Scandal uriaș la Școala 39. IȘJ declară ilegal ce promite directoarea părinților

12835
1

Articole de la același autor

Zeci de părinți, revoltați de faptul că ai lor copii admiși într-una din cele 8 clase pregătitoare de la Școala Gimnazială nr. 39 „Nicolae Tonitza” din Constanța au fost mutați să învețe din toamnă la Școala Gimnazială nr. 31, s-au adunat miercuri, 30 august, în fața unității de învățământ pentru a protesta împotriva acestui abuz. În Școala 39 nu mai încap decât trei clase pregătitoare, așa încât elevii din celelalte cinci clase au fost relocați prin tragere la sorți. „Nu este posibil ca în anul 2023 să nu putem dormi nopțile, să plângem pentru că ni se încalcă drepturile grosolan și suntem mințiți în față”, a fost apelul mămicii Alexandra Vizireanu, cea care a solicitat sprijinul redactorilor „Cuget Liber”.





Aceeași mămică povestește că, în urmă cu patru luni, numeroși părinți ai viitorilor boboci din clasa pregătitoare se întâlneau încă din zorii primei zile a depunerii dosarelor, pe 3 mai, în fața Școlii Gimnaziale nr. 39 „Nicolae Tonitza” din Constanța. Pentru că trăiesc în România și s-au săturat să fie păcăliți, bănuiau că va fi „bătaie” pe cele trei clase de pregătitoare prevăzute în planul de școlarizare 2023-2024, așa că la ora 5.30 deja lista cuprindea 60 de nume. Stupoare și revoltă la începutul acestei săptămâni, când cei cu… buletin în cartier au aflat că ai lor copii vor învăța la Școala 31.

Din cauza aberantei legislații cu privire la faptul că adresa de domiciliu este declarată și cea din buletin, dar și cea din viza de flotant, din cele 171 de dosare înregistrate la Școala 39, doar 66 sunt cu buletinul, restul fiind pe baza vizei de flotant. În atare condiții, conducerea Școlii 39 a procedat la relocarea a cinci clase, prin tragere la sorți, la Școala Gimnazială nr. 31. Revolta părinților, însă, vine din faptul că tocmai cei cu viză de flotant au fost „selectați” să rămână în sediul Școlii 39.





„Cum i-ați ales tocmai pe cei care nu sunt flotanți să plece la Școala 31?”

Miercuri, 30 august, redactorii „Cuget Liber“ s-au alăturat solicitării celor circa 40 de părinți care au cerut conducerii Școlii 39 transparență totală, pentru că doresc să afle cum a fost făcută departajarea copiilor. „Nu ca hoții, noaptea. Domnul inspector general ne-a zis că trebuie să ne arătați cum ați făcut repartizarea, de am ajuns noi, cei cu buletine, să fim dați la o parte de flotanți!”, a fost strigătul disperat al unui tătic revoltat.

În fața acestor părinți, prof. Iuliana Ionescu, directorul Școlii 39, a declarat că, anterior, Inspectoratul Școlar făcea repartizarea învățătoarelor la clase prin tragere la sorți. „Pe modelul acesta, am întocmit o procedură, în consiliul de administrație, în prezența unui număr de persoane care să valideze acel consiliu și am făcut această extragere. Bilețelele le-a extras cu mânuța reprezentantul Primăriei. Prima dată litera clasei și apoi s-a tras la sorți clasa care va fi relocată”, a declarat prof. Ionescu, adăugând că „am primit de la IȘJ o hârtie săptămâna trecută prin care ne anunțau că ne suplimentează cu cinci clase, fără să cerem acest lucru”, a explicat părinților același director, convins că, dacă nu ar fi fost în regulă acea procedură de repartizare, IȘJ ar fi returnat-o, cu solicitarea de a fi refăcută. În replică, un părinte a afirmat: „Ați acționat legal, dar nu și moral!”.

O altă întrebare a părinților, rămasă fără răspuns, a fost legată de faptul că au terminat a IV-a șase clase, dar cu toate astea nu au mai încăput în clasa pregătitoare decât trei efective.

Discuțiile au avansat la ideea de a se întocmi un tabel cu toate persoanele care doresc achiziționare de containere pentru a fi organizate clase. „Dar o să aveți o surpriză!”, afirma directoarea, care anul trecut a mai testat această variantă, fără succes.

S-a mai pus în discuție și varianta ca reprezentanții Poliției Locale să meargă din ușă în ușă și să verifice vizele de flotant, numai că… „Dvs., cei nemulțumiți, trebuie să solicitați organelor locale această verificare. Eu nu pot contesta o lege care spune că buletinul și viza de flotant sunt egale la înscrierea în clasa pregătitoare”, a transmis prof. Iuliana Ionescu.

