Capul neplecat a fost "secerat". Directorul Școlii 30, demis în scandalul containerelor pentru elevi

24697
3

Articole de la același autor

În timp ce sute de elevi români se bucură de condiții dintre cele mai bune oferite de clasele organizate în containere modulare, ca o variantă la diversele probleme locative, în municipiul Constanța singurul director care a îndrăznit să apeleze la o astfel de formă de organizare a învățământului, doar din dorința de a nu-i reloca pe copii prin diferite alte unități, a fost demis de Inspectoratul Școlar Județean Constanța. După ce în repetate rânduri a afirmat că nu este de acord cu această variantă, prof. Sorin Mihai, inspector școlar general, a înlăturat-o de la conducerea Școlii Gimnaziale nr. 30 „Gheorghe Țițeica” pe directoarea Florentina Țigmeanu. Mai exact, dacă s-a încăpățânat să nu plece capul, managerul a fost... „decapitat”.

Prin decizia nr. 1445/18.09.2023, inspectorul școlar general, profesor Mihai Sorin, a decis ca începând cu data de 20.09.2023 să o elibereze din funcția de director la Școala Gimnazială nr. 30 „Gheorghe Țițeica” Constanța pe profesoara Florentina Țigmeanu, căreia, astfel, brusc îi încetează contractul de management educațional. De la aceeași dată, profesoara Florentina Țigmeanu ar trebui să revină la catedra pe care este titulară, mai exact, la postul de învățător la Școala Gimnazială Poarta Albă.

De ce? „A realizat un management defectuos, fapt ce a pus instituția în imposibilitatea funcționării și luării deciziilor în condiții de legalitate, și nu a respectat prevederile de la Cap. IV, punctul 2 litera i din contractul de management educațional (…) și obligațiile ce revin conform fișei postului (…)”.

Redactorii „Cuget Liber“ au căutat să vadă ce prevede litera i de la punctul 2 și au constatat, cu surprindere, că nu există. Poate punctul 3 litera i, stimați inspectori! Oare toate prevederile înșirate în decizia de demitere sunt la fel de… corecte?

O demitere anunțată din prima zi a anului școlar

Pe scurt, la baza acestui demers „capital” al inspectorului general se află, conform declarației prof. Florentina Țigmeanu, directorul demis, faptul că a început anul școlar 2023-2024 în containerele modulare închiriate, reușind astfel să țină aproape colectivele de elevi și de profesori, deopotrivă, fără să fie nevoită să reloce clase în alte unități de învățământ.

De altfel, încă din prima zi de școală prof. Florentina Țigmeanu fusese „avertizată”, printr-un telefon, că urmează să fie demisă, demers vehement contrazis de prof. Daniela Stan, inspector școlar general adjunct, prezentă la deschiderea festivă de la Școala 30.

Și tot chiar din prima zi de școală, pe 11 septembrie, directoarea Țigmeanu s-a „bucurat” și de vizita altor inspectori școlari, la ora 15, care au constatat că în containerele modulare învață, în acest an școlar, patru clase, în două schimburi.

În acest interval de o săptămână scurs de la prima zi de școală până la data demiterii, am aflat, pe surse, că inspectorul școlar general a înaintat numeroase adrese către Instituția Prefectului – Județul Constanța, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dobrogea”, Direcția de Sănătate Publică Județeană Constanța, Primăria Municipiului Constanța, Inspectoratul de Poliție Județean Constanța, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Constanța și Inspectoratul Județean în Construcții Constanța. „Vă rugăm să întreprindeți, cu celeritate, demersurile necesare, conform atribuțiilor și competențelor instituționale, pentru ca activitatea unității de învățământ Școala Gimnazială nr. 30 «Gheorghe Țițeica» Constanța să nu fie periclitată. Avându-se în vedere că situația actuală, conform celor expuse, excedează cadrul legal, utilizarea containerelor prezintă riscuri asupra securității și a sănătății minorilor școlari și nu poate asigura un standard minimal de calitate a activității didactice, care să vizeze interesul superior al beneficiarului primar al educației”, se arată în finalul adresei către cele opt instituții.



„Este foarte greu să ne deplasăm de la o școală la alta”


Întrebată dacă demolarea containerelor și mutarea copiilor în diverse alte unități va fi o soluție mai bună pentru elevi, Elena Fuduli, președintele Asociației de părinți din Școala 30, ne-a declarat că NU! „Eu sunt pentru modulare, întrucât sunt niște spații generoase, în care se pot desfășura cursuri conform normelor în vigoare. Unele din ele arată mai bine decât săli de clasă, sunt spațioase, sunt aerisite, sunt curate. Eu una mi-aș trimite copilul să învețe acolo fără niciun fel de grijă. Vorbesc strict din punctul meu de vedere, cum văd eu lucrurile. Sunt convinsă că majoritatea părinților, totuși, între a pleca din școală și a rămâne să folosim în continuare aceste modulare – care, repet, sunt decente și se pot desfășura cursuri acolo - cred că mai degrabă ar opta pentru a rămâne în școală. Pentru că vorbim de părinți și de familii care au mai mult de un copil în această unitate. Este foarte greu să ne deplasăm dintr-o școală în alta, când poți, frumos, să-i lași pe amândoi în același loc. Există un sondaj făcut în rândul părinților”, a mai declarat Elena Fuduli.

În final, Florentina Țigmeanu se întreabă dacă această demitere chiar rezolvă problema containerelor de la școala unde a fost numită în urma susținerii concursului pentru funcția de director în anul 2021.



Comentează știrea

Elena
19 septembrie 2023
Copil

Elena Fuduli , sa ramana copilul tau sa invete in container, copilul meu vreau sa invete in sali de clasa !

Constănțean
20 septembrie 2023
Școala 30

Eu mă întreb, când se aprobă planul de școlarizare nu se are în vedere capacitatea de cuprindere a școlii? Sigur, ar trebui să aibă prioritate copiii cu domiciliul în zona arondată școlii, apoi cei cu viză de flotant; cred că aici trebuie să se facă o analiză, iar dorința școlilor de a avea un efectiv mare de copii ca să dispună de buget mai mare ("banii urmează elevul" zice costul standard) ar putea fi analizat și stopat.

Mihai
20 septembrie 2023
Mai multe scoli

In toată zona (Tomis 2), NU exista decât Sc 30. Sunt părinți care locuiesc in zona și isi duc copiii la scoli din alte cartiere (ex. Delfinariu, Tomis 3, etc), pentru ca la Sc 30 nu au mai fost locuri, chiar dacă containerele modulare oferă un spațiu generos. Personal, nu inteleg de ce cineva care încearcă sa “construiască” ceva, este înlăturat imediat. Sa fie oare o decizie “politica”?!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6548 secunde