IȘJ Constanța a pus gând rău containerelor de la Școala 30. "Sunt convins că nu vor fi utilizate"

3949

Articole de la același autor

De luni, 11 septembrie, în cele 532 de unități școlare ale județului Constanța, care dețin 750 de clădiri, sunt așteptați 115.000 de elevi de la clasa pregătitoare până la clasa a XII-a.

Joi, 7 septembrie, cu doar câteva zile înaintea primului clopoțel al anului școlar 2023-2024, în fața Palatului Copiilor, Silviu-Iulian Coșa, prefectul județului Constanța, prof. Sorin Mihai – șeful Inspectoratului Școlar Județean Constanța, Cristina Mihaela Schipor – director executiv Direcția de Sănătate Publică Constanța, colonel Cristian Mihail Amarandei – comandatul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea Constanța și Nicolae Simion - adjunctul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța, au făcut publice demersurile și măsurile întreprinse în vederea unui debut în siguranță al anului preuniversitar.

Din cele 750 de clădiri cu destinație educațională, 697 sunt unități de stat și 53 private. Dintre acestea 553 nu necesită autorizație de securitate la incendiu întrucât au fost date în exploatare potrivit normelor și regulilor care existau la momentul respectiv și nu necesitau acest gen de act administrativ. 70 au autorizație de securitate la incendiu, iar 127 nu au autorizație: 112 sunt din domeniul public și 15 din domeniul privat. „Fie au fost executate lucrări de reparație, de modernizare care au necesitat obținerea avizului și ulterior autorizarea obiectivului respectiv, fie nu au executat recepția la terminarea lucrărilor urmând ca ulterior aceste demersuri să fie finalizate. Sunt și câteva situații în care au demarat activitățile de modernizare, de reparații și cu sprijinul IȘJ au fost relocați în alte spații”, a detaliat comandantul ISU Dobrogea situația la zi din punctul de vedere al securității la incendiu.

În ceea ce privește autorizația sanitară de funcționare, directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică a relatat că șase unități nu o dețin: patru grădinițe și două școli. „Mai avem grădinițe care funcționează în clădiri noi, dar nu au apucat să facă procesul verbal de terminare a lucrărilor. Probabil că sunt în curs de autorizare. Unitățile neautorizate nu dețin apă curentă. De fapt, localitățile în care sunt situate nu au rețea de apă curentă. În aceste cazuri noi nu putem face decât niște recomandări, în sensul în care copiii să vină cu apă la școală și să fie respectată o igienă cât mai riguroasă pentru a nu avea evenimente. Începând de săptămâna aceasta și până la sfârșitul lunii avem acțiuni de control în unitățile școlare”, a precizat Cristina Mihaela Schipor.

Întrebat în legătură cu testarea anti-drog a elevilor, adjunctul Inspectoratului de Poliție Județean a declarat că nu s-a stabilit nimic, nu are date concrete. „Se vor lua niște măsuri, în viitorul apropiat, cu siguranță”, a liniștit… presa Nicolae Simion.

„Denotă un management defectuos”

Prezenți la Palatul Copiilor pentru a-și rearăta indignarea vizavi de relocarea copiilor lor înscriși la Școala 39 și mutați la Școala 31, părinții au cerut noi răspunsuri la solicitările lor. Mai nou, inspectorul general a anunțat că inclusiv cele patru învățătoare care vor preda la Școala 31 au aflat abia pe 27 august, la fel ca și părinții, de la conducerea Școlii 39 că vor preda în altă unitate. „Ceea ce denotă un management defectuos”, a afirmat prof. Sorin Mihai.

Întrebat dacă există elevi care învață în containere, inspectorul general a anunțat că „acele containere au funcționat într-o zonă gri a legislației și anul trecut. Pentru că nu au fost autorizate ARACIP nici anul trecut. Anul acesta, Școala gimnazială nr. 30 a încercat să transmită spre ARACIP către autorizare, însă nu avea dosarul complet, în sensul că nu avea autorizațiile necesare. La acest moment, sunt convins că acele containere nu vor fi utilizate. Pentru că acele spații nu sunt destinate actului de învățare – predare. Dacă la 11 septembrie vom identifica o altă situație, am vorbit deja cu instituțiile statului partenere și le vom pune în vedere și vom lua măsurile care se impun”, a anunțat „generalul” constănțean. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6958 secunde