Haos încă de la primul clopoțel! Sute de elevi constănțeni vor începe școala în clase "împrumutate"

19049
1

Articole de la același autor

Pentru elevii constănțeni din 15 unități de învățământ, primul clopoțel va suna în cu totul alte școli sau licee decât cele în care au învățat până acum, fie pentru că instituțiile „mamă” sunt în reabilitare și eficientizare energetică, fie pentru că nu au mai… încăput și ei în băncile în care își doreau să fie încă din clasa pregătitoare. De altfel, scandalul iscat la Școala Gimnazială nr. 39 „Nicolae Tonitza”, unde au ajuns să fie înscriși 170 de elevi pe… 66 locuri, va intra cu siguranță în analele învățământului dobrogean drept o mare nedreptate făcută unor părinți de bună credință.





Cu doar câteva zile înainte de prima zi a noului an școlar, părinții de la Școala 39 încă se adunau în fața instituției de învățământ pentru a pune la cale alte și alte solicitări, în speranța că vor izbândi. Joi, 7 septembrie, conducerea acestei instituții a făcut publică decizia consiliului de administrație în ceea ce privește rotația claselor pregătitoare, ca urmare a relocării unei clase la Școala nr. 31 și a altor trei clase la Școala nr. 6. În intervalul 11 septembrie – 26 ianuarie, clasele pregătitoare B, D și E vor învăța la Școala 6, iar clasa pregătitoare A la Școala 31, după care din 29.01.2024 până pe 23.06 2024 clasele pregătitoare G și H vor merge la Școala 31, iar clasele C și F la Școala nr. 6.

Din păcate, nu s-a făcut nicio precizare legată de transportul elevilor. Mai ales că inspectorul general a promis părinților că va face toate demersurile necesare pentru asigurarea unui transport gratuit de la Școala 39 la cele două unități unde au fost relocați copiii.





Bucurie la economie de scurtă durată și la Școala 6

Prof. Constantin Mija, directorul Școlii Gimnaziale Nr. 6 „Nicolae Titulescu”, din cartierul Tomis III, a aflat la începutul acestei săptămâni că va găzdui trei clase pregătitoare relocate de la Școala nr. 39. „Inclusiv ieri (joi, 7 septembrie – n.r.) părinții au venit și au vizitat clasele de la noi. Cei mai mulți au fost încântați să vină pentru că la noi… nu ninge, nu plouă în școală. Dar, într-adevăr, școala nu a mai beneficiat de lucrări de întreținere încă de la inaugurare, prin anii ’70. Am mai dat și noi un var și am făcut acele investiții încât să poată funcționa”, a declarat pentru „Cuget Liber” directorul Mija.

Întrebat de ce consideră că părinții de la Școala 39 au preferat să vină aici decât să meargă la Școala 31, prof. Constantin Mija ne-a detaliat: „La noi, până la sfârșitul lunii iulie a funcționat, temporar, Creșa nr. 1, care a fost reabilitată. Lucrările odată finalizate, s-au mutat înapoi în unitate. IȘJ Constanța a considerat că putem folosi spațiul rămas disponibil și am fost anunțat de cele trei clase”.

Până să primească înștiințarea că va găzdui trei clase pregătitoare, prof. Constantin Mija proiectase orarul pe un singur schimb. Ceea ce ar fi însemnat și ceva economie la bugetul unității de învățământ, care anul trecut abia a ieșit din iarnă cu cei 46.000 lei cât a avut de plătit pentru termoficare. „Bucuria ne-a fost de scurtă durată. Discuțiile s-au derulat foarte repede și nu am apucat să lămurim și chestiunile de ordin economic, legate de consumul suplimentar”, a declarat managerul Școlii 6.




