Povestea groaznică a femeilor victime ale violenței în familie

"Închide ușa la cameră și mă lovește cu pumnii și cu picioarele până bat copiii în ușă!"

1137
5

Articole de la același autor

"Seara, când vine de la serviciu, este foarte obosit și nu îi convine nimic. Uneori se apucă și face treabă prin curte sau dacă vede că am făcut ceva și nu îi convine începe și mă înjură. Dacă tac din gură se enervează, dacă zic ceva se enervează și mai tare. Și începe să arunce după mine cu ce are în mână. Copiii sunt mici și asistă mereu la certurile astea. Încerc să îi spun să înceteze, dar se înfurie și mai tare. Închide ușa la cameră, cu piciorul, și mă lovește cu pumnii, cu picioarele, până încep copiii să bată în ușă, plângând. Aș pleca, dar unde să mă duc? La părinții mei mă găsește și iese și mai rău. În altă parte, nu am cu ce să mă întrețin pe mine și doi copii mici. E foarte greu. Dar trebuie să suport, nu am încotro!". Aceasta este povestea Mirelei, o femeie de 25 de ani, din 23 August, a cărei viață este distrusă de violența domestică. Dar ca ea mai sunt multe femei…


Zilnic, femei și copii din județul Constanța sunt victime ale violenței în familie. Fie că sunt bătuți, înjurați sau, și mai rău, neglijați și lăsați să rabde de foamne, abuzurile lasă răni asupra acestora mai puțin vizibile, dar mai ales psihice. Din păcate, autoritățile și societatea sunt aproape surde și oarbe, unii încă sunt de părere că bătaia este ruptă din rai, că unde crește un copil crește și-al doilea, și-al treilea, că unele femei "o cer" bătaia.


Realitatea este însă că violența împotriva femeilor și violența domestică sunt, din păcate, fenomene încă tolerate în România.

"Mai mult de 13.500 de cazuri de abuz, neglijare și exploatare a copiilor au fost înregistrate în 2015 de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, dar se cunoaște faptul că fiecare caz raportat ascunde un număr foarte mare de cazuri neraportate", explică Raluca Dinu - Paicu, reprezentant Unicef România.

Proceduri care întârzie reacția autorităților


Legislația este învechită, cu proceduri prea multe și care pot întârzia reacția autorităților în cazurile grave, iar cazurile mărunte nici măcar nu ajung la urechile lor. Există însă speranță că lucrurile se pot schimba. Începând cu 1 septembrie a intrat în vigoare Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, cunoscută sub denumirea de Convenția de la Istanbul.


Practic, România este una din primele țări care au ratificat Convenția de la Istanbul prin care se obligă să schimbe legile, să introducă politici publice mai cuprinzătoare și să aloce resursele necesare pentru a preveni și a lupta împotriva violenței de orice fel împotriva femeilor și, implicit, a copiilor. 


"UNICEF a susținut activ această iniția-tivă a Guvernului și a Parlamentului României prin Comisia pentru Afaceri Europene, pledând pentru ratificare, alături de Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați, pe tot parcursul procesului respectiv", explică reprezentanții Unicef.



2017 - Anul fără violență


Anul 2017 ar putea fi declarat "Anul fără violență", la propunerea grupului de lucru care a lucrat la Convenția de la Istanbul. Printre prioritățile identificate în prima întâlnire a grupului de lucru se numără: introducerea ordinului de restricție emis de urgență de către organele de poliție pentru a asigura protecția imediată a victimei; procedurile ex parte și ex officio; registrul unic pentru victime și pentru agresori; servicii de consiliere pentru agresori; informare, educare și specializare; bugete.


"Unicef în România salută inițiativa Comisiei pentru Afaceri Europene de a stabili un grup de lucru pentru a accelera transpunerea Convenției de la Istanbul în legislația românească. Violența domestică reprezintă o problemă complexă pentru care este nevoie de implicarea tuturor stakeholderilor. Schimbarea legislației este un pas foarte important care va duce la schimbări în norme, metodologii, la dezvoltarea de servicii sociale cros-sectoriale la nivel local și județean, profesioniști bine pregătiți din diferite domenii și bugete mai mari", a declarat Sandie Blanchet, Reprezentantul UNICEF în România. 