La un moment dat, directorul Școlii 39 a avansat și ideea ca părinții să-și pună în funcțiune „cunoștințele pe care le aveți” pentru a se reuși obținerea de clase la Școala 21, aflată pe str. Corbului, în imediata vecinătate a Grădiniței „Steluțele Mării”.

Extrem de controversat a fost și faptul că s-a încălcat articolul de lege care stipulează departajarea elevilor pe criteriul fraților din aceeași unitate, moment în care directorul a explicat că respectivele criterii se aplică dacă rămân disponibile locuri, după ce se completează clasele.



În final, varianta lansată de directorul Școlii 39 a fost trecerea la trei schimburi, transmisă, de altfel, și IȘJ Constanța de consiliul de administrație al unității de învățământ din ședința din 17 august, în care clasa pregătitoare este prevăzută să înceapă cursurile de la ora 10.30.

Circa 20 de părinți au plecat la IȘJ Constanța, pentru a depune o solicitare ca în anul școlar 2023-2024 la Școala 39 să se învețe în trei schimburi.

„Aici este vorba despre o lipsă de comunicare internă”

Miercuri, 30 august, timp de o oră, prof. Sorin Mihai, inspector școlar general, a stat de vorbă cu cei 20 de părinți, laitmotivul fiind același: „este evident că opt formațiuni de studiu nu pot intra în trei clase”.

În opinia „generalului”, solicitarea trecerii la trei schimburi nu este o situație excepțională, ci o situație care excede legalitatea. „Trebuie să existe o justificare pentru a se putea trece la programul în trei schimburi, cum ar fi calamități, intemperii. Această decizie se poate lua numai după informarea Ministerului Educației, care trebuie să spună dacă aprobă. La ultima videoconferință, doamna ministru a precizat clar că nu mai trebuie să existe unități care să lucreze în trei schimburi. Eu i-am comunicat doamnei directoare (prof. Iuliana Ionescu – n.r.) că nu se află într-o situație excepțională, prevăzută de Regulamentul de Organizare și Funcționare a Unității de Învățământ Preuniversitar. În trei schimburi se poate lucra pe o perioadă determinată. Or, opt luni, cum se arată în solicitarea dvs., înseamnă tot anul școlar, ceea ce înseamnă perioadă nedeterminată”, le-a transmis prof. Sorin Mihai.

El a adăugat faptul că directorul unității are obligația să pună la dispoziția celor interesați modul cum s-a făcut redistribuirea claselor. „IȘJ Constanța s-a autosesizat și vom merge să verificăm, pe procedura dumnealor, cum s-a respectat. Dacă exista o comunicare adecvată, dvs. nu mai erați aici, ci la unitatea de învățământ discutând cu managerul. Îmi pare rău că nu vi s-a acordat și la unitatea de învățământ același respect și considerație, astfel încât lucrurile să nu ajungă aici. Sunt de acord că aici este vorba despre o lipsă de comunicare internă, pentru că probabil dacă ați fi fost anunțați din timp vă îndreptați către alte unități de învățământ”, a mai afirmat inspectorul general.



Din punctul de vedere al aceluiași „general”, cea mai bună soluție ar fi să se accepte o rotație a claselor între unitățile de învățământ. Pe modelul Școlii Gimnaziale nr. 24 „Ion Jalea”, unde s-a stabilit ca prin rotație clasele de pregătitoare să învețe și la Școala Gimnazială nr. 11 „Dr. Constantin Anghelescu”.

Zecile de părinți revoltați sunt hotărâți să meargă la sediul Ministerului Educației, pentru a-și căuta dreptatea.

O revoltă… anunțată

Reamintim că la începutul lunii iunie, într-un articol cu titlul „Începe loteria repartizării la clasa pregătitoare! Unde vor fi mutați copiii admiși”, ziarul „Cuget Liber” atrăgea atenția asupra faptului că cel puțin trei școli vor fi nevoite să reloce clase în alte unități de învățământ decât cele la care și-au înscris părinții copii, ca urmare a faptului că nu există spațiu fizic pentru numeroasele dosare aprobate.

Cu un plan de școlarizare ce prevede 88 de locuri, Școala Gimnazială nr. 29 „Mihai Viteazu” a admis 127 elevi, la Școala Gimnazială nr. 28 „Dan Barbilian” – 107 admiși, la Școala Gimnazială nr. 24 „Ion Jalea” – 154 admiși. Ce să mai vorbim de Școala Gimnazială nr. 30 „Gheorghe Țițeica”, cu 176 de admiși pe 132 de locuri. De departe, cel mai mare număr de admiși (171) este înregistrat la Școala Gimnazială nr. 39 „Nicolae Tonitza”, pentru cele 66 locuri.



Comentează știrea

Ana Ionescu
6 septembrie 2023
dezorganizare si secretomanie

dar la liceul Traian unde nu se stie unde se vor incepe cursurile, din cauza secretomaniei directiunii.... ce sa mai zici.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3775 secunde