Municipiul Constanța nu are stație de tratare a deșeurilor. Colectarea, o problemă veșnic nerezolvată

1935
Municipiul Constanța nu are stație de tratare a deșeurilor. Colectarea, o problemă veșnic nerezolvată - fond-colectare-1703008686.jpeg

Articole de la același autor

Garda de Mediu Constanța a luat la puricat primăriile din județ pentru a verifica măsurile privind gestionarea deșeurilor municipale, gradul de atingere a obiectivelor de reciclare și starea de salubrizare a localităților. Nici Primăria Constanța nu a scăpat de sancțiuni și a fost amendată pentru că nu are un spațiu de tratare a deșeurilor. De asemenea, în cadrul ultimelor controale, din luna noiembrie, cele 20 de primării verificate au fost sancționate cu amenzi în valoare totală de 880.000 lei, fiind aplicate și 8 avertismente.

Deși municipiul nu stă foarte bine la gestionarea deșeurilor, Primăria Constanța a anunțat că are în plan înființarea unor centre de colectare prin aport voluntar. Banii vor fi alocați prin Planul Național de Redresare și Reziliență – „Dezvoltarea, modernizarea și completarea sistemelor de management integrat al deșeurilor municipale la nivel de județ sau la nivel de orașe/comune“. Conform reprezentanților administrației locale, proiectul se află, pentru moment, în faza de documentație. Cu toate acestea, în municipiul Constanța, situația colectării selective și a depozitării de deșeuri lasă de dorit.

În luna mai, Primăria Constanța a primit o sancțiune de 60.000 de lei, aplicată de către Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu, din cauza deșeurilor depozitate la Poarta 1. Deșeurile erau rămase în urma lucrărilor de decopertare a străzilor și trotuarelor din municipiu, cantitatea estimată fiind de aproximativ 6.000 de tone.

Pe 17 octombrie, administrația locală Constanța a solicitat acordul de mediu pentru proiectul „Înființarea centrului integrat de colectare separată prin aport voluntar în municipiul Constanța, în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență – «Centre integrate de colectare separată prin aport voluntar destinate aglomerărilor urbane»“. Proiectul urmărește reducerea cantității de deșeuri reziduale, selectând toate materialele ce pot fi reciclate și care se pot introduce în circuite noi de producție. Instituția a eliberat, în luna mai, două certificate de urbanism prin care se propune înființarea centrelor de colectare.

Proiectul are ca obiectiv general accelerarea procesului de extindere și modernizare a sistemelor de gestionare a deșeurilor în municipiul Constanța. Valoarea totală este de 13.676.359,56 lei, cu TVA, din care valoare eligibilă, de 11.492.739,12 lei, fără TVA.

Potrivit directorului Gărzii de Mediu Constanța, Steluța Popescu, s-a analizat procentul de reciclare aferent anului 2022. În urma analizelor, s-a constatat că procentul din 2022 a fost mai scăzut decât în 2021. La controlul tematic de anul viitor se va analiza procentul din anul 2023, iar apoi vor fi trase concluziile.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.222 secunde