"Diverse și neprevăzute" pe șantierele edificiilor arheologice constănțene. CJC alocă fonduri suplimentare

7605

Articole de la același autor

În debut de iarnă, consilierii județeni se reunesc în ședință miercuri, 29 noiembrie, pentru a supune aprobării implementarea celei de-a doua etape a unor șantiere întârziate la edificii arheologice prețioase pentru județul Constanța. Este vorba despre restaurarea, conservarea, amenajarea și valorificarea cultural-turistică a Cetății Carsium de la Hârșova, a Edificiului Roman cu Mozaic, reabilitarea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța (MINAC), precum și salvarea și punerea în valoare a Mormântului pictat Hypogeu.



Încercând să justifice absența din agenda destinațiilor de vară ale turiștilor, conducerea Muzeului de Istorie făcea publică, la debutul sezonului estival, situația obiectivelor turistice din județul Constanța, printre care Muzeul Arheologic Histria, Muzeul și Cetatea Carsium Hârșova, Muzeul Axiopolis Cernavodă și Edificiul Roman cu Mozaic, anunțând că sunt închise din cauza unor lucrări de reabilitare. „Disconfortul creat în acest moment este regretabil, bineînțeles, dar orice întârziere a acestor lucrări nu ar fi făcut decât să accentueze degradările deja existente. (…) Este drept că s-a întârziat mult cu aceste lucrări, este drept că ritmul de lucru nu este cel pe care l-am dori, este drept că banii alocați nu sunt cei sperați, dar, într-un final, se face ceva, se construiește, se repară, se îmbunătățește situația patrimoniului și, într-un final, a orașului și județului nostru“, preciza într-un comunicat de presă managerul MINAC, Aurel Mototolea.

Situația la zi a lucrărilor la obiectivele turistice

Cu prilejul ședinței consilierilor județeni, avem ocazia de a trece în revistă situația la zi a lucrărilor la obiectivele turistice constănțene prin intermediul rapoartelor atașate proiectelor de hotărâri.

Așadar, la începutul acestui an, a demarat execuția lucrărilor la Cetatea Carsium de la Hârșova, la ora actuală, proporția lucrărilor executate fiind de 30%, iar procentul financiar al lucrărilor fiind de 26%, conform raportului de specialitate. Proiectul de reabilitare este finanțat prin fonduri europene, cu o valoare totală de peste 10 milioane de lei, având ca beneficiar Consiliul Județean Constanța, care contribuie cu aproximativ 200 de mii de lei. La cetatea din Hârșova urmează să fie inaugurat un centru multifuncțional pentru vizitatori, iar între obiectivele ce pot fi vizitate se numără Turnul Comandantului, zidul de incintă de vest și o belvedere cu priveliște spre Dunăre. Șantierul mai prevede restaurarea și consolidarea zidului portului, situat în partea de jos, la nivelul Dunării, și împrejmuirea întregului sit.

Tot a doua etapă va fi supusă votului și în cazul Edificiului Roman cu Mozaic, alături de actualizarea devizului general. Cum ar fi alocarea bugetară a diferenței rezultate din recentele dispoziții de șantier, respectiv 4.531,63 lei cu TVA în capitolul „Diverse și neprevăzute”.

Între evaluarea economică realizată în 2016 la faza DALI a reabilitării MINAC și cea din 2023 au apărut diferențe de costuri investiționale. Principalii factori sunt creșterea prețurilor la serviciile specializate, actualizarea conform creșterilor de prețuri la materiale și energie, inclusiv salariile în construcții ș.a.m.d. Ca atare, a rezultat o valoare a proiectului în sumă totală de 90.798.198,23 lei cu TVA.

Probabil că mulți se întreabă de ce acest muzeu încă prezintă pericol pentru vizitatori și cei care trec pe lângă el. Păi, „implementarea a întâmpinat dificultăți ce au condus la întârzieri și la necesitatea identificării unor soluții privind continuarea acestuia”, conform raportului. Fie că vorbim de complexitatea sau specificitatea de natură tehnică, de solicitările Ministerului Culturii și chiar de contextul economic actual, conform raportului de specialitate atașat proiectului de hotărâre 257/22.11.2023.

În urmă cu un an, debuta și mult așteptatul șantier de conservare și restaurare a Mormântului Hypogeu, din centrul orașului Constanța. La ora actuală, conform raportului de specialitate anexat la proiectul de hotărâre, proporția lucrărilor executate este puțin peste jumătate (57%), iar cea a plăților de 47,48%.

Așadar, patru obiective turistice de maximă importanță pentru litoralul românesc, ale căror șantiere tărăgănează în stilul neaoș… mioritic, ceea ce nu ne face prea încrezători că în vara anului viitor ele vor fi deschise vizitatorilor. Dă, Doamne, să ne înșelăm!



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.6594 secunde