Povești din tezaurul MINAC, mai aproape de public. Zeița lumii de dincolo - Hecate

1838
Povești din tezaurul MINAC, mai aproape de public. Zeița lumii de dincolo - Hecate - fondmuzeuldeistorie1703008373-1703015981.jpg

Articole de la același autor

În colecția Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța se găsesc mai multe statuete de marmură, descoperite la Tomis, unele dintre acestea fiind parte a celebrului tezaur de sculpturi din vechea cetate antică și expuse pentru public. Periferia municipiului Constanța face în prezent obiectul unor ample cercetări arheologice, datorate extinderii și modernizării orașului actual spre zona industrială.

Între anii 2021– 2022, în zona numită Siloz Traian sau halta Traian, situată în partea de vest a municipiului Constanța, pe bulevardul Aurel Vlaicu, la nr. 158, au fost executate cercetări arheologice ample de către colectivul MINA Constanța, cu ocazia construcției unui nou magazin. În cadrul cercetărilor desfășurate aici, după cum informează muzeografii MINAC, au fost documentate o așezare și o necropolă de epocă romană, care atestă o locuire între secolele II– VI, precum și o mică necropolă preistorică.

În așezare și necropola de epocă romană au fost descoperite și câteva monumente onorifice, votive și funerare, păstrate fragmentar. Soarta monumentelor antice păgâne de la Tomis a fost pecetluită odată cu evoluția politică și mai ales religioasă a Imperiului Roman, de la finalul secolului al III-lea și pe parcursul celui următor. Marea majoritate a acestora au sfârșit, probabil, fiind refolosite în construcții sau în cuptoarele de var ale orașului.

În zidăria caselor datate în secolul al IV-lea p. Chr., din așezarea cercetată, au fost găsite mai multe fragmente de monumente antice. Printre acestea se află și o statuie a zeiței Hecate Triformis.



Zeița magiei și a vrăjitoriei


Hecate este o zeitate asociată cu magia, vrăjitoria, răspântiile, intrările, noaptea, lumina, luna, mormintele și cimitirele, necromanția, fiind considerată a fi păstrătoare a cheilor și cea care încurcă și descurcă viața oamenilor. Orașul Atena o venera ca o protectoare a casei și a oamenilor, romanii o cunoșteau sub numele de Trivia - protectoare a răspântiilor, călătoriilor, magiei și a lumii de dincolo. În această calitate, ea era reprezentată la Tomis sub forma unei mici statuete pe care putem observa trei femei așezate spate în spate, fiecare cu un atribut specific (o torță, o cheie, un șarpe, un vas sau un mic animal) și însoțite de un câine, companion de nădejde și animal sacrificat în cadrul cultului acesteia.

Zeița Hecate este o figură mitologică deosebit de complexă, cunoscută pentru rolurile sale diverse în mitologia greacă și romană. Ea este adesea reprezentată ca o zeiță a magiei, a lumii de dincolo și a cunoașterii secrete. Considerată stăpâna magiei negre, a vrăjilor, a viselor și a cunoașterii secrete, ea este asociată cu luna, noaptea și lumina lunii, iar în mitologia română, este echivalentă cu zeița Trivia.

Simbolismul zeiței Hecate:

1. Câinele: Câinele este unul dintre simbolurile principale ale zeiței Hecate. Câinele are capacitatea de a vedea în întuneric, ceea ce reflectă legătura zeiței cu lumea de dincolo și cu lumina lunii.

2. Torța: Torța sau lumânarea reprezintă lumina în întuneric și calea către cunoaștere. Hecate este adesea reprezentată purtând o torța aprinsă sau cu trei brațe, fiecare ținând o torță. Această imagine simbolizează puterea ei asupra luminii și a întunericului.

3. Cheia: Cheia reprezintă puterea și controlul lui Hecate asupra lumii de dincolo și asupra ușilor și porților către această lume misterioasă. Zeița deține cheile către cunoașterea secretă și către lumea de dincolo.

4. Corbul: Corbul este un simbol al misticismului și al comunicării cu lumea de dincolo. Se crede că Hecate avea corbi care îi serveau drept mesageri și aducători de vești din lumea de dincolo.

5. Șarpele: Șarpele reprezintă transformarea și regenerarea. Zeița Hecate este adesea asociată cu capacitatea de a schimba și de a se transforma, precum și cu puterea de a vindeca.

Hecate este o zeiță complexă, cu o putere considerabilă asupra lumii de dincolo și a magiei. Simbolurile ei reflectă aceste aspecte și arată influența sa asupra lumii oculte și a cunoașterii secrete.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.6935 secunde