Prăbușit pe alocuri și nesemnalizat, malul lacului Tăbăcărie riscă să facă victime

4572

Articole de la același autor

Cu ani în urmă, parcul Tăbăcărie era unul dintre cele mai frumoase din Dobrogea și printre cele mai mari din țară. Ţi-era mai mare dragul să mergi şi să te relaxezi la umbra unui copac, să stai la o şuetă, să îţi laşi copilul să zburde şi să te plimbi pe malul lacului. La momentul actual, în parc se desfăşoară o serie de lucrări de reamenajare, iar dacă vă încumetaţi să mergeţi mai departe, spre Ţara Piticilor şi malul lacului, pentru o promenadă, veţi avea parte de o mulţime de surprize neplăcute.





În ultimii ani, constănțenii au tot început să se plângă de faptul că acest loc nu mai arată deloc ca acum 10-20 de ani și că și-a pierdut din farmecul de odinioară. Aţi ajuns în parc? Înseamnă că ați găsit echipele de muncitori care lucrează la reabilitarea sa.

Ați decis să vă îndreptaţi spre locul de joacă preferat al celor mici, Ţara Piticilor? Aici, copiii vor avea parte de ceva distracție, doar că părinții trebuie să stea cu ochii pe ei la fiecare pas, pentru ca aceștia să nu se accidenteze, să nu cadă ori să nu se producă o nenorocire mai mare. Au trecut aproape 20 de ani de când a fost inaugurată Ţara Piticilor, din parcul Tăbăcărie, ce cuprinde elemente de joacă destinate copiilor cu vârsta cuprinsă între 3 şi 14 ani. Și, da, atunci când afară este cald sau vine weekend-ul, întreaga zonă se transformă într-un furnicar, fiecare leagăn şi locuşor fiind luate cu asalt de zeci de părinți cu copii. Din păcate, cele aproape două decenii care s-au scurs de la inaugurare şi-au pus amprenta asupra locului: leagănele sunt șubrezite de trecerea timpului, băncile, cel puțin acum, sunt cu vopseaua scorojită, iar tabla de pe toboganele cele mai mari și, implicit, cele mai vechi îi răneşte, deseori, pe cei mici şi le agaţă hainele.



Ajungând în partea de mijloc a parcului, am dat peste scena unde iarna sunt organizate spectacolele pentru cei mici, care, și ea, nu se află într-o stare prea bună. Puțin mai sus de ea se află aceleași două tobogane vechi, dar periculoase, de care v-am spus deja, prinse în nişte pietroaie și unde covorul asfaltic lipseşte, iar scările sunt sparte.

Tunelul din parc, acoperit de buruieni și populat, uneori, de oamenii străzii

Mai departe, dacă veți vira spre stânga, veți ajunge la locul de joacă pentru câini, îngrădit, care nu reprezintă un pericol pentru trecători.

La câțiva pași distanță, se poate încă observa tunelul prin care cândva trecea trenul plin de turişti, spre Satul de Vacanţă, acum acoperit de buruieni. Linia de tren a fost scoasă din funcţiune în urmă cu aproape două decenii și parcă nimic nu le mai amintește oamenilor de ce a fost aici, cândva. Ca orice loc neîngrijit, totul s-a deteriorat.



Totuși, sunt zile în care tunelul mai este folosit ca adăpost pentru oamenii străzii, susțin locuitorii zonei. „Îmi amintesc că la începutul anilor 2000 îmi plimbam mereu copiii cu trenuleţul şi era tare frumos. Acum nu mai pot decât să le povestesc nepoţilor ce a fost, pentru că ei nu mai au ce vedea”, ne-a declarat Valentina M. „Când eram mai tineri, ne bucuram aproape zilnic de oaza de verdeaţă din jur. Şi acum mai este verdeaţă, dar nu se compară cu ce era în urmă cu 15-20 de ani. Ne plăcea să mergem pe jos, să admirăm peisajul verzui, peştii şi păsările de pe malul lacului. Din păcate, nu o dată am observat că apa are gunoaie în ea, iar faleza a fost lăsată de izbeliște ani de zile. Cel puţin la faleza din beton nu s-a intervenit deloc după finalizarea ei în anii '80 şi, aşa cum era de aşteptat, o parte din ea s-a prăbușit și zona este impracticabilă. Din nefericire, zona nu este deloc semnalizată, pentru ca oamenii să o ocolească”, a spus, la rândul său, Costel U.



Ca să ne convingem de acest lucru, ne-am îndreptat şi noi spre faleză şi vă putem confirma că peisajul este dezamăgitor. Pe partea din beton, pe o porţiune destul de mare nu se mai poate merge. Apa a depăşit deja nivelul porţiunii betonate, invadând uscatul. Nu mai spunem că sunt şi părţi de beton sparte, singura posibilitate de a vă putea deplasa spre City Park, de exemplu, din acea direcţie, fiind podul de fier, care, atunci când vântul suflă mai tare, cum a fost zilele trecute, ai impresia că vei plonja direct în apă sau că vei ajunge să zaci atârnat în crengile vreunuia dintre copacii căzuţi şi neridicaţi nici până acum, din zonă.



Peisaj cu iz romantic, dar în urmă cu 20 de ani

Aşadar, parcul Tăbăcărie, care include și trei lacuri interioare, îi conferă locului un iz romantic, dar atunci când rişti să cazi în apă şi să te îneci, îţi piere şi ultima fărâmă de romantism. Singurul care mai îndulceşte atmosfera este soarele, pe lângă care puteți admira vegetaţia lacustră, lebedele graţioase, pescăruşii mereu flămânzi şi păsările care se mai scaldă în lac. Dar, atenţie, toate trebuie privite de la distanţă. Orice apropiere presupune un risc mare pe care vi-l asumaţi.

Ce se va întâmpla cu zona la care facem referire? Se pare că, după atâția ani de nepăsare, malul lacului Tăbăcărie va intra în reabilitare.



Primăria Constanța a decis să aloce suma de peste 36 milioane de lei, pentru ca plimbările pe malul lacului Tăbăcărie să nu se mai transforme într-o adevărată aventură. Aici, după ce a fost efectuată o expertiză, a fost achiziționat serviciul de proiectare pentru reabilitarea și consolidarea malurilor lacului Tăbăcărie, care include toate documentațiile necesare pentru implementarea proiectului. Urmează obținerea autorizației de construire, achiziția execuției lucrărilor și implementarea efectivă a proiectului. Precizăm că aceste lucrări vin în completarea proiectului de reabilitare și modernizare a parcului Tăbăcărie, care vizează revitalizarea și refacerea spațiilor verzi și reabilitarea amfiteatrului.

Cât va mai dura până când va fi totul pus la punct rămâne de văzut…





Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5038 secunde