Comentează știrea

politist
5 septembrie 2016
violenta domestica

Nu inteleg motivul pt care pe noi ne interseaza de unicef sau conventiile internationale in asemenea situatii. Schimbarea legislatiei ar fi un factor bun dupa care dati mana libera politiei in astfel de situatii si o sa vedeti ca acest tip de violenta dispare. Romanul nu stie de frica decat de par.

@ polițist
5 septembrie 2016
După modul cum gîndești, tu faci de rușine poliția, tu nu ești un polițist adevărat, tu ești un Garcea

În casa omului nu poți să intervii după principiul abject enunțat de tine: … dați mînă liberă poliției… Poliția poate interveni în casa omului doar în situații ABSOLUT EXCEPȚIONALE. În rest, orice alte situații dificile, dacă nu se rezolvă prin înțelegerea dintre bărbat și femeie, ar putea fi rezolvate doar de un judecător. Așa că astîmpărează-te și oprește-ți dorința josnică de a te da mare în casa omului.

Pentru Nr.2
5 septembrie 2016
Interesanta e logica ta

Daca "Omul" isi bate cainele,intervine politia animalelor sau politia locala,sau politia "federala" sau pompierii.Daca "Omul" isi bate copilul,intervine protectia copilului sau jandarmii.In schimb,daca "Omul" isi bate nevasta,nu are voie sa intervina nimeni pentru ca nevasta nu e "Om" ca tine, nici copil,nici caine,si nici macar pisica.Femeia e femeie si face parte din "casa Omului".Cand "Omul" pleaca la femei se spune ca "Omul" este strengar.In schimb,cand femeia are un amant se spune ca femeia este curva.Huoo...! Tu esti unul din idiotii care imparte lumea in doua:in Oameni si in femei.Pe noi ne intereseaza in schimb daca mai ai frati si daca ai frati iti comunicam adresa si programul Spitalului de castrat Idioti,ca tine.Bine ca n-ai ajuns in Parlament.Sau esti de pe acolo ?

Pentru birjarul de la 3
5 septembrie 2016
Vorbesti mult și prost

Eu am citit toate cele 3 comentarii. Insa tu nici macar nu ai citit cu atentie ceea ce a scris cel de la 2. Toate frazele pe care le insiri in prima parte a comentariului tau reprezinta un poem de imbecilitate pura, sunt rupte complet de cazul de mai sus si reprezinta doar elucubratiile unei minti de o stupiditate rara. Pur si simplu vrei si tu sa te faci remarcat si sa atragi aprecierea unor fiinte fie irationale, fie chinuite. Probabil chiar faci parte din abjectele miscari feministe. In a doua parte a comentariului tau apelezi la un limbaj de usa cortului si la tipare de fraze tocmai bune pt. rateurile umane, ca tine, care nu sunt in stare de altceva.

GEO
7 septembrie 2016
REZOLVARE

Iti iei frumos copii si te duci la parinti, mergi la politie cu vanataile aferente si depui o reclamatie pt rele tratamente, politie inregistreaza lucrarea si se deplaseaza cu tine la medicina legala pt certificat medico legal, apoi audiaza batausul si inainteaza dosarul la parchet. Tu iti angajezi un avocat deschizi aciune la instanta pt divort daca vrei, daca nu soliciti incredintarea minorilor (avocatul sa faca referire si la dosarul de rele tratamente) si tot la instanta soliciti si ordin de restrictie, pt bataausi, care va trebui sa respecte distanta la care nu are voie sa se apropie de tine. Daca nu iti permiti avocat cand scrii reclamatia la politie soliciti sa se emita si ordinul de restrictie. Apropo parintii tai cand vine nea caisa sa te incinga ca ai avut tupeul sa pleci de acasa, sa ii puna in vedere faptul ca nu are voie sa patrunda pe o proprietate privata fara acordul lor. Intra in curte/casa merg la politie si fac plangere, mai suni si la 112 cand e ca asa nu o mai pot da de gard politia locala.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4249 secunde