesc acolo? eu nu am apartament acolo. E galagie? Pune-ti termopane. Nu e curat? suna la gunoieri/pune mana pe faras..... Vecinii (mai ales daca esti la bloc) nu ii alegi - asa ca asta este :) Nu iti convine - muta-te. Asa cum te-ai bucurat de linistea cand erau granicerii acolo asa bucurate de noii vecini. Asa cum esti tu suparat asa sunt cei din peninsula fericiti. Nu poti sa le ai pe toate.

Un cititor
9 septembrie 2014
Fara... comentarii!

Unde sa-i mute "autoritatea locala"? Vino si d-ta cu propuneri, nu arata doar cu degetul, dar te asigur ca nimeni nu are curaj sa-si bage pielea la saramura ptr acesti "cetateni europeni" care au numai drepturi! Aminteste-ti ce sa intamplat anul trecut in Eforie, cand primarul le-a oferit adapost la un camin scolar si au devastat cladirea. Au furat calorifere, tevi, chiar si poarta metalica si le-au vandut la fier vechi. D-ta cum ai proceda? Stiu, altii trebuie sa gandeasca, cei care posteaza au rolul doar sa arunce... pisica!

Răspuns la: comentariu
Adăugat de : ioana, 9 septembrie 2014
Daca sunteti o publicație imparțială, veniti va rugam si in municipiul Mangalia, sa vedeti, nu o familie ca in acest articol, ci zecide familii de...
Alex
9 septembrie 2014
WebPromoter

Aceasta este o oferta foarte serioasa si merita luata in considerare.Aveti posibilitatea de a castiga cel putin 1200 RON/luna si lucrand doar 3 ore/zi chiar din comfortul casei dumneavoastra.Munca aceasta este foarte usoara si nu necesita cunostiinte in domeniu.Pentru a afla mai mute detalii,trimiteti un mesaj la adresa de email: [email protected]

Articole pe aceeași temă

Vineri, 25 Noiembrie 2011
Stire din Social : Drama din centrul Constanței
Miercuri, 23 Noiembrie 2011
Stire din Social : Dorm sub cerul liber
Luni, 14 Noiembrie 2011
Stire din Social : Comuna pe cale de dispariție
Luni, 24 Octombrie 2011
Stire din Social : Trotuarul le e pat și masă
Miercuri, 16 Noiembrie 2011
Stire din Cetățenești : Viață de câine în inima Constanței
Pagina a fost generata in 0.5632 secunde