Distrusă de timp şi de ultimele furtuni, Moscheea "Carol I" se află în mare pericol! "Are o stare avansată de degradare"

12915

Articole de la același autor

Cele două secole care au trecut de la ridicarea Moscheei „Carol I” din Zona Peninsulară şi-au pus puternic amprenta asupra superbei construcţii. Dacă, până nu demult, monumentul istoric, reprezentativ pentru judeţul Constanţa, nu dădea prea tare semne de bătrâneţe, iată că, acum, povara grea a anilor ce au trecut a lăsat semne mai mult decât vizibile asupra sa: degradare continuă, la fiecare nivel pot fi observate fisuri, pereţii sunt scorojiţi, iar somptuoasele ziduri de pe vremuri au fost, şi ele, afectate, pornind de la subsol şi până sus, la capătul celor 140 de trepte, unde credincioşii, dar şi turiştii se duc să admire priveliștea şi să se roage.





Moscheea „Carol I” este vizitată anual de mii de persoane, din care foarte multe şi urcă cele 140 de trepte, numai pentru a admira frumosul peisaj de la capătul lor. Din păcate, până se ajunge sus, cei care se încumetă să urce toate aceste trepte vor putea observa, încă de la primii paşi, că acest monument important pentru ţara noastră, şi mai ales ales pentru judeţul şi municipiul Constanţa, arată din ce în ce mai rău. Tocmai de aceea, este mare păcat să lăsăm să se distrugă un astfel de obiectiv, cu o arhitectură deosebită, a cărui cupolă este vizibilă de la mare depărtare, la fel ca şi minaretul înalt de 40 de metri.

Reporterii cotidianului nostru au mers, zilele trecute, la faţa locului şi au observat igrasia, mucegaiul, fisurile din pereţii înalţi, ca şi varul scorojit de pe ei, care fac parte, parcă, dintr-un alt tablou, unul care nu ne este pe plac deloc. Totuşi, situaţia este cât se poate de reală, motiv pentru care este clar că lucrările de reabilitare a moscheei nu prea mai suportă amânare, asta dacă nu vrem să pierdem un monument istoric de maximă însemnătate. Pe lângă degradarea continuă a moscheei, luna trecută, aceasta a fost afectată şi de cele două furtuni puternice, care au distrus o parte din ţiglă, încă un motiv de începere a unor lucrări de reabilitare şi consolidare.



Pentru a evita orice fel de situaţii neplăcute pe viitor, Muftiatul Cultului Musulman din România a redactat, deja, o solicitare către Primăria Constanţa de a include pe lista de proiecte prioritare reabilitarea moscheei.



Va intra monumentul pe lista de priorităţi a Primăriei Constanţa?

„Vă aducem la cunoştinţă că Muftiatul are în curs de pregătire un proiect de investiţie care are ca scop consolidarea, restaurarea şi valorificarea obiectivului de patrimoniu cultural/ monumentului istoric Moscheea Carol I din municipiul Constanţa. Acest proiect se va depune spre finanţare prin Programul Regional Sud Est 2021-2027, prioritatea 6- O regiune atractivă-Promovarea dezvoltării integrate şi incluzive în domeniul social, economic şi al mediului, precum şi a culturii, a patrimoniului natural, a turismului durabil şi a securităţii în zonele urbane, Acţiunea 6.0- Dezvoltare integrată în zonele urbane prin regenerare urbană, conservarea patrimoniului şi dezvoltarea turismului. În acest context, vă rugăm să includeți pe lista de proiecte prioritare aferentă SIDU/SDU Strategiei municipiului Constanța, pentru perioada actuală, proiectul de investiție intitulat «Consolidarea, restaurarea şi punerea în valoare a Moscheei Regale Carol I». De asemenea, vă rugăm să emiteţi către instituţia noastră o adresă care să confirme includerea proiectului nostru în cadrul strategiei, însoţită de extras din lista de proiecte prioritare din cadrul strategiei astfel revizuită şi hotărârea de aprobare aferentă acestei revizuiri, fiind documente necesare la dosarul de finanţare ce se va depune la Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud-Est”, au precizat reprezentanţii Muftiatului.




Întrebat despre situaţia actuală a moscheei, muftiul Iusuf Muurat a declarat următoarele pentru „Cuget Liber”: „Sperăm ca Primăria Constanţa să introducă moscheea pe lista de priorităţi, pentru reabilitare, la fel cum au procedat şi primăriile din Tulcea, Babadag, Măcin. Acestea au inclus lăcaşe de cult musulmane, care fac parte din patrimoniul naţional, pe lista de priorităţi, pentru a putea aplica pentru fonduri europene. Acesta este visul nostru, de a reabilita moscheea. Ne chinuim de foarte mulţi ani să facem acest lucru. Eu sper ca finanţarea să o obţinem prin fonduri europene, dar măcar să reuşim să punem moscheea pe ordinea de priorităţi. În rest, cred că ne vom descurca noi, ca şi comunitate. În urma ultimelor condiţii meteo nefavorabile, chiar şi la cupolă ni s-a spart geamul. Referitor la moschee, aceasta este într-o stare avansată de degradare şi necesită reparaţii capitale de urgenţă. Nu mai poate să aştepte, aşa cred unii, iar moscheea nu este doar un locaş de cult al comunităţii musulmane, este reprezentativ pentru judeţul nostru”. 





Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6131 secunde