În luptă cu eroziunea costieră, la Eforie au fost construite șapte diguri

829

Articole de la același autor

Două specii de scoici și o specie de iarbă de mare (nu algă!), ce aproape a dispărut de pe litoralul românesc, vor fi protejate prin lucrările de reducere a eroziunii din zona Eforie. Astfel, în cadrul proiectului le vor fi recreate habitatele, pentru ca dezvoltarea lor să nu fie afectată. Referitor la celelalte părți componente ale proiectului, până la începutul verii au fost construite șapte diguri, iar în prezent se lucrează la înnisiparea plajelor.

Lucrările de reducere a eroziunii costiere din zona Eforie Sud și a cordonului Eforie Nord – Eforie Sud au demarat la începutul verii 2021. Respectivele lucrări se întind, după cum au anunțat reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral, pe o lungime de 5,7 kilometri, de la portul Belona până la limita cu unitatea administrativ teritorială Tuzla.

Făcând o trecere în revistă a ceea ce s-a făcut până în prezent și ce mai urmează să se realizeze, reprezentanții ABADL au precizat: „S-a început cu construcția digurilor și pentru a nu afecta în vreun fel sezonul estival au fost finalizate, până la începutul acestei veri: șapte diguri cu o lungime totală de aproape trei kilometri, șase dintre ele sunt perpendiculare pe țărm, iar unul este paralel cu țărmul în zona de sud și are rol de protecție și crearea unei zone de aproape 2,9 ha pentru implantarea de iarbă de mare. Pentru construcția digurilor în zona Eforie, ce au fost amplasate pe o lungime de peste 5.000 metri liniari, au fost folosite 635.000 de tone de piatră, fiind necesare 26.000 de transporturi”. Referitor la înnisipare, lucrările au fost demarate la începutul acestei luni – de altfel, ministrul Mediului, Tanczos Barna, alături de un alai de autorități, a fost prezent la inaugurarea acestei componente din proiect. „Înnisiparea se va executa pe o lungime de aproape 4,9 kilometri. Plaja uscată va avea lățimi cuprinse între 100 și 140 de metri, iar înnisiparea submersă va ajunge la lățimi între 200 - 280 m pentru că numai plaja uscată nu va face față singură procesului de reducere a eroziunii costiere. Vor fi folosite trei milioane de metri cubi de nisip ce vor forma o suprafață nouă de plajă uscată de aproximativ 50 de hectare”, au mai arătat reprezentanții ABADL.

Bazine cu nisip și apă pentru două specii de scoici

O componentă importantă în cadrul proiectului vizează protejarea biodiversității din zonă. „Sunt două aspecte în cadrul protejării biodiversității, una se referă la menținerea și dezvoltarea habitatelor pentru două specii de scoici (Donacilla Cornea și Donax Trunculus), ce se găsesc în partea de nord a proiectului. În acest sens s-a făcut un test pilot pentru a vedea dacă scoicile rezistă unui proces de mutare și a avut o rată de succes de 100%. Se dorește extinderea arealului în care aceste scoici se dezvoltă, astfel că acestea se vor colecta din apă de o firmă specializată, cu site speciale, vor fi depozitate în bazine cu nisip și apa va fi primenită în permanență, până când se va face înnisiparea acestor celule de plajă. Apoi, stratul final de nisip din acele celule va fi stratul actual, care va fi excavat, depozitat și apoi adus înapoi și scoicile aduse în habitatul inițial”, au explicat specialiștii Apelor Române.

Cea de-a doua parte importantă de mediu a proiectului se referă la iarba de mare, Zostera Noltii, care este o specie ce aproape a dispărut de pe litoralul românesc. „Ea va fi implantată în zona de sud a proiectului pe o suprafață de aproximativ 2,9 hectare, astfel încât să creeze posibilitatea dezvoltării habitatelor marine (Zostera Noltii), o plantă (nu algă) care poate poleniza sub apă și poate produce oxigen. Această plantă va conduce la stimularea biodiversității și îmbunătățirea calității apei”, se mai arată în comunicarea ABADL.

Cu ajutorul finanțării europene și coparticiparea statului român, în cadrul proiectului „Reducerea eroziunii costiere faza II (2014-2020)”, prin intermediul celor mai moderne tehnologii, se reduce eroziunea costieră la malul românesc al Mării Negre. Reamintim că la sfârșitul anului 2015 a fost finalizată prima etapă din acest proiect de reducere a eroziunii costiere în stațiunea Eforie Nord (diguri și înnisipare).


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5009 secunde