CJC, liber pentru restaurarea Cetăţii Histria. „Vom face toate demersurile necesare”

361
CJC, liber pentru restaurarea Cetăţii Histria. „Vom face toate demersurile necesare” - fond-enciu-histria-1700575112.jpg

Articole de la același autor

Cetatea Histria din judeţul Constanţa este una dintre cele mai impunătoare şi vechi cetăţi care se poate vizita chiar şi în prezent.

Din păcate, anii au trecut peste aceasta și cetatea stă să cadă. Din acest motiv, Consiliul Judeţean Constanţa a făcut toate demersurile pentru a începe restaurarea acestui obiectiv cultural şi se pare că lucrurile merg pe un făgaş bun.

Vicepreşedintele CJC, Petre Enciu, a declarat pentru Cuget Liber că în Parlamentul României s-a adoptat o nouă lege care permite restaurarea unor astfel de obiective turistice.

„Recent, Parlamentul a adoptat o lege prin care se permite intervenţia în rezervaţiile ştiinţifice în scopul de reabilitare şi punere în valoare şi lucrul acesta ne permite să obţinem avizul de mediu. Noi, la Consiliul Judeţean Constanţa, avem un contract cu un proiectant pentru realizarea studiului de fezabilitate şi a proiectului tehnic, pentru restaurarea şi punerea în valoare a Cetăţii Histria. Recent ne-am întâlnit cu acest proiectant şi am înţeles că ne sprijină în vederea actualizării DALI-ului. Noi avem un DALI recepţionat în 2021 care trebuie actualizat pentru a răspunde noilor cerinţe pe Programul Operaţional Regional. Sperăm ca în prima jumătate a anului viitor să avem acest DALI actualizat şi să îl depunem la finanţare. Finanţarea este asigurată prin Programul Operaţional Regional prin ITI Delta Dunării. Avem posibilitatea să accesăm 10 milioane de euro pentru acest proiect dar condiţia este să realizăm două studii care se numesc DNSH şi NZEB. Aici intră şi reabilitarea muzeului, care va trebui făcută conform noilor norme care coincid cu aceste studii. În a doua jumătate a anului viitor sperăm să depunem cererea de finanţare, după care va urma o perioadă de evaluare a DALI-ului şi cred că în cel mai fericit caz vom fi desemnaţi câştigători şi va trebui să dăm ordinul de începere pentru realizarea proiectului tehnic. Apoi, va trebui să iniţiem o achiziţie publică pentru execuţia de lucrări, deci nu aş spune nimic de începerea fizică a lucrărilor pentru că mai sunt multe etape de trecut”, a declarat Petre Enciu.

Vicepreşedintele CJC a mers personal la Cetatea Histria să observe stadiul în care aceasta arată şi chiar şi în aceste condiţii ea este vizitată.

Zilnic, există un număr mare de turişti care sunt pasionaţi de istorie şi arheologie şi merg la Histria pentru a descoperi diferite poveşti din antichitate.

„Cetatea este vizitată şi în prezent, chiar dacă nu este restaurată. Din câte ştiu muzeul s-a închis pentru că are probleme de rezistenţă. Cetatea se poate vizita şi este un flux mare de oameni. În curtea cetăţii se află şi un restaurant unde oamenii se pot relaxa, dar acela nu ţine de cetate, este al unui investitor privat. Noi nu avem treabă cu acel restaurant. Încercăm să consolidăm acele structuri din interiorul muzeului care au probleme de rezistenţă. Mai mult decât atât, muzeul va fi extins. Bineînţeles că se vor restaura anumite obiective din interiorul muzeului care necesită neapărat lucrări de reabilitare”, a mai spus Petre Enciu.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6428 secunde