Lipsă de comunicare sau organizare slabă? Transportul gratuit al elevilor constănțeni, încă o problemă incertă

19493

Articole de la același autor

Șeful Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Constanța, Sorin Mihai, a anunțat miercuri, 4 octombrie, că de luni, 9 octombrie, elevii navetiști din județ vor avea transport gratuit. De ținut cont că termenul a fost, deja, depășit cu o săptămână, după ce IȘJ anunțase că de luni, 2 octombrie, majoritatea elevilor din județul Constanța urmau să beneficieze de transport gratuit. Ultimul anunț al inspectorului Sorin Mihai a fost făcut în cadrul unei ședințe organizate la sediul Consiliului Județean cu operatorii de transport. Un aspect important, însă, nu a fost luat în calcul. Ședința legată de situația elevilor a fost organizată… fără elevi.

Evenimentul s-a desfășurat în contextul reclamațiilor făcute de unii dintre transportatorii din județ cum că nu ar fi fost înștiințați referitor la procedura de acordare a transportului gratuit pentru elevi. De asemenea, nu au eliberat abonamente până la acest moment, pentru că se temeau că nu vor recupera banii din partea statului, luând în calcul că procedura de decont a fost modificată. Conform declarațiilor pe care le-am primit de la inspectorul Sorin Mihai, IȘJ Constanța nu poate impune ce firme trebuie să acorde transport gratuit elevilor. Instituția are doar responsabilitatea să transmită lista operatorilor de transport licențiați. Lista vine de la Consiliul Județean. În legătură cu elevii din comuna Valu lui Traian, de exemplu, inspectorul șef spunea, înainte de ședință, că, din ceea ce știe, pe acel traseu există operatori care apar pe listă. Firma Metropolitan este acreditată și are curse pe Valu lui Traian. Există firme acreditate, dar care nu acordau abonamente.

Legislația în vigoare spune că operatorii de transport au obligația de a elibera lunar elevilor titluri de transport individuale, fără a solicita contravaloarea acestora. Titlurile de transport au înscrise distanța pentru care sunt valabile și valoarea acestora. Înainte de a organiza ședința, Sorin Mihai anunța: „Am luat legătura cu reprezentanții CJC și am solicitat o întâlnire comună cu transportatorii. Va avea loc miercuri, conform invitației transmise de CJC. M-am asigurat că toate unitățile de învățământ au transmis listele cu elevii navetiști către operatorii de transport (astăzi au finalizat toate unitățile de învățământ, conform raportărilor). Am solicitat să ni se comunice o listă de probleme, pe care să o prezentăm în cadrul ședinței de miercuri. Concomitent, încerc să rezolv probleme punctuale prin comunicare directă cu CJC”.



Ședință despre transportul elevilor, fără elevi!


Când au aflat că va avea loc o ședință legată de naveta școlarilor și ei nu au fost invitați, membrii Asociației Elevilor din Constanța (AEC) nu au ezitat să își exprime nemulțumirea. Aceștia au tras un semnal de alarmă înainte să aibă loc întâlnirea și s-au prezentat, chiar dacă nu le-a solicitat nimeni participarea.

În schimb, în urma discuției cu CJC, inspectorul școlar general a dat asigurări că va fi decontată contravaloarea titlurilor de transport emise de operatori, cu titlu gratuit, pentru elevi, exact așa cum prevede legislația. „Așa cum s-a precizat, vom deconta contravaloarea titlurilor de transport emise de operatori, cu titlu gratuit, pentru elevi. Operatorul care le va emite pentru ruta Constanța - Valu lui Traian este Metropolitan, conform celor comunicate de reprezentantul acestora la întâlnire. Titlurile de transport care pot fi decontate sunt numai cele emise fără solicitarea contravalorii, conform legislației. Decontarea se face pentru facturile emise de către operatorii de transport”, a specificat profesorul.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1539 secunde