Îngrijorător! Numărul persoanelor cu dizabilități este în creștere în România

121
Îngrijorător! Numărul persoanelor cu dizabilități este în creștere în România - persoane-dizabilitati-1707850832.jpg

Articole de la același autor

La sfârșitul anului trecut, peste 900 de mii de români au fost încadrați într-un grad de handicap, potrivit datelor Ministerului Muncii.

Chiar dacă, dintre aceștia, cei mai mulți se află în grija familiilor sau trăiesc independent, puțini reușesc să se angajeze în câmpul muncii. Majoritatea companiilor aleg mai degrabă să plătească amenzi, decât să angajeze persoane cu dizabilități. Numărul persoanelor cu handicap înregistrate la sfârșitul anului trecut este în creștere cu peste 20 de mii față de cel din luna iunie 2022. Peste 98% dintre persoanele cu handicap sunt în grija familiilor sau trăiesc independent, în timp ce 1,77% se află sub tutela instituțiilor statului. Aproape jumătate dintre persoanele cu handicap au vârste cuprinse între 18 și 64 de ani, în timp ce peste 45% au peste 65 de ani. De asemenea, potrivit datelor ministerului, peste 40% dintre persoane au un handicap grav, peste 45% handicap accentuat, iar 18%, handicap mediu și ușor.

Chiar dacă legea obligă firmele și instituțiile, care au peste o sută de angajați, să aibă, printre salariați și cel puțin 4% persoane cu dizabilități, doar în jur de 6% dintre cei peste 900 de mii de oameni cu handicap din România au un job. Amenda pentru refuzul angajării acestor persoane se calculează în funcție de salariul minim brut pe economie și numărul de salariați cu dizabilități neangajați. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4844 secunde