Dar… surpriză! Și această unitate de învățământ urmează să beneficieze de reabilitare și eficientizare energetică prin PNRR în primul trimestru al anului viitor și, cel mai probabil, în luna martie a anului viitor va deveni șantier. „Vom vedea la momentul respectiv care este soluția constructorului. Știu că și la alte școli a fost posibil să rămână elevi în școală; s-a restructurat tot orarul. Dar la noi nu sunt atât de numeroase clasele ca în celelalte școli”, a mai adăugat prof. Mija



Termene nerealiste. Pe teren altfel stau lucrurile


Printre cei care vor începe anul școlar în alte unități se numără și elevii liceelor teoretice „Traian” și „Decebal”, care merg luni, 11 septembrie, la Liceul Tehnologic „C.A. Rosetti”, respectiv la Școala Gimnazială nr. 36 pentru primul clopoțel. Joi, 7 septembrie, prof. Sorin Mihai declara că atât prof. Gabriela Bucovală (directorul Liceului „Traian”), cât și prof. Liliana Svinarciuc (directorul Liceului „Decebal”) au avut discuții cu constructorii „și am înțeles că vor finaliza până într-o săptămână-două. Dar sunt convins că în discuțiile de acest fel există și întârzieri și atunci ne-am asigurat că vom avea și posibilitatea relocării”, afirma inspectorul general.

La fața locului, la Liceul Teoretic „Traian”, lucrurile stau cu totul altfel. În niciun caz nu se poate vorbi despre o eventuală recepție a lucrării într-una sau două săptămâni. Clădirea arată ca după bombardament, cu pereți sparți, geamuri scoase, fire atârnate, după cum se poate observa și din fotografii.

De altfel, întrebat când estimează că se va finaliza lucrarea, șeful de șantier Liviu Ilie ne-a declarat: „conform datei stabilite, în decembrie”.



Ironia sorții? „Municipiul Constanța se află în descreșterea populației școlare”

Reamintim că, la 30 de unități de învățământ din municipiul Constanța, proiectele sunt în diverse stadii de execuție sau de pregătire a documentațiilor tehnice necesare lansării achizițiilor de execuție.

Recent, Primăria Constanța anunța că, prin Fondul Național de Consolidare, au fost aprobate la finanțare unități de învățământ expertizate în clasa de risc seismic II, care vor beneficia de lucrări de consolidare și de eficientizare energetică, și anume: Școala nr. 39, Școala nr. 43, Școala nr. 40, Căminul Liceului „Dimitrie Leonida” – aproximativ 20 milioane euro.

De asemenea, tot Primăria Constanța pregătește documentația pentru alte unități de învățământ care să beneficieze de finanțare europeană, respectiv: Școala nr. 30, Școala nr. 11, Grădinița nr. 33, Liceul „Miron Costin”, Grădinița nr. 6, Grădinița „Azur”.



Vor începe anul școlar 2023-2024 în „casă nouă” 10 unități de învățământ: Școala Gimnazială nr. 8, Grădinița cu program prelungit „Mugurel”, Școala nr. 16 „Marin Ionescu”, Școala nr. 17 „Ion Minulescu”, Școala nr. 38 „Dimitrie Cantemir”, Grădinița „Amicii”, Creșa nr. 1, Creșa nr. 5, Liceul Teoretic „Ovidius” și Sala de Tenis de la Liceul cu program sportiv „Nicolae Rotaru”.

Întrebat de ce nu s-a reușit inaugurarea nici măcar a unei construcții noi de școală, inspectorul general Sorin Mihai a declarat că Primăria Constanța a vrut să depună documentația pentru programul „Școli verzi” în vederea ridicării unei clădiri noi, „dar de la Institutul de Statistică și din analiza SIIR am observat și mi s-a spus că nu îndeplinesc un criteriu de eligibilitate acela fiind simplu: creșterea populației școlare. Municipiul Constanța se află în descreșterea populației școlare”, a conchis „generalul” constănțean. 



Comentează știrea

Juganaru Ion
9 septembrie 2023
Romania Educata

ROMANIA educata , trebuie sa inceapa cu eliminarea opulentei din scoli anii 0-12, instituirea unui regulament scolar care sa impuna discipliaaana elevilor si sanctiuni aspre tuturor celor care il incalca, programe scolare aerisite si pe inteelesul elevilor, ore mai multe destinate capitolelor mai dificile din programa anumitor materii in special cele pentru examene,conditii de higiena si confort in toate scolile, arondarea elevilor la scoli dupa situatia clara a domiciliului si numai dupa aceea acelor cu viza de flotant.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5543 secunde